Posljednjih nekoliko godina biciklizam doživljava svoj procvat i sve više turista sa sobom na odmor nosi bicikl. Zbog svog položaja, klime i geografskih karakteristika, Hrvatska se nametnula kao idealna destinacija za cikloturizam.

Neovisno o tome jeste li rekreativac ili profesionalac, diljem Hrvatske naći ćete savršene staze baš po svačijem ukusu. Od makadamskih, koje su savršene za brdski biciklizam, pa do asfaltiranih, koje su više za obiteljske izlete, kamo god da se okrenete ceste vas zovu da ih 'zajašete' svojim biciklom.

Biciklističke staze

Zadnjih nekoliko godina biciklizam se ističe kao strateški dio turizma na kojem posebno treba raditi. Poseban pomak na tom području vidi se u obilježavanju biciklističkih staza. Iako mnogi vole off road staze, ipak ima dosta biciklista koji će svoju strast zadovoljiti na označenim stazama. Nekoliko je osnovnih biciklističkih pravaca u Hrvatskoj, a ovo su samo neki od njih.

Aurea Pannonia odnosno putevima Panonske doline. Prolazeći ovom stazom zapravo bježite iz užurbane svakodnevice i ulazite u ruralne krajeve Slavonije. Prekrasna priroda, koja vas prati na seoskim stazama okruženim cvjetnim livadama, ostavit će vas bez daha. Ova trasa kreće se kroz nepregledna polja žita i kukuruza da bi se u jednom trenutku počela uspinjati u brda i obilaziti vinograde na kojima možete pronaći skrivene dvorce i crkvice.

Zagrebačka županija može se pohvaliti mnogobrojnim biciklističkim stazama, koje su njena najveća i najpopularnija atrakcija. Većina staza je međusobno povezana, što privlači mnogobrojne vozače koji imaju prilike uživati u jednoj vožnji, upoznavajući prirodne ljepote, gastronomske specijalitete i povijesnu i kulturnu baštinu. Staze se kreću kroz mnogobrojne vinograde prolazeći pored mnogih vinskih kuća, u čijim podrumima imate prilike kušati neka od najboljih hrvatskih vina.

Biciklističke staze biogradske rivijere kreću se kroz mnoštvo borovih šuma oko Pakoštana pa sve do vidikovca Kamenjak, s kojeg se pruža predivan pogled na Jadran. Ove biciklističke staze prate stare maslinike i skrivene uvale, pa nakon podužeg pedaliranja, odmor možete potražiti u jednoj od njih kako biste se ohladili.

Neke od najizazovnijih staza smjestile su se u Gorskom kotaru. Ovaj dio Hrvatske pokazao se kao idealan za višednevna putovanja biciklom, a više od 400 kilometara šumskih i lokalnih slabo prometnih cesta predstavlja pravi izazov za svakog biciklista.

No, kao jedna od najboljih biciklističkih regija nametnulo se Međimurje. Spoj nizina, dolina i gora prošaranih šumarcima svakom će biciklistu pružiti pravi otpor potreban da iz sebe izvuče maksimum snage. Pratite tokove Drave i Mure koji će vas voditi donjim dijelovima Međimurja ili jednostavno pratite vinsku cestu Međimurja, koja će vas voditi kroz Gornje Međimurje i vinograde do neke od mnogobrojnih vinskih kuća.

S biciklom na vlak

Kako biste do mjesta odmora došli biciklom, nije potrebno da pedalirate od svog doma. Danas već postoje razne vrste nosača za bicikle koje se mogu montirati na krov ili stražnji dio vašeg vozila, na koje onda možete smjestiti od jednog do četiri bicikla. No, ako niste za putovanje automobilom, svoj bicikl možete ponijeti na put i vlakom.

HŽ Putnički prijevoz nudi mogućnost prijevoza bicikla na dva načina. Svoj bicikl možete sklopiti i upakirati kao osobnu prtljagu te ga unijeti u svaki vagon ili pak u poseban prostor za prtljagu. Posebni vlakovi u svom sastavu imaju vagon s prostorom za smještaj bicikala. No, jedini je problem što ovi vlakovi ne voze na svim relacijama, pa bi bilo dobro da se informirate prije nego krenete na put. Ovisno o duljini putovanja, nošenje bicikla u vlaku plaća se od 20 do 50 kuna po smjeru.

Moguć je i prijevoz bicikla autobusom, ali to je opet individualna stvar autobusnog prijevoznika. Iako svi autobusi imaju bunker u koji smještaju prtljagu, i u nju bi lako mogli staviti pokoji bicikl, većinom ga drže rezerviranog za prtljagu putnika. No, dolaskom nekih novih prijevoznika na tržište pojavili su se i novi autobusi, koji imaju mogućnost nošenja bicikala na stražnjem dijelu autobusa, na posebnim nosačima.

Ako ne možete iskoristiti niti jednu od ovih mogućnosti, uvijek postoji opcija najma bicikla na licu mjesta. Istina, to nije vaš bicikl, prilagođen vama i vašim karakteristikama, ali ako nema drugog rješenja onda je i to najbolje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju