• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Hrana i piće #gdje sjesti

Bluesun hotel Kaj: Bijeg iz Zagreba na savršenu masažu i još bolju zagorsku kuhinju

Tri su načina kako doći do prelijepe Marije Bistrice - ovisno u kojem ste dijelu Zagreba i koliko volite zavoje, Medvednicu možete zaobići s lijeve ili desne strane, a u ove vrele dane savjetovali bismo i njezin prelazak po sredini. Uglavnom, kad se jednom dočepate Zagorja, teško da ćete ga brzo napustiti. Naš je savjet – tek nakon dooobro odmorenog vikenda sa sretnim želucem punim domaće hrane!

Domagoj Jakopović Ribafish 21.07.2015 09:18 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Planinarsko sklonište Skorpovac - 5 Nakon požara Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu Piletina i krumpir u vrhnju Kremasto Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?


Vani je +35, ne da vam se gužvati do mora, godišnji ste prerano ispucali, a želite samo otići negdje napuniti baterije i kulturno se najesti domaćih specijaliteta? I još da ste tamo za 45 minuta? Sve to se može naći u maloj mirnoj zagorskoj oazi, donedavno poznatoj uglavnom samo po religijskom turizmu, no mir, spokoj i raznolikost zagorskih brega – prepoznali su i brojni drugi ljudi. Riješeni da izbacim stres na barem 12 sati, vozimo preko Dubrave, Kašine i sjećanja na partijanje (uopće više ne izgleda tako), suncokrete, izvorsku vodu i beskraj šume, sve do prelaska gorja i dolaska i tišinu Marije Bistrice.


Skretanje za hotel je malo teže pronaći, ali jednom kad sjednete u klimatizirani prostor, ili na terasu u hladu, zaboravljate na nebitne sitnice. Kao i svakog uredskog crva osuđenog na sendviče, napolitanke i pokoji slanac, odmah se raspitujem što je finoga na meniju, pa me uljudno brifiraju da se ovdje jede samo domaće, prirodno i iz vlastitog uzgoja. Na moje preokretane očima, jer danas se stvarno svatko kune u domaće, kuharica Ružica Jukičić me doslovno za uho vodi u vrt iza hotela Bluesun Kaj, u sklopu kojeg i je restoran Academia – da sam berem povrće koje želim jesti!


Vadim i režem pokoju rotkvu, patlidžan, malo blitve, te totalni hit – cvijet tikvice, i odlazim na turu nordijskog hodanja, jer „Nisi niš napravil ak nisi vidil Bistricu s brega.“ Pa lagano umoran uživam u predivnom pogledu, brežuljcima, urednosti, čistoći i nekakvom nevjerojatnome miru, kao da nisam u Zagorju nego u Splitu tijekom juga, za vrijeme fjake dok Ivanišević igra peti set.


Na najvišoj točki – iznenađenje: „Zagorski snack“ - marinirani lungić u domaćem pecivu, klice piskavice, ogoljena rajčica i umak od senfa, vrhnja i meda.


Mene je vratilo u vremena kad sam sa školom išao na izlete (Prepuštovec, Pionirski grad), pa bi mama zamotala sendvu od tatinog roastbeefa od ručka, a ja ga pojeo negdje duboko u zelenilu prirode. Kakva idila, a još ima dovoljno Bolfan vina za gemište! Nakon spuštanja, tuširanja i čilanja u sobi - zdušno se bacamo na prva predjela.


„Dva sireka“ – domaći dimljeni sir obložen tostiranim sjemenkama sezama. Lolipop za odrasle dječake, kiselo, slano, sezamasto. Za uz tekmu! Tu su bili i profiteroli punjeni kremom od mladog sira i bučinog ulja. Princes krafna iznenađenja! „Priča o jednom jeziku“ - kuhani teleći jezik, mariniran u sirupu jabuke i jabučnog octa te kruška pečena u krupnoj soli umjesto trešnjice na vrhu! Falilo je mrvu soli (vjerojatno je ostala na nordijskom hodanju) i nekog hrena, ali kombinacija slatkog i mesa – definitivno vas ostavlja paf.


Restoran Academia ima svoj piano, ali srećom da ni nakon dvije butelje Stine nitko nije zasjeo za njega, jer se ne bismo tri dana vratili doma. Ugodan je, prozračan, u divnom tamnom drvu i s dosta ljubičastih detalja, sa zanimljivim kabinetom i definitivno - lusterima. Mlado i uljudno osoblje je uvijek u blizini, a Ružica nam ne dozvoljava da ne znamo što je u tanjuru, i stalno je uz nas da nam objasni što jedemo. A to je redom, a ne random, sljedeće...


„Bilo jednom na jednoj farmi“ obuhvaća pileća jetrica marinirana u redukciji crnog vina, pačja prsa s đemom ljubičastog zelja, hrskava koža pajceka (smoki na zagorski), marinirane lisičarke, pečena cikla. Kakav uvod!


„Na tri zrna ili...“ je hrskavi kašoto od ječma, hajdine kaše, špeka i dimljenog sira, zatim krema od graha i dehidrirana blitva, te cvjetovi tikve na orly način. Svega po malo, taman da razveseli nepce. Lisičarke ubijaju, ne sjećam se kad sam tako fine gljive jeo od dana kad smo u Reykjaviku nabasali na polje kraljevskih gnojištarki, no ipak su play of the day – cvjetovi tikve na tempuru. Lagano, nježno, poljubac zaljubljene Heidi!


„Pajcek med jabukami“ je glazirana rolana svinjska potrbušina s povrćem iz hotelskog vrta (tikvica žuta i zelena, patliđan, rajčica, karamelizirana jabuka) na kremi od graška. Tu su se već vidjeli junaci, koji su zadnjim snagama savladavali prekrasan kružno zavijeni burek od odojka, dok su se žene mudro čuvale za kraj i „Mmm desert“, koji čini trio kolača: putreni štrukli, zlevka i bučica s kremom od pekmeza mrkve i mladog kravljeg sira.


Umjesto da zaspim za stolom od sreće što sam sve ubacio u sebe, odlazim na preporučenu jednosatnu masažu solju, nakon koje sam mislio da će me mariniranog i usoljenog poput seksi orade samo ubaciti na gradele, te aromatskim uljima (tu već drijemam), grlim sobu i klešem svoje ime na zidu – ovdje se vraćam. Kad se sve sleglo, vraćam se na fantastičnu zlevku, možda i najbolji dio kompletnog menija. Mekana, sočna, s taman dovoljno sira. Najbolja ikad, a bilo ih je...


Niti sat vremena od Zagreba, u zelenilu šuma i vinograda, samom srcu Zagorja Bluesun hotel Kaj ima sve da zaboravite na par sati ili dana da je Zagreb preko brda. Vrhunski odmor i gastro užitak od stvarno domaćih proizvoda – najtoplija preporuka!

 

