Da u ovom času morate napraviti popis zemalja u koje ne biste nikako ne biste išli, pri samom vrhu bi se, uz one u kojima traje rat, vjerojatno našao Afganistan. Nakon dolaska talibana na vlast uz ovu zemlju, koja je nekada bila tako visoko na listi želja backpackera, lijepe se negativni pridjevi. A upravo su takve zemlje najveći izazov za našeg sljedećeg gosta. Hrvoje Ivančić upravo se vratio iz Afganistana i spreman je prenijeti nam svoje dojmove iz ove fascinantne zemlje na šestom predavanju iz ciklusa Putnička klasa.

Hrvoje Ivančić u Putničkoj klasi Hrvoje Ivančić u Putničkoj klasi (Foto: PR)

Hrvoje Ivančić je pisac, novinar i dokumentarist, jedan od najistaknutijih pripadnika putničke scene u našoj zemlji. Još od fakultetskih dana i studija povijesti intenzivno putuje Bliskim istokom, srednjom i istočnom Afrikom te jugoistočnom Azijom. Autor je novinskih reportaža socijalne, ratne, političke i kulturne tematike koje spajaju humanizam i avanturizam, promiču obrazovanje i potiču upoznavanje različitih kultura.

Pisao je iz Ugande, Konga, Južnog Sudana, Indije, Pakistana, Sirije, Ukrajine, Hrvatske i Europe. Snimio je serijal "Put u Kathmandu", dokumentarni film iz Ugande s temom fair trade sustava pod nazivom "Perlica po perlica", dokumentarni film iz ratom opustošene Sirije "Sirija – zemlja na raskrižju", dokumentarni film iz turbulentne regije na istoku D.R. Konga "Sjeverni Kivu – zaboravljeno srce Afrike". Autor je putopisa "Dunavski blues", putopisnog romana "Samsara – put na Istok", zbirke kratkih priča "Za’atar" i putopisa iz Afrike "Iza Mjesečevih planina".

Putnička klasa ciklus je putopisnih predavanja koji uskače u vlak popularizacije putovanja, ali ne prati nužno trendove. Gosti-putnici svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili javnim prijevozima, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući po morima, jezerima i rijekama… Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. 

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. 

Ovaj liječnik, fotograf i pisac uvijek je na putu: Obišao je sva svjetska čuda, upoznajte čudo od čovjeka Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 12 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 11 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 10 +8 Edo Toplak: Osam svjetskih čuda - 9

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju