Tjesteninu prije pripreme nije nužno kuhati u vodi. Talijanski kuhari poigravaju se različitim metodama, a jedna od popularnih je pasta risottata. Pripremom tjestenine poput rižota dobiva se fini kremasti umak, a ta je metoda sjajna za sve one koji vole eksperimentirati u kuhinji.

Tjestenina se prethodno može zapeći u pećnici kako bi dobila orašastu aromu, ali taj korak nije nužan, popržiti se može i u loncu, s lukom ili ljutikom. 

Odaberite omiljeni temeljac ili umak i podlijevajte tjesteninu uz češće miješanje sve dok ne bude al dente, a umak se reducira. Pospite naribanim sirom i ukrasite začinskim biljem pa uživajte.

Sastojci za tjesteninu alla rižoto: 

700-900 ml mesnog temeljca (ovisno o jačini vatre)  
2 žlice maslinova ulja
2 ljutike
300 g tjestenine
200 ml suhog bijelog vina
2,5 šalice umaka od rajčice
2 češnja češnjaka
1 velika rajčica
sol, papar, bosiljak

Priprema tjestenine alla rižoto:

1. Ulijte u posudu temeljac pa zagrijte i držite na laganoj vatri da ostane toplo.

2. Zagrijte žlicu ulja pa dodajte sjeckanu ljutiku i pržite oko tri minute miješajući pa ubacite tjesteninu i pecite oko dvije minute.

3. Dodajte vino pa kuhajte miješajući oko dvije minute. Ulijte umak od rajčice i malo-pomalo dodajte po pola šalice temeljca miješajući na srednje jakoj vatri. Ostavite da se tekućina reducira prije dodavanja nove.

4. Tjestenina je gotova nakon što omekša i bude al dente, a umak se zgusne. Bit će potrebno 20-25 minuta.

5. Na tavi zagrijte preostalo ulje, dodajte sjeckani češnjak i pržite minutu do dvije pa ubacite i sjeckanu rajčicu. Posolite, popaprite pa ubacite tjesteninu i kuhajte oko minute te ukrasite bosiljkom.

Kakva patka! Najveseliji kvartovski bistro u kojem ćete pojesti meso koje se u ustima topi kao maslac Alegria - 11 Alegria - 10 Alegria - 3 +5 Alegria - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju