Krenimo od najvećih. Zagrebačka pivovara je predstavila jubilarno 25. Božićno pivo, i uz njega recept za - kuhano pivo. No, puno bitnije od toga je zaokret u vidu konačnog preuzimanja lokala K pivovari u svoje ruke, pa samo čekamo dan kad će Pivana krenuti malo jače s radom!

Karlovačka je pivovara izbacila Karlovačko Royal, vjerojatno najkvalitetnije pivo iz svoje domaće niše, i pritom promijenila ime u Heineken Croatia. Carlsberg Croatia od noviteta se ponosi sa svojim Kraljevskim pivom napravljenim povodom posjeta danske kraljice našoj zemlji. Navodno se još može nabaviti na hokejaškim utakmicama zagrebačkog Medveščaka, ali uskoro više o tome...

Mini pivovara Bošnjak iz Sičica kraj Gradiške počela je pasterizirati svoje svijetlo i tamno pivo, pasionirani ljubitelji piva primjetit će zanimljiv i sjajan retro štih. Podsjetilo nas je na Nikšićko krajem osamdesetih, pa ako naletite – usporedite i javite. Medvedgrad je također izašao sa dva sjajna sezonska piva, Božićnim i Rođendanskim, ali o tome smo već pisali...

Daruvarska je pivovara pak napravila najveći iskorak i Hrvatskoj i svijetu, napravivši prvo nefiltrirano i nepasterizirano American Blonde Ale pivo. Koliko je priča zanimljiva, a ABA 5th Element nevjerojatno kvalitetno pivo imali smo se prilike uvjeriti na premijeri ovog kolovoza na Danima Staročeškog piva u Daruvaru, kad je Master Brewer Krešo Marić ispričao priču o četiri sastavna elementa i petom koji ih sve drži na mjestu – ljubavi. A mi vam ispred punkufera garantiramo da ćete se od prve zaljubiti u ovo fantastično pivo. Punog tijela, glatko, konkretno, slatko u početkiu, gorko kad je najpotrebnije, izbalansirano – tijelo Severine s Glasom Radojke Šverko. 5th Element je jednostavno - prava bomba, a možete ga nabaviti u Beershopu na Ljubljanici broj 6, i popiti u Beer Clubu Pula, te zagrebačkim lokalima Nokturno i 22.000 milja.


No, tu nije kraj dobrim novostima. Križevačka pivovara je svom standardno korektnom svijetlom pivu dodalo i novitet – Križevačko tamno.


Iako geopolitički izgurani od strane Bjelovara i Koprivnice, Križevci imaju svoju kvalitetnu mini pivovaru i pivnicu u strogom centru grada, a trenutno je u tijeku priredba Advent u Križevcima, pa slobodno naletite i u šator na koncerte. Samo Križevačko Tamno ima još prilika za napredak (miris maslaca), ali je toliko bogato aromama i mirisima čokolade i kakaa, da se definitivno zaslužuje probati. Barem litru. Početak jedne sjajne priče koju možemo podržati samo tako da pijemo njihovo pivo. Ista stvar vrijedi i za novu domaću Craft pivovaru Hold'em Brewery - da i nama je ime čudno zazvučalo...


„Male obrtničke (craft) pivovare diljem svijeta tradicionalne su nazive zamijenili modernijima, pristupačnijima novoj generaciji ljubitelja piva, a nakon toga i svim pivopijama željnih osvježenja u tržišnom smislu. Ovaj trend polako se širi u hrvatskoj zajednici malih pivara i pivara kućne radinosti. Osnivači Hold'em pivovare upoznali su se na pokeraškom turniru. Kada je ideja osnivanju pivovare zaživjela pa uskoro krenula i njezina realizacija, željeli smo nazvati pivovaru prema nečemu što nas sve povezuje, našoj zajedničkoj osobini, ili strasti, ne nužno vezanoj uz samo pivo. Pokeraška strast je prevladala i nametnuo se naziv Hold'em (prema popularnoj varijanti ove kartaške igre) – pivovara koja ne blefira.“, riječi su vlasnika prvog domaćeg pokeraškog piva. Trenutno njihovo svijetlo pivo All IN možete popiti na sljedećim lokacijama: Kobaje, Scout Club Irish Pub, Taban Bar & Hostel i Tituš. Preporuka - svakako probati, kao i Zmajsko i Novu rundu, ako ste ih igrom slučaja mimoišli!


Na samom kraju, u sklopu manifestacije Ledena bajka, na glavnom trgu u Zaprešiću, na Sv. Luciju održan je Pivo Fest Zaprešić te natjecanje i izbor najboljeg hrvatskog majstora domaće pive. Sudjelovalo je devet homebrewera iz Zaprešića i okolice, uz prisutnost najvećeg pivskog znalca ovih prostora, velikog Matta Holingswortha. Pobijedio je Zoran Duh sa svojim kućnim stoutom, drugoplasirani je Anđelko Zrinski s Almost wheat beer, a trećeplasirani su Janko Cvitaš & Adriana Milina s svojim India Pale Aleom. Šteta što pivo od meda nije dobilo nikakvu nagradu, ali jedva čekamo naredne manifestacije hrvatskih homebrewera.

I tako, iako je jesen nekako sklonija rakijama i vinima, i domaći pivari imaju što za reći, i s pravom tvrdimo da je Hrvatsko Pivsko Proljeće – već stiglo u naše krajeve. Pivili!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju