• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #zmag

Naša dobra hrana: Konferencija o održivosti prehrambenog sustava

Ne propustite susret vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane...

Punkufer avatar placeholder
PR 16.10.2019 14:25 komentari
viber Created with Sketch.
Naša dobra hrana
Naša dobra hrana (Foto:PR)

Treća Konferencija o održivosti prehrambenog sustava pod nazivom Naša dobra hrana održat će se u subotu, 19. listopada 2019. godine na Agronomskom fakultetu u Zagrebu. U fokusu ovogodišnjeg izdanja konferencije bit će predstavljanje pozitivnih utjecaja ekoloških modela proizvodnje hrane na naše zdravlje, planet i buduće generacije.

U trendu Health'n'Joy Domaće i slasno Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane Bardonecchia, Italija - 3 Povoljnije od Bugarske 685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu Piletina i gljive u finom umaku Tjedni jelovnik Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu

Bogat program uključivat će brojna zanimljiva predavanja vodećih stručnjaka iz područja ekološke poljoprivrede, agroekologije, prehrambenog suvereniteta i tehnoloških inovacija održive proizvodnje hrane. Glavni gosti konferencije bit će Iain Tolhurst i Tamara Schiopu iz društvenog poduzeća i ekološkog imanja Tolhurst Organic iz Velike Britanije, koje već preko 40 godina prikuplja iskustvo i razvija znanje za ekološku proizvodnju hrane te danas kroz svoj model dostave i kratki lanac opskrbe osigurava hranu za više od 400 obitelji. Pored predavanja na konferenciji o radu svoje farme i metodama koje koriste, „Kako nahraniti ljude i planet – Agroekologija u praksi“, Tolhurst Organic će dan ranije, 18. listopada u 10 sati, na Recikliranom imanju u Vukomeriću održati dodatnu radionicu vlastite Stockfree metode kompostiranja i pripreme vrta za ekološku proizvodnju s malim ekološkim otiskom i izrazito plodnim prinosima. Radionica će se sastojati od niza teorijskih i praktičnih predavanja u pet modula koji obrađuju teme agroekologije, doprinosa lokalnoj zajednici, dizajniranja vrta s rotacijom biljaka, razvoja bioraznolikosti na farmi i kompostiranja drvenom sječkom.

Među ostalim gostima koji će na konferenciji prenijeti svoja iskustva bit će Darko Znaor, neovisni agro-ekološki analitičar (Hrvatska/Nizozemska), Tankred Götsch, jedan od vodećih stručnjaka u području agroekologije i stvaranja „jestivih šuma“ (video-linkom iz Švicarske) i Bruno Motik (Hrvatska) koji će govoriti o tehnološkim inovacijama i efikasnim alatima za održivu proizvodnju hrane.

Darko Znaor u svom će se predavanju „Klimatske promjene i poljoprivreda“ osvrnuti na poljoprivredni sektor u Hrvatskoj u današnje vrijeme klimatskih promjena te sagledati poljoprivredu istovremeno kao njihova uzročnika i žrtvu. Zbog učestalih vremenskih (ne)prilika koje nanose ogromne gospodarske štete sektoru i smanjuju proizvodni potencijal te gospodarski prosperitet Hrvatske, prilagodba na klimatske promjene je imperativ, ali ujedno i jedan od ključnih izazova poljoprivredne proizvodnje. No, program ruralnog razvoja RH 2014-2020., primjerice, nema niti jednu mjeru koja je prvenstveno usmjerena na izgradnju humusa – višestruko korisnu mjeru poboljšanja plodnosti tla, mitigacije stakleničkih plinova i prilagodbe na klimatske promjene. U izlaganju će biti prikazan upravo potencijal biološko-dinamičke i ostalih vidova ekološke i regenerativne poljoprivrede u borbi protiv i prilagodbi na klimatske promjene.

Jestive šume – Sintropično agrošumarstvo naziv je predavanja koje će održati Tankred Götsch iz Švicarske, koji je zajedno s Ernstom Götschom utemeljitelj sintropijske poljoprivrede (engl. Syntropic agriculture), poljoprivredne tehnike koja oponašanjem prašume stvara izuzetno stabilne i izdašne poljoprivredne ekosustave koji ne zahtjevaju eksterne inpute. Poznati su po svom radu u Brazilu gdje oponašanjem prašume uspostavljaju produktivne poljoprivredne sustave koji su održivi na svim razinama. Sintropijska poljoprivreda postiže veće prinose od konvencionalne ili klasične ekološke poljoprivrede, povećava bioraznolikost ekosustava što ga čini stabilnijim i otpornijim, gradi imunitet ekosustava, a umjesto degradacije tla, ovakav oblik poljoprivrede gradi tlo koje postaje sve plodnije iz godine u godinu. Uz sve to, sintropijska poljoprivreda moćan je alat za pohranu ugljika i borbu protiv jednog od najvećih problema današnjice – klimatskih promjena, potpuno je samoodrživa te tržišno konkurentna zbog niskih ulaznih troškova.

U predavanju „Tehnološki suverenitet u poljoprivredi“ Bruno Motik razmatrat će načine kako visokotehnološka rješenja približiti pokretu održive i regenerativne poljoprivrede, kako organizirati lokalnu proizvodnju poljoprivrednih uređaja te kako ujediniti inteligenciju prirode s umjetnom inteligencijom s ciljem stvaranja plodnih, regenerativnih ekosustava koji pohranjuju atmosferski ugljik u tlo stvarajući ga sve plodnijim. Također, istraživat će što znače pojmovi „open source“ i „appropriate technology“ u modernom poljoprivrednom kontekstu.

Uz predavanja, u sklopu konferencije bit će predstavljen i projekt Growing Growers, kao i mladi poljoprivrednici iz Hrvatske koji u njemu sudjeluju – OPG Lucija Vuković i OPG Goran Vrabec – te će biti održan okrugli stol o zaštiti lokalnog sjemena i novoj EU Uredbi za ekološku proizvodnju (2018/848) na kojem će sudjelovati: Goran Jukić, Zavod za sjemenarstvo i rasadničarstvo u Osijeku, Vesna Samobor, Visoko gospodarsko učilište u Križevcima, Fulya Batur, Arche Noah (Austrija) i Matteo Pettiti, Rete Semi Rurali (Italija).

Konferencija će se održati u 6. paviljonu Agronomskog fakulteta u Zagrebu u Svetošimunskoj cesti 25 (Dvorana 6, 1. kat), od 9:30 do 17:30 sati, a ulaz na konferenciju je slobodan. Gosti iz inozemstva predavanja će držati na engleskom jeziku.

Konferenciju Naša dobra hrana 3 organizira Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG), u suradnji s Agronomskim fakultetom i Hrvatskim agroekonomskim društvom, a podržava Rosa Luxemburg Stiftung.

Detaljan program konferencije dostupan je na web i FB stranici ZMAG-a.
 

  • #zmag
  • #događanja
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Oglas
PIK Vrbovec dobio patent za inovativnu metodu proizvodnje bez dodanih fosfata
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Overseas Highway
Inženjersko čudo: Autocesta koja "lebdi" nad morem i 44 otoka
Što je božićni punč?
Imamo recept!
Dobar božićni punč ne može se napraviti bez ovih 5 sastojaka
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Za male kufere
Hvale vrijedna akcija: Poklonimo izlete i nove uspomene mališanima koji ne mogu putovati bez naše pomoći
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Hot Frog
Poštene cijene, goleme porcije: "Hotdogerija" na Trešnjevci iz koje nećete otići gladni
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
Skriveni zimski raj na 2 i pol sata od Zagreba koji turisti još uvijek nisu otkrili
Za vikend-izlet
Skriveni zimski raj na manje od dva sata od granice koji turisti još uvijek nisu otkrili
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Za one koji se ne daju stjerati u kut
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova
Dobrovoljni zarobljenici
Izolirano mjesto: Grad u kojem svi stanovnici žive u istoj zgradi od 196 stanova

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Napad u školi u Rusiji: Jednog dječaka ubio, drugog držao kao taoca, snimao krvavi pir
Panika u Rusiji
VIDEO Tinejdžer krenuo u krvavi pohod po školi: Ubio dijete, drugo uzeo za taoca, a sve je snimao
Akcija Uskoka: Uhićenja zbog krađe automobila
ZLOČINAČKO UDRUŽENJE
Nova akcija USKOK-a! U tijeku uhićenja, poznato i zbog čega
Privođenje liječnika iz Osijeka
S MASKOM NA LICU
VIDEO Pogledajte snimku privođenja liječnika osumnjičenog za zlostavljanje maloljetnika
show
Anđa Marić otvorila dušu o svom sinu
''Osjećam se odgovornom...''
Javno i bolno priznanje Anđe Marić: ''Moj sin je ovisnik, alkoholičar...''
Preminula Rachael Carpani
obitelj moli za privatnost
Iznenada preminula glumica iz popularnih serija, tužnu vijest potvrdila je sestra
Moamer Kasumović oglasio se prvi put nakon skandala s pedofilijom
poslao priopćenje
Prvo oglašavanje glumca koji je osuđen zbog pedofilije, slučajem je zgrozio regiju!
zdravlje
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Financijska potpora
Tko ima pravo na inkluzivni dodatak, a tko nema?
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
Od hrane do ozbiljnih bolesti
Zašto urin smrdi na ribu ili amonijak i što to znači za vaše zdravlje?
zabava
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Zanimljivo
Pogledajte što žena radi u javnom bazenu: "Svijet je poludio!"
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Zanimljivo
Pogledao kroz prozor na zgradi, a ono što je vidio morao je podijeliti s drugima
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
Jeste li znali?
Svi su mislili da je paranoičan jer snima perilicu, ali rezultati potvrdili mračne sumnje
tech
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Srušene pretpostavke?
Novi dokazi pokazuju da Uran i Neptun nisu planeti kakvi mislimo da jesu
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Vrlo uzbudljivo otkriće
Kemikalija pronađena u jednoj vrsti čokolade povezana sa sporijim biološkim starenjem
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
AI će odlučivati o životima?
Američka vojska će se za veću ubojitost na bojištu oslanjati na umjetnu inteligenciju, a Googleov Gemini je prvi u redu
sport
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Bilo bi lijepo
Susjedi otkrili: "Hrvatska želi prijateljsku utakmicu s nama prije Svjetskog prvenstva"
Transferi: Šahtar želi Šimuna Hrgovića iz Hajduka!
Bit će to lijepa odšteta
Na pomolu milijunski transfer Hajduka: Cijeli posao dogovaraju Darijo Srna i Andy Bara!
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
uh, neugodno
VIDEO Užas slavne skijašice, ušla je u cilj, a onda doživjela brutalan pad
tv
MasterChef: Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
PLATINASTA KARTICA
Ante Vukadin vraća se u MasterChef - za kandidate je pripremio poseban zadatak!
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Stjerala ga je u kut – hoće li joj reći istinu?
MasterChef: Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
NEUGODNO
Sirova janjetina za TOP 7! Otto baš i nije dobro započeo novi tjedan
putovanja
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Domaće i slasno
Bez "kemije", rafiniranog šećera i brašna: Zagrebačka adresa na koju se ide po zdrave kolače i grickalice za blagdane
Najjeftinija europska skijališta 2026.
Povoljnije od Bugarske
685 eura za sedam dana skijanja: Ovo je “najjeftinije” europsko skijalište za 2026. godinu
Tjedni jelovnik brza jela od 15.12. do 21.12. 2025.
Tjedni jelovnik
Fino, brzo i bez puno kompliciranja: 7 jela za svaki dan ovoga tjedna idealnih za zimu
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
šaroliki iznosi
30 hrvatskih tvrtki upitali smo kolike božićnice isplaćuju. Neke daju i 13. plaću
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
uspjeh iz susjedstva
Slovenac hakirao ruter i putem YouTubea dobio gotovo milijun eura
lifestyle
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
sve
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Sve što trebate znati
Naknada za tjelesno oštećenje zbog bolesti: Tko ima pravo na nju?
Recept za lješnjak gnijezda
Lješnjak gnijezda
Baš ih volimo, a vi? Ovo je jedan od najjednostavnijih recepata za blagdanske kolačiće
Recept za limunčiće
Prefini
Ovog Božića svi rade limunčiće, evo provjereni recept
Glazba koja putuje dalje - 1
Jedinstven susret

Glazba koja putuje dalje: Zračna luka Zagreb otvara vrata glazbenim klasicima u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom

Koncertom Mateja Meštrovića i Borne Šercara, putnički terminal Zračne luke Franjo Tuđman pretvoren je u pozornicu bezvremenskih klasika koja za posjetitelje ostaje otvorena do 6. siječnja 2026. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Luka Dubroja: The Gaze - 4 Aktualno
    Djelo u procesu

    The Gaze: Izložba fotografija Luke Dubroje otvara se u Tkalčićevoj ulici

  • Mjesečev vrt na Strossmayerovom šetalištu - 15 Aktualno
    Kao iz bajke

    Čarobna adventska priča za novi sjaj Gornjeg grada: Mjesečev vrt na obnovljenom Strossmayerovom šetalištu

  • Glazba koja putuje dalje - 1 Aktualno
    Jedinstven susret

    Glazba koja putuje dalje: Zračna luka Zagreb otvara vrata glazbenim klasicima u suradnji s Hrvatskim glazbenim zavodom

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close