Znate li koliko je pajtonovaca u Letećem cirkusu? A koji Beatles bos prelazi preko zebre na omotu Abbey Road? Iznimno preko vikenda, i puno češće preko tjedna, sve više Hrvata ritualno se češka po glavi ili lupa u čelo zabavljajući se takvim "trivijama" u nekom od omiljenih kafića što organiziraju pub kvizove.

Kvizaški fenomen u Lijepu Našu uvezli smo prije desetak godina kad se najprije hodočastilo u zagrebačku Booksu, ali danas ima na desetke mjesta u koja se dolazi na druženje s ekipom i mozganje nad raznovrsnim pitanjima.

Pokretanja "kotačića" i kopanja po sjećanju do gotovo zaboravljenih informacija obvezno prati i plakanje od smijeha, adrenalin i zabava.
Želite li znati više o kvizovima i kvizašima, pomoći mogu stranica Hrvatskog kviz saveza (HKS), organizacije koja promiče želju za znanjem.

Prije šest godina osnovala ju je šačica entuzijasta i dugogodišnjih pub kvizaša s ciljem promoviranja kulture kvizova i povezivanja hrvatskih kvizaša s međunarodnom scenom. Redovno organiziraju događanja poput svjetskih, ekipnih i državnih natjecanja, a tko poželi, može se i učlaniti u savez. Osim toga, na njihovoj stranici možete baciti pogled na omiljene kvizaške pubove hrvatske scene.

"Najčešća je forma pub kvizova klasični sustav pitanje-odgovor s pisanjem na papir, iako su moguće razne varijacije. U tom klasičnom sistemu postoji otprilike 30 pitanja podijeljenih na razne kategorije, bilo one klasične (povijest, geografija, sport, itd.) ili apstraktne (vjetrovi promjene, ne diraj lava dok spava, ćelavi bez ruku za kosu se vuku, itd.). Izrazito su omiljena pitanja u kojima se nešto treba pogoditi iz audioisječka ili videoisječka.

Timovi koji igraju obično se sastoje od tri do pet ljudi, ovisno o kapacitetu prostora u kojem se igra. Svaki tim igra pod svojim imenom i često je to pravi festival kreativnosti. Navest ćemo neka od imena sa zagrebačkih pub kvizova: Glomazni opat, Šepavi gusar, Drobilica za kičmu..", piše HKS.

Stoga, skupite ekipu, osmislite ime i zaputite se na jedno od omiljenih mjesta. Ima kafića koji traže sitnu kotizaciju, a možete očekivati i nagrade poput pića ili pizze za pobjednike. Na kraju kvizaške sezone na nekim se mjestima mogu osvojiti i konkretnije novčane nagrade ili putovanja.

Ponedjeljkom se povremeno organiziraju kvizovi u Teslinoj 7, pa bacite oko na stranicu Thalije. Prijave ekipa su u 18:45, a početak kviza je u 19 sati.

Ako vam je Trešnjevka bliže, svratiti možete i u kafić Casper gdje se ekipa žedna znanja okuplja svakog ponedjeljka od 20:30 u u Trakošćanskoj ulici. Ekipe od najviše pet članova u tri kruga pitanja, ABC pitalica i asocijacija o svemu i svačemu bore se za jumbo pizzu, runde...

Utorak je dan za ZNAK, kviz znanja u popularnom Vintage Industrial Baru od 20:30 do minutu prije ponoći. Prijaviti se potrebno barem pola sata ranije kod moderatora.

Ro & Do na Britancu također organizira kvizove za znatiželjnike, i to najčešće utorkom, pa bacite oko na njihovu stranicu.

Malo niže od Vintagea u Savskoj cesti pub kviz organizira i kafić Retro. Kako pišu na svojim stranicama radi se o "utopiji intelektualaca, sveznalica, dobrog i kvalitetnog sadržaja". Na samom dnu Savske ceste toče piće i znanje četvrtkom od osam.

Četvrtkom se ide i u Spunk, kod Nacionalne i sveučilišne knjižnice u 20 sati Osim filma, ima i sporta, glazbe, povijesti, zemljopisa, umjetnosti, kulture, znanosti... Dopušten broj članova po ekipi je 5, sve više od toga je dobrodošlo, ali ne konkurira za nagrade. Upad je simboličnih 10 kn po članu ekipe.

Aviator Bar Zagreb nedaleko od Trešnjevačkog placa kvizove održava četvrtkom od 20 sati. Za kviz nisu potrebne prethodne prijave, a u timu može biti maksimalno četvero ljudi. Kotizacija se plaća 10 kuna.

HKS navodi i Klub Šibenčana kao jedno od mjesta gdje možete ispitati svoje znanje, i to četvrtkom od 20 sati u Baruna Trenka 3. Ekipe se sastoje od 2 do 4 igrača, participacija je 10 kn po igraču. Pobjednici imaju gajbu piva na šanku, a drugi i treći rundu.

Svaki utorak u 20 sati u prostorijama KSFF-a igraju se ekipe od najviše pet članova. Prijave su na šanku, a kotizacije nema.

Program Adventa u Zagrebu Advent na Europskom trgu - 3 Advent na Europskom trgu - 2 Advent na Europskom trgu - 4 +1 Advent na Europskom trgu - 1

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju