Ana Roš je najbolja chefica za 2017. godinu. Ovu titulu dodijelila joj je prestižna lista San Pellegrinovih 50 najboljih restorana svijeta (San Pellegrino's 50 Best World Restaurants) u kojoj su glasali profesionalci iz kuharske struke.

Slovenska kuharica poznata je po svojim degustacijskim jelovnicima od pet i devet sljedova u obiteljskom restoranu "Hiša Franko" u kojem kreira čudesna jela od sezonskih namirnica dobivenih s lokalnih gospodarstava u Sloveniji.

Zanimljivo, kuhanje nikad nije bila njena strast. Ana govori pet stranih jezika i ima diplomu iz diplomacije kojom se trebala baviti, prije nego što je odlučila pomoći suprugu Valteru i devedesetih godina prošlog stoljeća revitalizirati obiteljsko gospodarstvo u dolini Soče.

Slovenski organski proizvodi


Bez ikakvog profesionalnog kulinarskog znanja Ana je preuzela kuhinju u "Hiši Franko", a u nju danas putuju ljudi iz cijelog svijeta kako bi probali njezina jela iako nema Michelinovih zvjezdica. Svjetskoj slavi doprinijela je i epizoda hit serije "Chef's Table" koja je bila posvećena njenom kuhanju.

Ana voli kuhati s namirnicama uzgojenim u neposrednoj blizini restorana, a među njezinim poznatijim jelima je pastrva s ribljom jetrom poslužena uz bijele šparoge i ružičasti grejpfrut.

 

Titulu najbolje kuharice svijeta prošle je godine nosila Dominique Crenn iz "Ateliera Crenn" u San Francisku koji je ovjenčan s dvije Michelinove zvjezdice, kao i restoran "The Connaught" chefice Helene Darroze koja je bila proglašena najboljom cheficom svijeta u 2015.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju