Većina je u šetnji šumom iskusila divan osjećaj opuštenosti i potpune oporavljenosti. Što je signal slabiji i brige su manje, a okolina ispunjena mirisom zemlje, pjevom ptica i umirujućim zelenim prizorima tjera vas da udahnete dublje i upijete sve to u sebe. Ali jeste li znali da vas šuma doista može preporoditi?

Boravak u šumi kao terapeutski čin, nazvan šumskom kupkom, stoljećima se prakticira u tradicionalnoj japanskoj medicini. Šumske kupke ipak su više od običnog provođenja vremena u šumi. Zahtijevaju vašu svjesnu prisutnost i usredotočenost samo na šumu i njezine zvukove, mirise, teksture… Jedini cilj je – biti ovdje sada. Na taj se način, bez briga, imperativa i košmara u glavi, možemo duboko povezati s prirodom i potpuno uroniti u nju.

Snaga šume

Kolijevka šumske medicine je Japan. Shnrin yoku (doslovno: "upiti šumu u sebe") tradicionalna je japanska medicinska praksa koja prevenira pojavu bolesti, ali i pomaže u liječenju već postojećih. Osamdesetih su se godina prošlog stoljeća, zahvaljujući dr. Qingu Liju, tradicionalne prakse počele proučavati i sa znanstvenog stajališta, pa je dokazano da šuma – doista liječi.

Šumske su se kupke iz Japana proširile u Koreju, Finsku, Englesku i Irsku, a sve se više o ovoj terapijskoj metodi govori i u brojnim zapadnim zemljama, od sveučilišta i programa javnog zdravstva do wellness programa i programa njegovanja mentalnog zdravlja.

Blagodati šumskih kupki očituju se i na tjelesnom i na psihičkom i na mentalnom planu, a među ostalim, to su bolja kontrola stresa, regulacija krvnog tlaka, poboljšanje raspoloženja i smanjenje depresije, povećana sposobnost koncentracije, ubrzani oporavak nakon operacije ili bolesti i bolji san.

Noćna kupka na Strahinjčici

U Hrvatsku je šumske kupke dovela udruga udruga Snaga šumečiji se stručni tim od 2022. bavi promocijom ove metode, organizira konferencije, edukacije i naravno - šumske kupke uz certificirane medijatore. 

Na slikovitoj Strahinjčici u Hrvatskome zagorju za šumske su kupke certificirane čak dvije staze koje zadovoljavaju uvjete za sigurno provođenje. Kupku u kojoj sudjeluje najviše 15 sudionika vodi educirani šumski vodič, svaka traje između dva i pol i tri sata i završava čajnom ceremonijom.

Snaga šume 31. kolovoza prvi put organizira i noćnu šumsku kupku, naravno na Strahinjčici.
Događanje počinje u 17 sati i traje do drugog jutra u 10 ili kada se okupljeni odluče razići. Jedna se će se šumska kupka održati u večernjim satima, a druga – za doručak.

Prijaviti se možete na info@snaga-sume.eu, a organizatori najavljuju brojna iznenađenja i obećavaju nezaboravno iskustvo. Jedino što vam trebate ponijeti su vreća za spavanje i termosica s omiljenim napitkom.

Kod Mikija nema kerefeka: Omiljeno izletište Ličana u kojem vam neće trebati jelovnik Izletište Miki - 1 Izletište Miki - 3 Izletište Miki - 2 +2 Izletište Miki - 5 2,5 puta viši od Sljemena: Vrh do kojeg vodi više od 8 tisuća stepenica Fanjingshan - 4 Fanjingshan - 3 Fanjingshan - 2 +5 Fanjingshan - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju