Urbanovo, godišnji festival vina koji se održava u Međimurju, proslava je bogate vinarske povijesti i tradicije regije. Festival okuplja lokalne vinarije i posjetitelje iz cijelog svijeta kako bi kušali i upoznali jedinstvene međimurske sorte vina, uživali u ukusnoj domaćoj kuhinji te uživali u glazbi i zabavi uživo. Ovogodišnje će se Urbanovo održati od 12. do 14. svibnja u Kulturnom domu Štrigova.

S dugom poviješću vinarstva Međimurje je postalo popularno odredište vinskih entuzijasta, a Urbanovo jedan od najiščekivanijih vinskih festivala u regiji. Urbanovo je važno ne samo za vinarstvo ovog kraja već i za kulturnu baštinu Međimurja. Taj festival ističe jedinstvene i raznolike tehnike proizvodnje vina tog kraja, ali i običaje i tradiciju vezanu uz proizvodnju vina u Međimurju.

Program kroz koji ćete okusiti najbolja međimurska vina

Ako ste vinski entuzijast koji traži jedinstveno kulturno iskustvo, ne tražite dalje od Urbanova i Štrigove. Ovaj trodnevni festival, na sat vremena vožnje iz Zagreba, koji se tradicionalno održava u svibnju, nudi savršenu priliku za kušanje i upoznavanje najboljih međimurskih vina.

Lokalne vinarije postavile su kušaonice na kojima posjetitelji mogu isprobati razna vina, među kojima ćete pronaći i pokoji pjenušac. Uz vina, na festivalu će svoju ponudu predstaviti i lokalni OPG-ovi. Biti će tu i edukativnog programa, tako u petak 12. svibnja možete sudjelovati na okruglom stolu na temu „Razvoj ponude hrvatskih vinskih cesti”.

Povijest međimurskog vinarstva

Međimurje ima bogatu povijest vinarstva koja seže još u rimsko doba. Danas je Međimurje poznato po visokokvalitetnim vinima i predanosti očuvanju tradicionalnih tehnika proizvodnje vina. Vino je važan dio kulture i tradicije Međimurja. Kraj ima niz jedinstvenih običaja vezanih uz vino, poput godišnjeg blagoslova vinove loze i proslave Dana Svetog Urbana. Ova tradicija doprinosi očuvanju povijesti i baštine međimurskog vinarstva. Također, međimurska vina su među najnagrađivanijima u Hrvatskoj, čemu svjedoče brojne Decanter nagrade (čak 25 medalja, od toga 2 zlatne u 2022. godini).

Kad ste u Štrigovi, posjetite i novi vidikovac Mađerkin breg
Povrh Štrigove, točnije u Robadju, dočekat će vas Vidikovac Mađerkin breg. Omiljeno je odredište brojnih biciklista, pješaka i izletnika, s terasastim vinogradima koji ga okružuju. Stojeći na posljednjoj platformi, nalazite se na najvišoj točki Međimurja, na 361 metru nadmorske visine. Doživite prekrasan pogled na 5 država, Hrvatsku, Sloveniju, Mađarsku, Austriju i Slovačku. Vidikovac Mađerkin breg nikoga ne ostavlja ravnodušnim, dođite i uvjerite se u to sami.

Ako ne stignete ovog vikenda do Međimurja, možete se zaputiti u periodu od 19. do 20. svibnja, kada vas očekuju Otvoreni podrumi. Svoje podrume otvaraju brojne vinarije, a među njima su Cmrečnjak, Dvanajščak – Kozol, Hažić, Horvat, Kerman, Kocijan, Kojter, Kossi, Kunčić, Medenjak, Munđarov breg, Novak, Podrum Štrigova, Preiner, Štampar, Vuković.

Program Urbanovog možete istražiti na stranici www.urbanovo.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju