• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #vino uz žlicu

Vino uz žlicu u Rijeci: Gurmansko događanje u restoranu Paris

Renata Cisar i Mustafa Topčagić, organizatori eno-gastro projekta Vino uz žlicu otkrivaju novi nastavak uzgudljive gurmanske priče...
Punkufer avatar placeholder
punkufer.hr 14.02.2025 17:58 komentari
viber Created with Sketch.
Vino uz žlicu - 4
Vino uz žlicu - 4 (Foto:Nikola Zoko)

Galerija Vino uz žlicu - 11 7 Vino uz žlicu - 10 7 Vino uz žlicu - 9 7 Vino uz žlicu - 8 7

U trendu Kaubojski grah s mljevenim mesom Tjedni jelovnik Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan Luksemburg Gdje su Split i Zagreb? 10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz Bivša vojna baza Panos na Velebitu - 1 Panos na Velebitu Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?

"Bistro Paris jedan je od rijetkih ugostiteljskih objekata u Rijeci, koji na istoj adresi (Šetališta Joakima Rakovca 2a) na Sušaku kontinuirano djeluje od 1936. godine. Naravno, bilo je tu uspona i padova te promjene koncepta, a otprije 13 godina kako su ga preuzeli poduzetni ugostitelji Borjan Suzić I Igor Bogunović, postali su najpoznatiji po teletini i janjetini pod pekom, ali i jelima 'na žlicu'", uvode nas u priču Renata Cisar i Mustafa Topčagić, organizatori eno-gastro projekta Vino uz žlicu. 

Fiuman i Fiumanka 

"Osim što se bavi ugostiteljstvom te vodi još tri lokala (restoran Štorija na Korzu, pivnica Cont i bistro Marijana u Matuljima) Borjan Suzić. je uključen i u poslovanje obiteljske destilerije Suza (Suza Craft Distilery) kao voditelj marketinga. Priču s rakijama i likerima započeo je otac Slavko koji je prije 25 godina, budući da je pčelar, iz hobija počeo raditi medicu. Ubrzo se pročula po kvaliteti i počele su ozbiljnije narudžbe, a onda u pomoć uskaču sinovi blizanci Tino i Borjan. Tino se potpuno posvetio radu u destileriji u Bregima kod Matulja, koja sada ima već dvadesetak etiketa.

Na promociji u bistrou Paris predstavljena su četiri. Fiumanka je 'ženski' liker od teranina i voćnih macerata, a 'muški' Fiuman bazira se na maceratu 12 eteričnih primorskih trava primorja. Nešto žešći su Mali zmaj, liker od pelina s maceratima limuna i naranče te Učkarica, rakija od grožđa oplemenjena aromama samoniklog bilja s proplanaka planine Učke. Uzvanici su ih konzumirali, prema afinitetima, kao aperitive ili dižestive", kažu Renata i Mustafa. 

Lokalne sorte 

"Bistre predstavio je svoje ekstra djevičansko maslinovo ulje Kali, dobiveno od lokalnih sorti. Masline iz ekološkog uzgoja, obrađene na tradicionalan način, istog se dana branja nađu u petnaestak minuta udaljenom mlinu za preradu. U obrtu, koji je u vlasništvu obitelji Bistre i Vidović, ulje su najprije počeli raditi za potrebe vlastitog restorana u Medveji kod Lovrana na obroncima Učke. Kako je iznimna kvaliteta primijećena od gostiju, krenule su pojedinačne narudžbe, a da bi se tome udovoljilo, povećali su proizvodnju. Ipak, da bi održali kakvoću i izvornost, ograničili su količine, tako da maslinovim uljem danas opskrbljuju nekoliko manjih ugostiteljskih objekata, delikatesne prodavaonice i suvenirnice, a jedan dio ide i u izvoz, također na ekskluzivna mjesta. Osobito su ponosni na svoj Smokvenjak, delikatesnu slasticu od smokvi iz vlastitih nasada i Balzamni ocat od smokve. Ovaj inovativni proizvod nastao je, kaže Ante, gotovo slučajno kao posljedica brojnih eksperimenata. U posljednjih pet godina s njime su osvojili čak pet zlatnih medalja (Agro Arka, Zlatna košarica, Proizvod godine i Zlatni suncokret ruralnog turizma), a lani su se okitili i titulom Najsuvenira Primorsko-goranske županije koji dodjeljuje Turistička zajednica Kvarnera. Osim toga, proizvode još i namaz od lovranskog maruna, marmeladu od smokve, a nova ukusna iznenađenja od obitelji Bistre i Vidović tek dolaze", otkrivaju organizatori i dodaju: 

"Za dobrodošlicu je serviran Hladni platter Paris na kojem su se našli skuta, izbor istarskih sireva i pršut te Smokvenjak Kali. Sommelierka Monika Neral je predložila, a vlasnik vinarije Adriano Sošić se složio, da ovo popularno predjelo prati Sosich Malvazija 2023. Odlikuju je arome breskve, limete i limuna, a i dalje je vrlo svježa, idealna kao aperitiv, ostavljajući dugu trajnost u ustima.

'Napraviti dobro vino nije lako', kaže Adriano, 'pa ni meni koji sam samome sebi i vinar i enolog.' Dobar odjek kod kušača vrlo mu je bitan i smatra da je na pravome putu kojim ga je usmjerio nono Giorgio. U vinogradu, podrumu i kušaonici u Lašićima kod Vižinade pomažu mu supruga Iva i majka Marčela. Obitelj njeguje tradiciju od 1850. godine stalno unaprjeđujući proizvodnju svojih 'vina s dušom' u koja se ubrajaju još Merlot, Rosé, Teran, Cabernet sauvignon, Muškat i Chardonnay. 

Rižoto s kvarnerskim škampima i cherry rajčicom na stolove je došao uz Vertiz Eau de Rosé, koji se nedavno našao na vinskoj karti bistroa Paris. Vino je rezultat suradnje vinskog brenda Vertiz, čiji je vlasnik ex-Yu tenisač Slobodan Boba Živojinović, a autor mu je čuveni slovenski vinar Marjan Simčič. Rađen je od merlota s Goriških Brda, boje lososa, voćnih aroma, nježnih kiselina, nešto punijeg tijela i osjetne završnice. Proizvedeno je u vinariji Klet Brda, kao i još neka vina (Pinot grigio, Sauvignon blanc) koja se nalaze pod etiketom Vertiz, rekla je Klara Čakarun, njihova predstavnica za Hrvatsku. Dodala je kako su ambicije vinskog brenda Vertiz imati visoko kvalitetna vina iz poznatih vinskih regija diljem svijeta, među kojima su već sada Mendoza (Argentina) i Napa Valley, California (SAD). Uskoro će se pod brendom Vertiz Worldwine naći i vrhunska vina iz Francuske, Španjolske i Australije, sve pod motom 'The World in your glass' (Svijet u vašoj čaši).

Vinarija Poletti

Upariti Teletinu pod pekom s vinom Poletti Rossella 2023 bio je svojevrstan izazov kojeg se prihvatio Peter Poletti, legendarni vinar iz Markovca kod Višnjana. Tradicija datira još od 1842. godine kada je Piero Bernobich od svog punca kupio zemlju, sagradio kuću i osnovao imanje s vinogradom. Nakon njega vinom se bave Marco, Antonio-Nin, Eugenio-Šenio i Peterov otac Mario Poletti. Njihovo djelo, uz Petera i suprugu Loredanu, nastavlja sin Matteo s diplomom iz vinarstva na Veleučilištu u Rijeci i ekonomije u Trstu.

Vinarija Poletti među rijetkima je u Istri koja ima autohtonu sortu muškat ruža, a još posebniji po tome što je radi u suhoj varijanti. Uspijeva to zahvaljujući branju zelenih, zrelih i prosušenih bobica, čime se postižu i visoki alkoholi. U ranijim berbama to je znalo biti i 15 % da bi ih u posljednjoj berbi 'smirili' na 13,5 % što pridonosi pitkosti. 'Iskustvo mi govori da je Rossella pravo gastronomsko vino koje se slaže s mnogim jelima, od riba i rakova do crvenog mesa i deserata', naglašava Poletti. Nažalost, neki još ne prepoznaju potencijal ovog vina, ali s vremenom se mijenja percepcija. Rossella je intrigantno vino, roze boje s mirisom ruže, jagoda i malina, a u saftnoj teletini s mekanim krumpirima pokazala se kao najbolji matching prema izboru novinara iz Rijeke i Zagreba.

Prefini gulaš uz teran 

Monika Neral, mlada riječka sommelierka, vratila se pred novinarsko-vinsku publiku kako bi predstavila vinariju Franc Arman iz Vižinade i njihov Teran 2021 s pozicije Narduči, koje odlikuje visoka kvaliteta grožđa. Još jedno autohtono istarsko vino poznato je po jakoj strukturi i visokoj kiselini, puno tanina koji postupno omekšavaju i balansiraju čemu pridonosi odležavanje 15 mjeseci u novim bačvama od slavonskog hrasta. Prepoznatljive je arome bobičastog voća s djelomičnom dominacijom maline. Snaga vina izvrsno se dopunjuje uz masnije jelo kakav je bio Gulaš od boškarina s domaćim njokima. Otac Franc Arman i njegov sin Oliver nastavljaju tradiciju započetu još 1850. godine, a njihova vina danas nalaze put do Velike Britanije, SAD-a, Kanade, Novog Zelanda i južne Azije.

Za desert je poslužena Riječka kremšnita s tri vrste kreme uz koju se, kao vino stvoreno za nju, točio poluslatki Muškat žuti Baćac 2023. iz istoimene vinarije Kukurini kod Pićna (istočna Istra). To im je drugo najprodavanije vino nakon Malvazije, pohvalio se vlasnik Goran Baćac, koje sa svega 10,5 % alkohola 'udara u koljena, ali ne u glavu'. Goran je nastavio obiteljsku tradiciju, u zadnji tren se prebacivši iz elektro struke i ekonomije za koju se također zanimao, na tada tek osnovani studij poljoprivrede u Poreču. To je učinio zbog 'mira u obitelji', ali se tijekom studija ipak zainteresirao za vinogradarstvo i vinarstvo. Od oca je zatražio 500 kilograma grožđa malvazije od koje je napravio 300 litara jako dobrog vina i prodao ga po puno boljoj cijeni, pokazavši tako i sklonost ekonomiji. Vinarija Baćac proizvodi još Merlot i Cabernet sauvignon, a sva su brendirana zajedničkim nazivom 'Vina z Kukurini', ukazujući na podrijetlo, tradiciju i originalnost". 
 

7 zdravih i finih razloga da iskoristite indijski oraščić u omiljenim jelima Domaći namaz Indijski oraščić - 4 Indijski oraščić - 3 +1 Indijski oraščić - 2

 

  • #vino uz žlicu
  • #paris
  • #Rijeka
  • #Renata Cisar i Mustafa Topčagić
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Zanimljivosti o novcu
Jeste li znali? Hrvatska ima najmanju kovanicu na svijetu, a zlatnik-rekorder teži više od jedne tone
Vrata Like: Bajkoviti dom Frankopana, sokola i minera između Kapele i Velebita
Čudesno Brinje
Vrata Like: Bajkoviti kraj u kojem će svoje mjesto pronaći šetaći, planinari, biciklisti i ljubitelji dobre hrane
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Kupus, meso, riža - i genijalna atmosfera: Dobro došli na Sarma fest u Maglenču kraj Bjelovara
U romskoj kući
Kupus, meso, riža - i genijalna atmosfera: Dobro došli na Sarma fest u Maglenču kraj Bjelovara
Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca
Brzo i fino
Topli mediteranski pozdrav - iz vaše pećnice: Recept za zapečene njoke puttanesca
Kolač od kokosa iz tepsije: Recept za sočne i pahuljaste kocke u koje ćete se zaljubiti
Jednostavno, a prefino
Kolač od kokosa iz tepsije: Recept za sočne i pahuljaste kocke u koje ćete se zaljubiti
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
10 najskupljih gradova za podstanare u Europi: Niti London, a niti Pariz nije prvi na listi
Gdje su Split i Zagreb?
10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Ideja iz francuske kuhinje: Piletina koja se topi u ustima, rastopljeni sir i puno luka
Jednostavno
Ideja iz francuske kuhinje: Recept za piletinu koja se topi u ustima
Vaduz: Kneževska bajka ili scena iz Netflixova jeftinog božićnog filma?
Vaduz nije za svakoga
Grad izgleda kao filmski set: Europska prijestolnica u kojoj se živi kako bubreg u loju, a na ulicama "nema nikoga"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Pucnjava u Srbiji
Oružani napad
Nakon pucnjave u susjedstvu došlo do preokreta. Liječnici uspjeli reanimirati ženu: "Opsadno je stanje"
Učenik ključem od romobila napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Roditelji na nogama
Učenik ključem napao više dječaka: "Posvuda je bilo krvi, više nećemo slati djecu u školu"
Španjolska zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem za Izrael kroz njihove baze
VETO NA TRANZIT
Europska država zabranila prolaz američkih brodova i aviona s oružjem kroz njihove baze
show
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Ella Dvornik ima novi automobil
"upgrade"
Ella Dvornik ima novi auto? Pokazala vozilo koje vrijedi pravo bogatstvo
Životna priča Monike Radulović
ljepotica s diplomom
Tko je prelijepa bosanska manekenka? Od izbjegličkog djetinjstva došla je do svjetske modne scene
zdravlje
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
podijelio je na društvenim mrežama
Gordon Ramsay otkrio da ima rak i upozorio ljude da paze na ovo!
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Nutricionisti otkrivaju
Šokantna istina o slanini: Povezuje se s rakom i demencijom – ali postoji sigurna granica
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
Novo 15-godišnje istraživanje
Šokantni nalazi: Polovica srčanih udara kod žena mlađih od 65 godina nema veze s kolesterolom!
zabava
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Kakav peh!
Nezgoda u kuhinji postala hit: Pokušala pomoći pa sama nastradala
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Urnebesno
Jednostavna, ali genijalna registracija ovog stolara nasmijala društvene mreže! Ovo morate vidjeti
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
Urnebesno
Bizaran natpis na ovom BMW nasmijao publiku! Odmah su krenule fore na njegov račun
tech
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Poznato tko je poslao poruku
AI riješio stvar: Nakon više godina dekodirana je poruka u boci pronađena u Njemačkoj
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Huntingtonova bolest
Pronašli lijek za okrutnu i razornu bolest od koje pate tisuće: Čak sam se malo rasplakao kad sam vidio rezultate!
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
To ne zvuči dobro
Nedostatak rezervnih dijelova prisiljava ratnu mornaricu SAD-a na ekstremne mjere održavanja, a razlog problema je nevjerojatan
sport
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
VIDEO Brutalna golčina Oršića Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
ma majstor!
VIDEO Brutalna golčina Mislava Oršića velikom Bayernu! Zaledio je Manuela Neuera!
Legenda je s 49 golova za reprezentaciju: Danas s 40, kad ne igra, navija gol do pasa sa svojom Torcidom
NOGOMETNI HEDONIZAM
Legenda je s 49 golova za reprezentaciju: Danas s 40, kad ne igra, navija gol do pasa sa svojom Torcidom
tv
Supertalent: Audicijski nastup u dvanaestoj sezoni Supertalenta - Ana Jurić
NEUGODNA SITUACIJA!
Anin nastup dugo ćemo pamtiti, a Martina vjerojatno još dulje! Što mislite o njezinom ponašanju?
U dobru i zlu: Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
U DOBRU I ZLU
Milan Štrljić ulazi u hit seriju ''U dobru i zlu''
U dobru i zlu: Došao mu je u posjet - ne želi razgovarati s njim
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Došao mu je u posjet - ne želi razgovarati s njim
putovanja
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Tjedni jelovnik
Brzo gotova i puna okusa: 7 neodoljivih jela za ovaj tjedan
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Panos na Velebitu
Ruina s pogledom: Može li devastirana vojna baza dobiti novi život?
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
Pokrovitelj Mastercard
Počinje Passion Week! 16 restorana diljem zemlje ove jeseni nudi promotivne menije, evo kako do njih
novac
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Stvara lijepe stvari
Kako je bivša mikrobiologinja izgradila kozmetički brend vrijedan 150 milijuna dolara
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
iznad očekivanja
Hrvatima omiljeni modni brend zatvorio 135 dućana, ali povećao prodaju i dobit. "Uvijek nudimo najbolju vrijednost za novac"
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
Predvidite kašnjenja
Velika promjena kod procedure ulaska stranaca u Hrvatsku od listopada. Hoće li nastati velike gužve?
lifestyle
Amal Clooney u mini baršunastoj haljini s trodimenzionalnim cvjetnim detaljima
UVIJEK ODUŠEVI
Haljina Amal Clooney je mini spektakl, posebno njezin donji dio koji izgleda poput buketa
Samantha 17:Legendarni ruž osamdesetih
KULTNI RUŽ
Nosile su ga generacije, a pamtimo ga i danas: Kako je ruž nijanse Samantha 17 ušao u legendu?
Kako je 50-godišnja Marija iz Splita smršavjela 26 kilograma
WOW TRANSFORMACIJA
Marija iz Splita smršavjela je 26 kila: "Slatko je kad ne vjeruješ da umjesto broja 44 kupuješ broj 36"
sve
U prometnoj nesreći kod Mostara teško ozlijeđen Damir Beljo: Jedan mladić se bori za život
uh, strašno!
Beljo se oglasio nakon teške prometne nesreće: "Pomolite se za njega, neka Isus učini čudo"
Maja Šuput i Šime Elez na zajedničkom odmoru
romantični bijeg
Pao je i jaccuzzi! Maja Šuput i zgodni Šime objavili fotke zajedničkog odmora
Amal Clooney u mini baršunastoj haljini s trodimenzionalnim cvjetnim detaljima
UVIJEK ODUŠEVI
Haljina Amal Clooney je mini spektakl, posebno njezin donji dio koji izgleda poput buketa
Luksemburg
Gdje su Split i Zagreb?

10 najskupljih stanarina u Europi: Prvi grad na listi nije niti London, a niti Pariz

Planirate li duže putovanje ili preseljenje, korisno je znati u kojim ćete europskim gradovima najviše, a u kojima najmanje platiti mjesečni najam... NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close