  • #gdje sjesti
  • #kaj
  • #bluesun
  • #Zagorje
  • #Marija Bistrica
  • #hotel
  • #Restoran
  • #academia
  • #Ribafish
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Oglas
Fisherija lansirala novi 2go proizvod
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Okusi Mediterana
Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele
Billionaires' Row u Palm Beachu na Floridi, SAD
Ulica milijardera
Podzemni tunel vodi direktno do privatne plaže: Ovako izgledaju kuće u "ulici" u kojoj žive najbogatiji ljudi na svijetu
Vatreni u Pragu: Nogometna strast i čarolija Zlatnog grada
Neodoljiva prilika
Vatreni u Pragu: Ponuda za "nogometno" putovanje u kombinaciji s čarolijom Zlatnog grada
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Odlične ponude
Jesenski odmor u Njivicama: Doživite magiju otoka Krka bez gužvi
Jesenske šetnje prirodom: gdje se uputiti u Zagrebu i okolici
U zdravom tijelu...
Jesenske šetnje prirodom: 5 staza u Zagrebu i okolici koje će s lakoćom svladati i veliki i mali
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Srušio se zrakoplov talijanskih zračnih snaga, poginule obje osobe u avionu
NESTAO S RADARA
Užas u susjedstvu: Srušio se vojni zrakoplov, ima mrtvih
Užas kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
NESREĆA na Jadranskoj magistrali
Strava kod Senja: Automobil sletio u more, poginule četiri osobe
Nesreća kod Šibenika: Teško ozlijeđen muškarac
Opasno prestrojavanje
Detalji teške nesreće na autocesti: Putnici hitno prevezeni u bolnicu, među njima i djeca
show
Enrique Iglesias objavio na Instagramu fotku iz djetinjstva
miljenik žena
Znate li tko je dječak s fotke? S ljubavi iz mladosti čeka četvrto dijete
Tko je Nikki Lilly?
bolest ju nije ograničila!
Ova djevojka sinonim je za hrabrost i borbu milijunima ljudi diljem svijeta
Baby Lasagna razočaran organizacijom koncerta u Turskoj
loše vijesti
Baby Lasagna razočaran zbog iznenadne situacije: "Žao mi je zbog ovoga..."
zdravlje
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Iznenađujući rezultati nove studije
Lijek koji milijuni već uzimaju štiti od dugog COVID-a?
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
Piše liječnik
Regresija bolesti: Što znači kad to piše na nalazu?
zabava
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Pokažite što znate!
Ovaj se kviz možda čini lagan, no provjerit će svaki kutak vašeg znanja
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Zakoni fizike
Spuštali perilicu s drugog kata zgrade, pogledajte kakve im je probleme zadala
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
Dan u životu
Što kućne mačke rade kad pobjegnu iz kuće? Jedan vlasnik otkrio i podijelio snimku
tech
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Nije prvi ni zadnji put
Neobičan ulov: Filipinski ribari "upecali" kineskog uljeza
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Sve objavili na Facebooku
Policajac u šoku nakon što je zavirio u vozilo: Zaustavio je automobil zbog prekršaja, a nije mogao naplatiti kaznu
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
Jasan se razlog
Očekivanja su bila velika, a stvarnost je drukčija: Šef Forda objasnio što se sprema na tržištu električnih automobila
sport
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Franko Kovačević postao najbolji strijelac svijeta! Zabio dva Grcima i srušio Harry Kanea!
kapa do poda!
Hrvat postao najbolji strijelac svijeta! Zabio tri Grcima i srušio Harry Kanea!
tv
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
KUMOVI
Kumovi: Kako je zamazan, ali ona voli prljavo
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Pokušao joj je promijeniti mišljenje, ali ona ne želi ništa s njim
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
SKRIVENA SUDBINA
Skrivena sudbina: Saznao je istinu, hoće li si moći oprostiti?
putovanja
Veliki dan: Otvorenje novog planinarskog skloništa Skorpovac na srednjem Velebitu
Nakon požara
Veliki dan: Pogledajte kako izgleda novo planinarsko sklonište Skorpovac na Velebitu
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kremasto
Piletina i krumpir u vrhnju: Recept koji sasvim običnom jelu daje novu dimenziju
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za prave istraživače i neumorne čitače
novac
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Prestigli SpaceX
Zaključili prodaju dionica od 6,6 milijardi dolara i postali najvrjednija privatna kompanija na svijetu
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
lifestyle
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Lejla Filipović izdanje razigrala detaljima ukrašenima životinjskim uzorkom
ELEGANTNO I U TRENDU
Cijela kombinacija je top, ali najviše pažnje privlače tenisice Lejle Filipović
sve
Franka Batelić u sivim trapez trapericama
STAJLING ZA LONDON
Franka Batelić: Traperice bolje i od uskih modela u boji koja konkurira plavoj i sivoj
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
Maksimalan učinak
Slavlje Modrih u Srbiji: Dinamo preokretom do druge pobjede u Europskoj ligi
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
VATRENI U PRIJENOSU
ČEŠKA - HRVATSKA Evo kad je prijenos ključne utakmice i što nam treba za SP 2026.
Klet Kozjak - 12
Idila!

Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

Jelovnik Kleti Kozjak tipično je lokalan. Tradicionalni zagorski specijaliteti ovdje se spravljaju od svježih namirnica iz vlastite proizvodnje, a uz vlastito vino, ponudu obogaćuju i domaći prirodni sokovi. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Klet Kozjak - 12 Putovanja
    Idila!

    Savršena klet u Zagorju: Mjesto za izlet s kojeg se sigurno nećete vratiti gladni

  • Li Jing Wan - 12 Hrana i piće
    Uz predivne Rastoke

    Restoran zbog kojeg se isplati skrenuti s autoceste: Izvorna kineska kuhinja u kraju u kojem se uglavnom vrte janci i peku ćevapi

  • Allora Hrana i piće
    Okusi Mediterana

    Dođi, čeka te misto: Restoran Allora u Splitu zove na brunch, ali i večernju zabavu uz vino ili koktele

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close