Proteklih se godina užurbanim tempom probudila svijest o aktivnom življenju. Radimo smoothije, kupujemo domaću hranu, upisujemo se u teretanu. No, ipak ima jedna stvar koju su i prije svi voljeli: bicikl.

Njega vole oni koji žele biti zdravi, ali i oni kojima je dio života, bilo da njime odlaze na posao ili ga koriste kako bi nakon posla razbistrili misli od svakodnevnih problema koji ih okružuju. Zašto ne bi upravo bicikl bio vaš ovogodišnji suputnik na ljetovanju? Osim što ćete se osjećati izvrsno, uštedjet ćete puno novaca na gorivu i cestarinama.

Biciklom do mora…

Iako je za ovakav pothvat potrebna barem osnovna fizička i mentalna sprema, odlazak biciklom na more nije mašta. Krenete li iz Zagreba starom cestom prema jugu Hrvatske do Splita, kroz Karlovac i Rakovicu, trebat će vam nešto više od jednog dana (ako vozite u komadu), no najbolje je odmoriti se i uzeti barem dva dana za ovakav pothvat, a mi bi preporučili za totalno guštanje da odvojite i tri.

Uzmete li u obzir da ćete kao biciklist "amater" voziti oko 17 kilometara na sat i da ćete svakih 50-ak kilometara uzimati kraću pauzu, tada je lako preračunati da će vam za rutu od 360 kilometara, kolika je udaljenost od Zagreba do Splita, trebati točno 25 sati. Naravno, nemojte se mučiti i prodati sve odvoziti u jednom danu, jer vjerojatno nećete uspjeti.

Vlakom do mora pa onda gibaj

Ako niste sigurni jeste li spremni za ovakav pothvat, postoji jedna malo lakša varijanta, a to je odlazak vlakom do neke početne destinacije na moru, pa onda dalje biciklom. Sva sreća pa su naše divne željeznice "bike friendly"!

> Biciklom na odmor: Najbolje rute u Hrvatskoj

U svim vlakovima Hrvatskih željeznica bicikle prevoze kao prtljagu, tako da se mogu vrlo lako smjestiti u putnički odjeljak ili prostor predviđen za prtljagu, dok postoje čak i vlakovi koji imaju poseban vagon koji ima prostor za smještaj do 10 bicikala.

Naravno, nisu svi vlakovi prilagođeni za prijevoz bicikala, tako da prije odlaska svakako provjerite informacije kod HŽ-a. Rute na kojima je moguće ukrcati se vlak su Osijek → Zagreb GK → Rijeka (svakodnevno) i ruta Zagreb GK → Ogulin → Knin → Split (svakodnevno od 29. travnja do 29.listopada).

Najbolja destinacija Jadrana za dva kotača – Istra

S više od 2.500 kilometara biciklističkih staza, Istra je zaaaakon! Bilo da želite biciklirati obalom, od Labina na istoku poluotoka, preko Pule, do Savudrije na sjeveru ili poželite osjetiti snagu vašeg tijela na brežuljcima unutrašnjosti Istre, adrenalina i lijepih krajolika neće nedostajati.

Ako vam je Istra odredište, svakako istražite i web stranicu Istria-bike.com na kojoj ćete pronaći unaprijed kreirane bike rute, a ako vam se koja svidi možete ju preuzeti i u svoj GPS uređaj. Bez GPS-a nikud, jer se u Istri nije teško izgubiti, pogotovo ako ste popili čašicu izvrsnog Istarskog vina ili na put krenuli nakon cjelonoćne ribarske fešte.

Northwest Istria - Destination for roadbike from Colours of Istria on Vimeo.

Odaberete li Istru kao svoje odredište, najbolje je da krenete preko Karlovca, Delnica, Rijeke i Opatije. Zaobići ćete Učku ako se zaputite uz more prema Lovranu, a poželite li zaista potegnuti, u Ičićima skrenite desno put Učke i pređite planinu kao pravi frajer.

Istina, te ceste su toliko strme da nisu baš pogodne ni za svaki auto, a dođete li do vrha biciklom, nagrada će vam biti jedan od najljepših pogleda na Jadransko more, koji za lijepih dana otkriva i Veneciju te njenu najpoznatiju vizuru: katedralu sv. Marka.

> Društvena mreža 'na dva kotača': Interaktivna karta koja će olakšati život svim biciklistima

Svakako, prije odlaska na tako dalek put na dva kotača dobro se upoznajte sa svojom opremom, naučite kako popraviti osnovne stvari na vašem biciklu i dobro istražite rute prije nego li zaista sjednete i zapedalirate do lijepe naše obale.

P.S. Krenuli ste na put biciklom? Pošaljite nam vaše fotke, doživljaje i iskustva, a mi ćemo ih rado podijeliti na našem Facebooku!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju