Francuska Baskija broji nešto manje od 300 tisuća stanovnika, u usporedbi s više od dva milijuna španjolskih Baski, s kojima dijele jezik i kulturu. Iako su njihovi rođaci tek 40 kilometara južnije, u jugozapadnoj Francuskoj, ikurriña (baskijska zastava) znatno se rjeđe vijori.

Čak i sveprisutni jamon, obožavan s obiju strana granice, ima drukčiji okus. Imena trgovina, jelovnici restorana i putokazi većinom su napisani na francuskom, a ne na euskari (baskijski jezik), koji nije službeno priznat u Francuskoj.

2013. pušten je u promet eusko, mikrovaluta ekvivalentna euru, kako bi se ojačao entuzijazam prema kulturnim i jezičnim korijenima, ali i zadržao novac unutar regije te podržalo lokalne tvrtke.

Do 2018. eusko je postao najjača europska mikrovaluta, jača i od dotadašnje bristolske funte, s optjecajem koji odgovara milijunu eura. Danas 820 lokalnih trgovina, poduzeća i udruženja u Francuskoj Baskiji prihvaćaju eusko kao zakonsko sredstvo plaćanja.

Euskal Moneta, organizacija koja upravlja i ispisuje valutu, tvrdi da se svakodnevno otvaraju dva do tri nova računa euska. Iako se ideja tiskanja vlastitog novca može činiti radikalnom, koncept mikrovalute daleko je od nove.

Eusko Eusko (Foto: AFP)

Eusko je nastao po uzoru na chiemgauer, koji je od 2003. sredstvo plaćanja u regiji Chiemgau u Gornjoj Bavarskoj u Njemačkoj. Danas u svijetu postoji deset do 15 tisuća mikrovaluta.

Većina lokalnih valuta u Europi dostupna je u malom opsegu, tako malom da čak i neki mještani možda ne znaju da postoje. Primjerice, brikstonska funta u južnom Londonu i pariška pèche (breskva). Francuska ima čak oko 60 lokalnih valuta.

Posjetitelji koji dolaze u Bayonne mogu vidjeti zelene znakove na francuskom i euskariju: "Ovdje primamo eusko". Želite li plaćati tom valutom i podržati lokalnu ekonomiju, potrebno je otvoriti račun u Euskal Moneti, plaćati godišnju naknadu od 12 eura i odabrati lokalnu udrugu koju želite podržati, poput škole baskijskog jezika ili nogometni klub za djecu. Svakim novim članom odabrana udruga dobiva tri posto bonusa od razmijenjene količine.

Eusko Eusko (Foto: AFP)

Euro za eusko možete zamijeniti na mjestima kao što je turistički ured u Bayonneu za naknadu od dva eura, a pritom ćete dobiti popis trgovina u kojima se koristi, kao i mali baskijski rječnik.

Kao što je slučaj i s drugim lokalnim valutama, Euskal Moneta potiče na zadržavanje i trošenje euska tako što je naknada za promjenu u 5 posto. Poduzetnici se prebacuju na eusko kako bi izišli iz kapitalističkog sustava, ali i podržali stvaranje novih veza među ljudima.

Stavanger - 2 Putovanja Kako izgleda život u jednom od najskupljih gradova na svijetu?

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju