U posljednje vrijeme na društvenim mrežama se šire fotografije sočnih ljubičastih slastica, koje svojim upečatljivim koloritom privlače mnoge poglede i lajkove. Glavni sastojak u ovim kreacijama je ljubičasti slatki krumpir (Ube) koji se može pronaći i na našem tržištu.

Ovo povrće potječe s Filipina, a po svojem nutricionističkom profilu sličan je batatu. U stotinu grama ljubičastog slatkog krumpira nalazi se dvadeset grama ugljikohidrata, prehrambenih vlakana i nešto bjelančevina, a valja istaknuti da nema nimalo masti.

Dobar je izvor vitamina A i C te kalija koji pomaže u reguliranju krvnog tlaka i sprječava grčeve u mišićima. Uz to izvor je vrijednog antioksidanta antocijanina.

U trendu Apartman Sto ljudi... Najgori gosti na koje se tuže domaći iznajmljivači: "Dva tjedna nisu izlazili iz apartmana, ne znam što su radili" Pečeno pile s krumpirom Tjedni jelovnik Ne koštaju puno: 7 zaboravljenih, ali jako finih jela za svaki dan ovoga tjedna koja smo jeli u 80-ima Salata od svježih krastavaca Odlična uz roštilj Salata od svježih krastavaca: Fini preljev gotov za 5 minuta napravit će veliku razliku



U nedavnoj japanskoj studiji objavljenoj u časopisu "Journal of Agricultural and Food Chemistry" otkriveno je da redovito uzimanje antocijanina smanjuje šansu od povećavanja tjelesne mase, podizanja krvnog tlaka te inzulina zbog čega je zaključena da hrana bogata ovim nutrijentom nudi zaštitu od pretilosti i dijabetesa.

Dakako, treba imati na umu da se najviše koristi od ljubičastog slatkog krumpira dobiva kada se konzumira u kuhanom obliku, odnosno sa što je moguće manje termičke obrade. Miješanje s šećerom, maslacem i drugim slastičarskim sastojcima ne čini mnogo za zdravlje, ali izgleda izvrsno na Instagramu. Zar ne?

 

A photo posted by EddFuentes (@fuentesedd) on

 

A photo posted by yummybites604 (@yummybites604) on

 

A photo posted by LLL (@theroguesoldier) on