Naš sunčani otok postao je ponosniji za još jednu nagradu, ovoga puta riječ je o Arsenalu, najvažnijoj javnoj građevini u Hvaru. Europska komisija i Europa Nostra, ususret Dana Europe koji se slavi 9. svibnja, objavili su ovogodišnje pobjednike Nagrade europske baštine / nagrade Europa Nostra.

Važno europsko priznanje u području baštine dobio je 21 projekt iz 15 zemalja. Naš je Arsenal, nekoć vojno pomorsko spremište, a danas središte kulturnog i društvenog života u Hvaru, pobijedio u kategoriji konzervacija.

Službene gradske stranice Hvara otkrivaju kako je Izuzetno zahtjevan projekt revitalizacije Arsenala uključivao, između ostalog rekonstrukciju nosive konstrukcije, arheološka iskapanja i završne radove u unutrašnjosti zgrade, uključujući opremanje kazališta, galerije i kapetanske sobe.

"Prostor u prizemlju zadržao je svoj izvorni oblik s prezentiranim kamenim zidovima i lukovima, dok suvremena višenamjenska oprema pruža građanima prostor održavanja širokog spektra kulturnih i društvenih događanja. Izvorne venecijanske drvene grede i danas se nalaze na stropu galerije na prvom katu, dok su druge originalne značajke zgrade, ponajviše freske i kazališne lože, sačuvane i restaurirane u njihovu izvornom izgledu.

Potrebne inovacije bitne za namjenu zgrade suvremeno su dizajnirane, time naglašavajući izvorni karakter zgrade. Ovi novi elementi ukomponirani u povijesne slojeve zgrade, uspješno su doveli do dramatičnog spoja starog i novog", prenosi hvar.hr.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju