Splitska gastronomska scena u posljednjih nekoliko godina doživjela je pravi renesansni uzlet te se prometnula među najsvjetlije primjere vrhunskog gastronomskog doživljaja u Hrvatskoj. Novi, ambiciozni i pametno osmišljeni restorani, bistroi i wine barovi otvaraju svoja vrata, prezentirajući svoju kreativnu i jedinstvenu ponudu, koja iz godine u godinu postaje sve veća i interesantnija.

Ove sezone kreativni splitski ugostitelji odlučili su dignuti ljestvicu i popeti se stepenicu iznad, kako bi svim foodiejima i istinskim gurmanima priuštili ultimativno kulinarsko iskustvo. Tako će u naredna tri vikenda: 24. - 25. studenog, 1. - 2. prosinca te 8. - 9. prosinca, organizirati večeru u intimnoj atmosferi vrlo originalnog interijera. Dva međusobno povezana ureda, LABOS i BOA, visoko funkcionalni i elegantnog, pomalo industrijskog dizajna, nalaze se kategoriji LBO (lifestyle branded office), a osmišljeni su na način da se u njima mogu realizirati različiti programi.

Dosad su se ovdje uglavnom održavale izložbe, prezentacije te brojni rođendani i privatne večere, a sada su vlasnici odlučili stvoriti nešto posve novo i otvoriti taj multi konceptualni prostor za javnost. Pored fenomenalnog prostora, ono što ovaj događaj čini jedinstvenim je izbor kuhara. Naime, tri mlada talentirana, uspješna i iznimno perspektivna hrvatska kuhara prezentirat će svoje vrhunske kulinarske vještine i nesumnjivo oduševiti Splićane. Multifunkcionalni prostor Boa u Splitu Multifunkcionalni prostor Boa u Splitu (Foto: Luka Kivela)

Prvi vikend (24. i 25. 11.) u goste dolazi glavni chef odličnog zagrebačkog bistora AbOvo i enfant terrible hrvatske gastronomije, kako ga je prozvao cijenjeni portal Kult plave kamenice – Filip Horvat. Nepresušnu inspiraciju za svoja jela Filip crpi iz slika slavnih starih majstora, a kaže kako svako njegovo jelo mora izgledati poput prave umjetničke slike, sa čistim okusima same namirnice i pričom. Kamenice s kremom od crne slavonske svinje i čvaraka, ravioli punjeni dunjom i tanko rezana gusja jetra te file lososa i pastrve mariniran u pivi i šećeru od breze s pjenom od pečenog poriluka dio su menija, koji je posebno osmislio za ovu prigodu.

Vikend nakon (1. i 2. 12.), u goste dolazi Domagoj Barišić, vlasnik i glavni kuhar konobe Bare u Funtani pored Poreča. Ovaj zaljubljenik u ekstremne sportove i ekstremno kuhanje, kao svoju najveću inspiraciju ističe lokalne i sezonske namirnice uparene s mirisima i okusima mora, a za svoj splitski debi pripremio je morski meni, koji se sastoji od marinirane trilje s umakom od naranče, prahom od mladog istarskog maslinovog ulja, kavijarom od aceta balsamica i morskim šparogama, otvoreni ravijol s raguom od janjetine i motra, raguom od šumskih gljiva, pjenom od parmezana i prahom od borovnice, poširanog kokota na kremi od kelja s tostiranim pinjolima i još mnogo toga. U Splitu će kuhati i Filip Horvat U Splitu će kuhati i Filip Horvat (Foto: Luka Kivela)

Treći i zadnji vikend (8. i 9. 12.) bit će rezerviran za Damira Šarića, chefa restorana Stara Loza iz Dubrovnika. Za sebe kaže kako je chef iz grooda, strastveni obožavatelj peke, šampjera na gradelama i mladog dingača, a za svoje goste pripremat će stonske kamenice, ribu u soli, pelješki varenik s pečenim bademima, prahom i segmentom od mandarine, keks od sipinog crnila, gel i ulje od limuna te još pokoje neobično iznenađenje.

Priuštite si nezaboravno gastronomsko iskustvo koje ćete zapamtiti za cijeli život i rezervirajte svoje mjesto za ultimativnu hedonističku večeru na vrijeme. Adresa je Ćiril Metodova 38, vrijeme početka 20 sati, cijena po osobi iznosi 350 kn, a za rezervacije se primaju ne telefon: 098 2650 81 (Vedran) i 0912561407 (Igor).

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju