Prošlo je vrijeme jeftinih fast foodova sumnjive kvalitete u centru Zagreba. Danas je za uspjeh potrebno nuditi svježe, kvalitetno, zdravo i inovativnu hranu praćenu samo najkvalitetnijom ponudom dobrih vina. Neki pokušaju prenaglo pa sagore, neki uđu u kolotečinu, a neki nas jednostavno iznenade. Baš kao što je to napravila Bistroteka...


Bistroteka je tri tjedna star bistro koji pod dirigentskim palicama Ane Galić i Tatjane Mrduljaš, te kuhačom Chefa Zorana Pongrašića, polako ali sigurno sakuplja putnike namjernike koji šeću centrom Zagreba i traže topao miran kutak u kojem se mogu opustiti i fino najesti. Hrana se, zahvaljujući blizini Dolca, osmišljava i priprema na dnevnoj bazi, pa će vas meni Bistroteke pod sloganom Za apetite, sitne i nezasitne - uvijek iznenaditi.


Bazira se na spoju domaće i međunarodne kuhinja, naginje ipak malo Mediteranu, a podjednako su zastupljena jela na žlicu, vilicu, kao i slastice za koje se vrhunski brine sama vlasnica Ana Galić. Sama vlasnica opasno konkurira Tonki Lujanac za najbolju kuharicu među Art direktoricama, što je zorno prikazala presočnom, fantastičnom tortom od mrkve koja je sjajno dala točku na i našem prvom posjetu Bistroteci.


A sve je počelo Roast beef ciabatta sendvičem s hrenom i karameliziranim lukom. Nešto smo slično jeli nedavno u Mundoaki, ali ovdje ima puno više prostora, iako o tamošnjoj pizzi tek treba napisati izvještaj. Hrskavo, slasno, peckavo, sve pohvale hrenomelji. Uslijedio je gulaš od hobotnice, boba i slanutka.


Dotaknuo me u srce, pošto sam jednom skoro poginuo roneći hobotnicu, pa ih proždirem s posebnim žarom, a slanutak je nešto što mi u zadnje vrijeme prija u svakom obliku, pogotovo kod Kikija u Hole in one pubu – s tripicama! Nastavili smo s paštetom od pilećih jetrica s konjakom, a opet moram spomenuti tortu za kraj... File od brancina i ražnjiće dana smo zbog prekapacitiranosti – ostavili za drugi put.


Cijene su regularne, dapače, jako pristupačne, hobotnica je 47 kuna, roast beef 35, torta 18 kuna. Ponudu hrane prati i kvalitetan izbor vina na čaše kao i piva Zagrebačke pivovare, koja će se vrlo brzo nadopuniti s domaćim craft brendovima. Ono na što je Bistroteka najponosnija su definitivno – doručci i svježi smoothieji. Dakle, bistro za after party, ručak i večeru, u samom centru grada u ugodnom, vrhunski dizajniranom prostoru. Vrijeme je za posjet Bistroteci. Vidimo se!


Bacite oko na galeriju, gastro blog Zorana Pongrašića pratite na ovom linku, a sve novosti o meniju Bistroteke potražite na njihovoj Facebook stranici...

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju