Nakon kestena sigurno najpopularniji jesenski plod, ako ne za jelo, onda barem za Noć vještica, jest bundeva. Paše sirova, u slanim i slatkim jelima, pripremljena na razne načine, a iskoristiva je gotovo u potpunosti.

Bundeva je dobar izbor beta-karotena, koji su snažni antioksidansi. Jača imunitet, a u njoj su vitamini C, E, K, B1, B2, B3, B6, folna kiselina i minerali kalij, fosfor, kalcij i željezo. Smanjuje kolesterol, a povoljno utječe i na mjehur, bubrege i prostatu. Dobra je i za mršavljenje jer je zasitna, a ima i malo kalorija.

Najbolje od svega jest to što ju možete jesti sirovu, kuhanu, pečenu. Osim "mesa" koriste se i sjemenke, koje možete jesti sirove, ali finije su (i malo nezdravije) prepržene i posoljene. Od sjemenki se pravi i jedno od najfinijih jestivih ulja – bučino.

Iako se ne smije termički obrađivati, ovo ulje odlično paše na salatu, bilo zelenu, zelje ili grahovu. Ako volite biljne namaze, poput humusa, namaza od leće ili graha, umjesto maslinovog možete ubaciti bučino ulje, nećete požaliti. Uz juhu od buče, doduše, baš i ne ide. Vjerojatno zbog previše bundeve na jednom mjestu.

Svevremenski klasik recepata od bundeve jest, naravno, juha. Napravite ju tako da nakon što ogulite i nasjeckate bundevu na kockice, dodajte vode tek toliko da prekrije količinu bundeve, možda i trunku manje (inače će juha biti prerijetka).

Pustite da zavri i kad bundeva omekša (a kuhanje neće trajati dugo), izmiksajte ju štapnim mikserom ili u blenderu. Za bolji okus dodajte malo vrhnja za kuhanje i začina po želji. Uz bundevu pašu peršin, majčina dušica, muškatni oraščić, cimet i đumbir, a mogu se koristiti i lovor te kadulja. Trik za kremastiju juhu jest da ubacite jedan ili dva listića sira za tostiranje i izblendate ih skupa s kuhanom bundevom.

Bundevu možete i samo ispeći u pećnici, 20-ak minuta na 180 do 200 stupnjeva. Možete ju narezati na ploške ili poput pomfrita, jesti tako nezačinjenu ili ju koristiti kao prilog slanom jelu, pa posoliti i dodati koji začin, peršin, muškatni oraščić ili korijander.

Od njih možete napraviti i muffine.

Sastojci:

250 g brašna
10 dag bijelog šećera (može i manje ako ne volite preslatko)
5 dag smeđeg šećera (Muscovado)
pola žličice soli
2 žličice cimeta
2 jaja
50 g pirea od bundeve
1 dl otopljenog kokosovog ulja
vanilin šećer
prašak za pecivo

Postupak:

Pomiješajte brašno, šećer, prašak za pecivo, sol i začine u zdjelu i promiješajte. U drugoj zdjeli promiješajte jaja, pire od bundeve, kokosovo ulje i vanilin šećer. Ulijte mokre sastojke u suhe i sve miješajte dok se smjesa ne homogenizira. U prethodno zagrijanu pećnicu na 190 stupnjeva stavite muffine da se peku 20-ak minuta.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju