Koliko je priroda nevjerojatna, dokazuje rijetka pojava koju su ljudi uočili na Dravi u Donjoj Dubravi u Međimurskoj županiji.

Na dravskom rukavcu, uz sam tok Stare Drave prema mjestu Donja Dubrava, pojavila se nevjerojatna ljubičasta alga, rijetka prirodna pojava koja nije uobičajena za ovo područje, javlja epodravina.

"Danas tijekom snimanja na Starom toku rijeke Drave, naišli smo na rijedak slučaj ljubičaste alge u jednom rukavcu, što je za slatkovodne sustave izrazito rijetka pojava. Determinacija ljubičaste alge je u tijeku", napisao je na Facebook profilu Damjan Kolarek koji je pronašao algu.

Biolog Goran Šafarek je rekao da ne zna o čemu je ovdje riječ, ali da su purpurne alge netipične za Dravu, posebice u ovakvom intenzitetu.

Ljubičasta alga na rijeci Dravi Ljubičasta alga na rijeci Dravi (Foto: Facebook@Rijeka Drava)

"Ovo je enigmatično, poslali smo sve kolegici na PMF-u koja se bavi slatkovodnim algama, ali još nismo dobili odgovor. Treba uzeti uzorak, staviti pod mikroskop i vidjeti o čemu se radi", rekao je biolog Goran Šafarek za epodravina.hr.

"Alga je tako finog sastava da procuri kroz prste. Kao da ste dim uhvatili u ruke", napisali su administratori stranice Rijeka Drava, koji su objavili fotografiju alge.

Bez obzira na to što je ova pojava privlačna, neobična i lijepa, ne bismo je trebali dirati, napominje Šafarek. Nije opasna, ali može sadržavati razne bakterije pa bi ju bilo bolje ostaviti na miru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju