• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #zmag

Naša dobra hrana: Konferencija o održivosti prehrambenog sustava

Ne propustite susret vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane...

Punkufer avatar placeholder
PR 16.10.2019 14:25 komentari
viber Created with Sketch.
Naša dobra hrana
Naša dobra hrana (Foto:PR)

Treća Konferencija o održivosti prehrambenog sustava pod nazivom Naša dobra hrana održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije bit će predstavljanje pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše zdravlje, planet i buduće generacije.

U trendu Klara Vrijedi probati Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane Varivo od crveme leće i cvjetače Recept na žlicu Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta Novi kviz općeg znanja - 12 15 nasumičnih pitanja Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više

Bogat program uključivat će brojna zanimljiva predavanja vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane. Glavni gosti konferencije bit će Iain Tolhurst i Tamara Schiopu iz društvenog poduzeća i ekološkog imanja Tolhurst Organic iz Velike Britanije, koje već preko 40 godina prikuplja iskustvo i razvija znanje za ekološku proizvodnju hrane te danas kroz svoj model dostave i kratki lanac opskrbe osigurava hranu za više od 400 obitelji. Pored predavanja na konferenciji o radu svoje farme i metodama koje koriste, „Kako nahraniti ljude i planet – Agroekologija u praksi“, Tolhurst Organic će dan ranije, 18. listopada u 10 sati, na Recikliranom imanju u Vukomeriću održati dodatnu radionicu vlastite Stockfree metode kompostiranja i pripreme vrta za ekološku proizvodnju s malim ekološkim otiskom i izrazito plodnim prinosima. Radionica će se sastojati od niza teorijskih i praktičnih predavanja u pet modula koji obrađuju teme agroekologije, doprinosa lokalnoj zajednici, dizajniranja vrta s rotacijom biljaka, razvoja bioraznolikosti na farmi i kompostiranja drvenom sječkom.

Među ostalim gostima koji će na konferenciji prenijeti svoja iskustva bit će Darko Znaor, neovisni agro-ekološki analitičar (Hrvatska/Nizozemska), Tankred Götsch, jedan od vodećih stručnjaka u području agroekologije i stvaranja „jestivih šuma“ (video-linkom iz Švicarske) i Bruno Motik (Hrvatska) koji će govoriti o tehnološkim inovacijama i efikasnim alatima za održivu proizvodnju hrane.

Darko Znaor u svom će se predavanju „Klimatske promjene i poljoprivreda“ osvrnuti na poljoprivredni sektor u Hrvatskoj u današnje vrijeme klimatskih promjena te sagledati poljoprivredu istovremeno kao njihova uzročnika i žrtvu. Zbog učestalih vremenskih (ne)prilika koje nanose ogromne gospodarske štete sektoru i smanjuju proizvodni potencijal te gospodarski prosperitet Hrvatske, prilagodba na klimatske promjene je imperativ, ali ujedno i jedan od ključnih izazova poljoprivredne proizvodnje. No, program ruralnog razvoja RH 2014-2020., primjerice, nema niti jednu mjeru koja je prvenstveno usmjerena na izgradnju humusa – višestruko korisnu mjeru poboljšanja plodnosti tla, mitigacije stakleničkih plinova i prilagodbe na klimatske promjene. U izlaganju će biti prikazan upravo potencijal biološko-dinamičke i ostalih vidova ekološke i regenerativne poljoprivrede u borbi protiv i prilagodbi na klimatske promjene.

Jestive šume – Sintropično agrošumarstvo naziv je predavanja koje će održati Tankred Götsch iz Švicarske, koji je zajedno s Ernstom Götschom utemeljitelj sintropijske poljoprivrede (engl. Syntropic agriculture), poljoprivredne tehnike koja oponašanjem prašume stvara izuzetno stabilne i izdašne poljoprivredne ekosustave koji ne zahtjevaju eksterne inpute. Poznati su po svom radu u Brazilu gdje oponašanjem prašume uspostavljaju produktivne poljoprivredne sustave koji su održivi na svim razinama. Sintropijska poljoprivreda postiže veće prinose od konvencionalne ili klasične ekološke poljoprivrede, povećava bioraznolikost ekosustava što ga čini stabilnijim i otpornijim, gradi imunitet ekosustava, a umjesto degradacije tla, ovakav oblik poljoprivrede gradi tlo koje postaje sve plodnije iz godine u godinu. Uz sve to, sintropijska poljoprivreda moćan je alat za pohranu ugljika i borbu protiv jednog od najvećih problema današnjice – klimatskih promjena, potpuno je samoodrživa te tržišno konkurentna zbog niskih ulaznih troškova.

U predavanju „Tehnološki suverenitet u poljoprivredi“ Bruno Motik razmatrat će načine kako visokotehnološka rješenja približiti pokretu održive i regenerativne poljoprivrede, kako organizirati lokalnu proizvodnju poljoprivrednih uređaja te kako ujediniti inteligenciju prirode s umjetnom inteligencijom s ciljem stvaranja plodnih, regenerativnih ekosustava koji pohranjuju atmosferski ugljik u tlo stvarajući ga sve plodnijim. Također, istraživat će što znače pojmovi „open source“ i „appropriate technology“ u modernom poljoprivrednom kontekstu.

Uz predavanja, u sklopu konferencije bit će predstavljen i projekt Growing Growers, kao i mladi poljoprivrednici iz Hrvatske koji u njemu sudjeluju – OPG Lucija Vuković i OPG Goran Vrabec – te će biti održan okrugli stol o zaštiti lokalnog sjemena i novoj EU Uredbi za ekološku proizvodnju (2018/848) na kojem će sudjelovati: Goran Jukić, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, Vesna Samobor, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Fulya Batur, Arche Noah (Austrija) i Matteo Pettiti, Rete Semi Rurali (Italija).

Konferencija će se održati u 6. paviljonu Agronomskog fakulteta u Zagrebu u Svetošimunskoj cesti 25 (Dvorana 6, 1. kat), od 9:30 do 17:30 sati, a ulaz na konferenciju je slobodan. Gosti iz inozemstva predavanja će držati na engleskom jeziku.

Konferenciju Naša dobra hrana 3 organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Hrvatskim agroekonomskim društvom, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung.

Detaljan program konferencije dostupan je na web i FB stranici ZMAG-a.
 

  • #zmag
  • #događanja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Okus mora, okus soli: najljepše šetnice uz more
Lijepo, lijepo, neopisivo
Okus mora, okus soli: Pratite prognozu i uživajte u nekim od najljepših šetnica uz Jadran
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Novi na popisu
Za Louvre znate, ali možete li nabrojiti ostale? 10 najvećih muzeja na svijetu koji čuvaju neprocjenjiva remek-djela
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Skriveni Kolosej
Otkriven nakon 2000 godina: Tajni prolaz za elitu koji je vodio do gladijatorske arene
Topli sendvič sa špekom, sirom i jabukom recept
Jeste li ga probali?
Topli sendvič idealan za jesen s jednim slatko-kiselim sastojkom koji bi vas mogao ugodno iznenaditi
Da ti stane pamet: 10 čudesih maratona o kojima sanjaju trkaći diljem svijeta
Nestvarni prizori
Da ti stane pamet: 10 čudesnih maratona o kojima sanjaju trkači diljem svijeta
Kandirani slatki krumpir recept
U jednom loncu ili tavi
Najlakši recept za slatki krumpir, a koji je savršen prilog uz pečenu puretinu
Najtvrđe drvo na svijetu Australija
Pitanje za kviz
Najtvrđe drvo na svijetu raste samo na jednom kontinentu – znate li kojem?
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Korak po korak
Omiljeni recept Stjepana Vukadina: Savršenstvo okusa u samo 3 sastojka
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Zašto posjetiti Pijemont u Italiji?
Predivan Pijemont
Talijanska regija poznata po Fiatu, Nutelli i crnom vinu ima još jedan dobar razlog za posjet – rijetki su oni koji znaju koji je

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Torcida prosvjeduje u Splitu, Vlada planira uvesti posebne mjere
Nakon prosvjeda
Torcida otišla pred sud: Oglasio se zamjenik šefa policije
Policija najavila veliku akciju za vikend
Dani Martinja
Policija izlazi na ulice u velikom broju: "Testirat će se svi"
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila člana obitelji
Istraga u tijeku
Užas u Velikoj Gorici! Žena oštrim predmetom ubila svog partnera
show
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Severina na koncertu u Areni Zagreb s 53 godine napravila tri zvijezde
legenda od žene!
Ona ima 53 godine?! Sevka na bini u Areni napravila tri zvijezde, ovo morate vidjeti
zdravlje
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Rezultati su nevjerojatni
Nevjerojatno otkriće: COVID cjepivo pomaže u borbi protiv ove teške bolesti!
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
Po preporuci nutricionistice
Jela od kelja: 6 recepata s mesom i bez mesa
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Urnebesno
Kad vidite gdje su stavili kadu u ovoj kupaonici, bit ćete zahvalni na svojoj
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
Pokažite što znate!
Kviz koji testira jeste li pravi znalac – i bez pomoći suigrača
tech
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Veliki ritualni kompleks
Najstariji poznati spomenik drevnih Maja mogao bi biti ogromna karta svemira
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Komet 3I/Atlas
Tajanstveni "svemirski posjetitelj" iznenađuje znanstvenike svojim ponašanjem
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
Nova studija
Ne brojte svaki korak: Evo što je važnije za zdravlje
sport
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
nada tinja i dalje
Iz Girone stigle odlične vijesti za Dinamo
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Bijeli nižu pobjede
Hajduk nadigrao izgubljeni Osijek: Krovinović i Šego zabili, Livaja ušao u finišu
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
cijena smjene
Poznato koliku bi otpremninu Dinamo morao isplatiti Kovačeviću u slučaju otkaza
tv
MasterChef: Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
BORBA!
Renatin i Ivanov uspjeh zasmetao Juricu! "Nemam ništa protiv nikoga, ali..."
MasterChef: Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
SVAKA ČAST!
Antonio Detić napustio MasterChef! "Tako se radi, tako guraj i nema ti granica!"
U dobru i zlu: Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
U DOBRU I ZLU
Imaju li svi pravo na drugu priliku ne propustite saznati u seriji „U dobru i zlu“
putovanja
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Vrijedi probati
Svijetla točka kaotičnog zagrebačkog kvarta: Pizzerija u kojoj se jedu uzbudljive napoletane
Varivo od crvene leće i cvjetače recept
Recept na žlicu
Fino varivo s lećom i cvjetačom sjajan je izbor za ručak ili večeru, a bit će gotovo za 30-ak minuta
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
15 nasumičnih pitanja
Novi kviz općeg znanja: Za one koji žele znati (još) više
novac
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
davna želja
Najveći projekt između Europe i Afrike može krenuti: 10 godina gradnje i ulaganje od 8,5 milijardi eura
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
CRAFT NAPITAK
Iz Rijeke stiže inovacija u limenci: "Recepturu smo dotjerivali godinu dana. Htjeli smo napraviti nešto što ima okus pravog voća, ali i stav"
lifestyle
Odabrali ste najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
uvijek besprijekorna
Gotovo 10 tisuća čitateljica odabralo najbolje odjevenu hrvatsku modnu ikonu 60 plus
Franka Batelić kaput sa šalom 2025.
A tako je šik
Savršen kaput za zimu u kojem vam neće biti hladno, a ima ga i Franka Batelić
Recept za kolač s jabukama, sirom i orasima
Nema dalje
Kako je samo sočan i ukusan: Spremite recept za ovaj kolač, sigurno ćete ga ponoviti
sve
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Zanimljivo
Dalmatinac napravio pravu kolonu, a kad vidite zašto nećete se prestati smijati
Severina pala na koncertu u Areni Zagreb, sve je okrenula na šalu
reakcijom osvojila publiku
Video godine! Seve pala na pozornici Arene Zagreb pa ustala kao kraljica
Maja Šuput objavila nove romantične prizore sa Šimom Elezom
prozori kao iz filma
Maja Šuput pokazala kako izgleda romantična večera s njezinim Šimom
Udruga Palagruza na Festivalu de Loire - 4
Veliko gostovanje

Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire

Ove je godine Udruga Palagruza na Festivalu de Loire predstavila novi inovativni sistem za učenje "Ofalkono gajeta – falkuša od kolumbe do idra", ili od milja zvan - učilo. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Pijat na Pijaci - 1 Aktualno
    Dobra hrana i dobra glazba

    Mirisi i okusi koji spajaju grad: Pijat na Pijaci donosi novu energiju zadarskoj pijaci

  • Festival čokolade u Opatiji - 4 Aktualno
    Festival čokolade

    Opatija s okusom čokolade: Početak studenog slađi je uz najslađi festival

  • Udruga Palagruza na Festivalu de Loire - 4 Aktualno
    Veliko gostovanje

    Komiža i Vis - u Francuskoj: Život komiških ribara oživljen na obalama rijeke Loire

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Želiš li prvi saznati
za povoljne aviokarte

Pripremi putovnicu
i prijavi se na naš newsletter
jer uskoro polijećemo ;)

Please don't insert text in the box below!
close