Proslavljeni danski restoran Noma chefa Renea Redzepija zatvara vrata za goste u zimu 2024. godine. Ova kuća moderne nordijske kuhinje iz Kopenhagena s tri Michelinove zvjezdice pet je puta nosila prestižnu titulu najboljeg restorana na svijetu – 2010., 2011., 2012., 2014. i 2021. godine.

Njezin glavni kuhar i suvlasnik u posljednjih 15-ak godina unio je revoluciju na područje nordijske kuhinje samoodrživim pristupom gastronomiji, serviranjem lokalnih proizvoda u sezoni, ali i zanimljivim okusnim kombinacijama. Na Redzepijevu jelovniku moglo se naći sve, od jestivih šišarki preko ragua od sobova mesa do hrskavog nevena s umakom od viskija i žumanjka.

Iako se restoran zatvara, njegova gastrofilozofija se nastavlja. Od 2025. godine Noma će se transformirati u testnu kuhinju posvećenu inovacijama u hrani, razvoju novih okusa i proizvoda. Radit će se liniji Noma Projects, koja će uključivati sve, od proizvodnje fermentiranih umaka preko organizacije tečajeva kuhanja do postavljanja online platforma za obrazovanje kuhara.

"Naš cilj je stvoriti trajnu organizaciju posvećenu revolucionarnom radu u hrani, ali i redefinirati temelje za restoranski tim, stvoriti mjesto gdje možete učiti, riskirati i rasti", napisao je tim Nome na svojim internetskim stranicama.

U planu su i Nomini pop-upovi u Danskoj, ali i diljem svijeta. U Ace Hotelu Kyoto u Kyotu u Japanu, primjerice, od 15. ožujka do 20. svibnja 2023. godine bit će otvoren Noma Kyoto, a gosti će moći kušati nordijske specijalitete napravljene od namirnica prikupljenih od lokalnih ribiča, farmera i lovaca.

Čuda se događaju: Od siromašnog sina albanskog imigranta do najboljeg šefa na svijetu Rene Redzepi Noma pet je puta proglašena najboljim restoranom na svijetu Noma +0 Rene Redzepi

 

 

 

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju