Svi silni vodiči neće vam pomoći u pronalasku sljedećega, dok pokoji dobar savjet lokalnog stanovništva itekako hoće. Savjete je poslušao i britanski novinar Gavin McOwan, koji je svoje iskustvo i doživljaje glavnog grada Argentine podijelio s čitateljima Guardiana.

„Kušajte“ grad

Obično nisam za vođene ture, no s obzirom na malo vremena i toliko toga što valja vidjeti, ovdje sam odlučio uzeti čak tri, koje sam pronašao na stranici TravelLocal.com. Moj prvi vodič bila je Patricia, koja me upoznala s gastronomskom slikom grada, objasnivši mi kako europski imigranti snažno utjecali na kulinarstvo u zemlji. Putem smo tako stali u pizzeriji Guerin koju je otvorila jedna talijanska obitelj još davne 1932. , a desert smo potražili u slastičarni Heladeria Cadore, koju su također otvorili – Talijani. Ni s jednim ni s drugim nećete pogriješiti.

Buenos Aires - 2 Buenos Aires - 2 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Caffe bar El Banderin

Grad nema samo kulturu i tradiciju ispijanja kave, već i 82 kafića povijesnog značaja poznatih kao „bare notables“ koji su zaštićeni poput nacionalnih spomenika. Svaki od njih poseban je na svoj način i uživati u kavi ili pivu posve je novo i drugačije iskustvo od onog koje možete doživjeti na Starom Kontinentu. Kad je Patricia shvatila da obožavam nogomet, dvojbe nije bilo i odvela me u El Banderin, kafić čiju su zidovi u potpunosti ispunjeni nogometnom simbolikom koja se ovdje gomila i skuplja više od pola stoljeća.

Biciklistička tura

Bicikliranje je sjajan način za upoznavanje Buenos Airesa, koji ima mnogo raštrkanih znamenitosti. Uzeo sam jednodnevnu turu (moguća je i poludnevna) i obišao mnoge lokacije, a najviše me se dojmio centralni trg Plaza de Mayo. Mjesto je to na kojem Argentinci prosvjeduju protiv nepravdi, a zadnji veliki prosvjedi ovdje su bili 2001. kad je zemlja bankrotirala.

Buenos Aires - 4 Buenos Aires - 4 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Ulična umjetnost

S obzirom na činjenicu kako se u gradu nalazi veći broj napuštenih objekata i praznih zidova, Buenos Aires je uz dopuštenje gradskih vlasti zadnjih godina postao jedno od središta ulične umjetnosti. Veliki murali nalaze se na svakom koraku, a prikazuju doslovno sve – od slavnog nogometaša Carlosa Teveza pa do političke satire. I za obilazak grafita uzeo sam vodiča i saznao sve o njima. Usput, posjetio sam i četvrt La Boca koju ipak ne bih preporučio svima, jer se nećete osjećati suviše sigurno.

Buenos Aires - 1 Buenos Aires - 1 (Foto: Thinkstock/Guliver)

Malba

Za ovakav velegrad logično je da se ulaže i u kulturu, a jedna od posljedica toga jest i otvaranje ogromnog muzeja Malba 2001. godine. Muzej sadrži bogatu kolekciju južnoameriče umjetnosti, a stalno se održavaju razne izložbe, pa ako se spremate uskoro u Buenos Aires, bacite oko na djela koja su naslikali Frida Kahlo i Diego Rivera.

Obiđite grad autobusom

Jedan od mogućih način za obilazak grada jest i autobusima, koji su prilično dobri i voze cijeli dan i noć. Moj je favorit broj 39, koji ima prilično udobna sjedala i prolazi atraktivnim lokacijama. Bus je „bagatelan“, pa tako jedna vožnja stoji tek oko 2,5 kune, a imajte u vidu kako na svakoj liniji vozi drugi prijevoznik, pa se nemojte čuditi ako platite i mrvicu više.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju