U sklopu programa "Putnička klasa" održat će se treće predavanje "Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju" u četvrtak, 28. ožujka 2024. u 19 sati u Centru za kulturu Trešnjevka (Park Stara Trešnjevka 1).

Hrvatski planinarski savez, jedna je od najstarijih organizacija ovog tipa na svijetu, ove godine obilježava 150. godišnjicu postojanja i tim povodom organizirao je Hrvatsku alpinističku ekspediciju u Patagoniju. Od polovice siječnja do polovice veljače tamo je boravio sedmeročlani hrvatski penjački Dream Team, u pokušaju da ostvari prve hrvatske uspone u jednom od najizazovnijih gorja na Zemlji.

Članovi ekspedicije vrhunski su penjači iza kojih je niz teških uspona u velikim stijenama širom svijeta – od Paklenice i Dolomita, preko El Capitana u SAD-u, do stijena Grenlanda, Sichuana, Maroka i mnogih drugih. Ekspedicijski tim Patagonija 2024. sačinjavali su: Boris Čujić (PSD Velebit, Zagreb), Igor Čorko (PD Ravna Gora, Varaždin), Ivan Vitez (PD Ravna Gora, Varaždin), Elvin Sindičić (Riječki alpinistički klub, Rijeka), Siniša Škalec (PD Ravna Gora, Varaždin), Marko Kalčić (PD Glas Istre, Pula) i Marko Buljan (Riječki alpinistički klub, Rijeka).

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju - 1 Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju - 1 (Foto: Putnička klasa)

Članovi ove ekspedicije pridružit će nam se u dvorani CeKaTe-a, u okviru ciklusa putopisnih predavanja “Putnička klasa” i prenijeti svoje doživljaje iz zemlje fascinantnih granitnih tornjeva, nepreglednih ledenjaka i ekstremnih vremenskih uvjeta. Ulaz je besplatan!

Putničku klasu organizira Centar za kulturu Trešnjevka u suradnji s izdavačkom kućom Libricon, a uz financijsku potporu Gradskog ureda za kulturu i civilno društvo te Ministarstva kulture i medija RH. Sve informacije o programu saznat ćete na ovom linku.

Putnička klasa ciklus je putopisnih predavanja čiji su gosti putnici koji svijet obilaze na razne načine – hodajući, vozeći se na dva kotača ili putujući javnim prijevozom, penjući se po stijenama i planinama ili veslajući morima, jezerima i rijekama…

Inspiraciju za svoja putovanja nalaze kako u najudaljenijim zakutcima zemaljske kugle, tako i u susjednim županijama – destinacija je manje važna, iskustvo, doživljaj i osjećaj je ono što se računa. Svi će oni putem uzbudljivih, inspirativnih i vizualno atraktivnih predavanja s veseljem podijeliti svoja iskustva i doživljaje u dvorani Centra za kulturu Trešnjevka tijekom 2024. godine.

Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju - 3 Hrvatska alpinistička ekspedicija u Patagoniju - 3 (Foto: Putnička klasa)

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju