Ne tako davno cesta kojom se s kontinenta išlo na more vijugala je Likom, a putovalo se polako. U put do trajekta ili odredišta na obali uračunala se i obvezna pauza uz pečenje s ražnja. Hipnotizirajuće okretanje mesa, boje koje se bljeskaju pod svjetlošću vatre i ljetnog sunca poput kakva kopnenog zova sirena nije pitalo za glad.

Ljubitelji janjetine hodočastili su na provjerene adrese, ravnajući se po vremenu kada se meso skida s ražnja. Iako je autoput pregazio dobar dio tradicije, još uvijek postoje mjesta na kojima su putnicima puna usta hvale o sočnosti mesa i korici koja pucketa pod zubima. Nažalost, osjetno ih je manje - baš kao i majstora žara koji imaju kultni status. Osim dobrog mesa i lokalnih sastojaka, za dobar ražanj ključno je strpljenje, kao i dobar ritam.

Izletište Miki - 5 Izletište Miki - 5 (Foto: Nika Borovac)

Ritam ražnja 

Ritam kojim se cijepa suha bukovina i razrađuje žar, soli oguljeno i očišćeno meso pa zatim stavlja na ražanj i učvršćuje žicom, na otprilike metar udaljenosti od vatre. Da bi se polako i jednolično peklo satima, sve dok ne bi stručno oko odredilo da se skine taman u trenutku kada je dovoljno sočno, a opet hrskavo. Jedno od mjesta u Lici na kojem vlada ugođaj dobrih starih vremena naći ćete u Prozoru, na otprilike deset minuta od Otočca, u Gackoj dolini. Već na ulazu u Izletište Miki osjetili smo malu pobjedu, veselje jer smo neočekivano naišli na pravo mjesto bez konfekcije i hiperprodukcije.

  Izletište Miki Izletište Miki (Foto: Nika Borovac)

Mjesto gdje vatra svira  

Živa vatra na dnu velike prostorije vodi do janjetine na ražnju, pod kojom gospodin Brajković razgrće žar. Tihi žamor za velikim drvenim stolovima prekine povremeni udarac sjekiricom kojom gospođa Štefica vješto dijeli odojka na porcije, stavljajući meso toliko vruće da se iz njega puši, na starinsku vagu. Umjesto glazbe svira vatra, povremeno pucketajući.

Kod Mikija vam ne treba jelovnik. Ondje nema kerefeka; dolazi se na janjetinu i svinjetinu, a prethodno se treba najaviti. Prema dogovoru mogu pripremiti i peku. Cijena odojka je 30 eura za kilogram, a janjetina s ražnja je 35 eura. Uz pečenje ćete dobiti i bijelog kruha, ličkog krumpira, mladog luka i salate, kao i gemišt od graševine ili malvazije. Za sreću dosta! Restoran je velik, prima i do 150 ljudi koji se rasporede na terasu i u unutrašnji, u rustikalno uređen dio. 

Izletište Miki - 3 Izletište Miki - 3 (Foto: Nika Borovac)

Bračni par Brajković duša je Izletišta Miki, a s obzirom na poodmakle godine i činjenicu da više-manje sve rade sami razmišljaju o tome da iznajme prostor mlađima koji bi s jednakim žarom nudili jela s ražnja, ali i ako požele, pekli pizzu, kruh i druga jela. 

Vlasnici su se upoznali dok još nisu imali dvadeset, a godinu po godinu zajedničkim snagama stvorili su mjesto iz kojeg ljudi odlaze siti i sretni. Iako nisu instagramski poznati, za njihove se janjce i odojke dobro zna u krugovima ljubitelja pečenja. Priča se o sočnom mesu i pucketavoj korici ličke dobrodošlice, a tko navrati kod Brajkovića nerijetko se obeća i vratiti.

Na Malenom brijegu: Predivno izletište u prirodi s domaćom hranom na kojem će vas Glođan i Mali Imbrica odvesti u svijet mašte Na malenom brijegu - 5 Na malenom brijegu - 4 Mladen Medak Gaga +27 Na malenom brijegu - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju