U Karlovcu je prošli tjedan otvoren Nikola Tesla Experience Center (NTEC), interpretacijsko-motivacijski interaktivni muzej i poduzetnički centar posvećen najpoznatijem učeniku karlovačke gimnazije i inspiriran njegovim genijalnim izumima.

Centar se nalazi pored Gimnazije Karlovac, na adresi Rakovac 6, gradio se pet godina, a nositelj ovog projekta vrijednog skoro šest milijuna eura je Krlovačka županija, dok su partneri Grad Karlovac, tvrtka Poduzetnička zona Korana i Gimnazija Karlovac. Na gotovo 800 četvornih metara na tri etaže interaktivni postav muzeja vodi vas od Teslina djetinjstva u Smiljanu, preko gimnazije u Karlovcu do New Yorka, otkrivajući vam istovremeno tajne njegova uma, ali i upoznajući vas s njime kao osobom posve intimno.

Nikola Tesla najviši je stupanj svoga formalnog obrazovanja postigao upravo u Karlovcu, u današnjoj gimnaziji, a onda Višoj realnoj gimnaziji u Rakovcu, u kojoj je prije točno 150 godina, 1873. i maturirao. Došavši iz rodnog Smiljana u Lici kao četrnaestogodišnjak, živio je u obitelji svoje tete, očeve sestre, u obitelji pukovnika Brankovića. U gimnaziji se silno zainteresirao za elektricitet, prije svega zahvaljujući svome profesoru fizike Martinu Sekuliću, koji bi možda i ostao zabilježen u povijesti kao najveći karlovački izumitelj - da mu u razredu nije sjedio Tesla. Pokusi kojima je profesor Sekulić demonstrirao osnovne zakone elektriciteta, često s aparatima koje je sam izumio i napravio, trajno su utjecali na mladoga Teslu, što nije tajio ni kao formirani znanstvenik pa o svome srednjoškolskome profesoru piše i u tekstu objavljenom u "Electrical Experimenteru" u travnju 1919.

Kreativnost i inovativne ideje pršte na svakom koraku Centra koji je opremljen digitalnom interaktivnom tehnologijom i poziva posjetitelje da ga istražuju očima, ušima i dodirom. Svaki od eksponata može se osjetiti, a interaktivnost se potiče na zabavan i suvremen način – možete igrati kvizove i igrice, slušajući, scrollajući i tipkajući upoznati Teslu kao osobu i čak mu i dodirnuti prst. Ilustracije, animirani i dokumentarno-igrani filmovi, projekcije i misaone igre otkrit će vam njegovu životnu filozofiju, pozadinu nastanka najpoznatijih izuma, ali i puno detalja iz Teslina privatnog života. Upoznajte sve njegove izume, čudite se letećim tabletima, pokušajte ukrotiti munje… jamčimo jako dobri zabavu.

Kroz centar prolazite "motivacijskom rutom" koja vas vodi kroz osam tematskih cjelina: Esencija Tesle, Instinkt i prvi "izumi", Obrazovanje u Karlovcu, Životni put, Bljeskovi, Tesla superjunak, Vrenje uma i Trag u kozmosu i potiče na „samoinicijativu, inovacije, promišljanje "izvan okvira", prihvaćanje novih tehnologija te stvaranje pozitivnog i poticajnog poslovnog okruženja“, ponosno ističu u NTEC-u.

Do NTEC-a stižete nakon samo pet minuta vožnje od naplatnih kućica Karlovac, a u sklopu Centra nalazi se i besplatni parking.

Radno vrijeme centra je radnim danom i subotom od 9 do 19 sati, a nedjeljom od 10 do 18 sati.

Cijena ulaznice za odrasle je 8 eura, za djecu 5 i pol, a obiteljska 2+3 ulaznica košta 16 eura. 

Sitnica s obzirom na količinu znanja i zabave koje ćete dobit posjetom NTEC-u. 

Sretan rođendan, dragi Tesla! Gospić ovog vikenda slavi uz pravi svjetlosni spektakl Memorijalni centar Nikole Tesle Memorijalni centar Nikole Tesle Memorijalni centar Nikole Tesle +1 Memorijalni centar Nikole Tesle

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju