Na obali Save pored Hendrixova mosta ove posljednje dane ljeta provodimo sa svojim sugrađanima i sugrađankama u nizu aktivnosti i zabavnog sadržaja okupljenim pod nazivom Green River Festival.

Festival promovira održive izvore energije, recikliranje i upcycling (kreativna ponovna upotreba stvari): ideja je približiti mlađima i starijima načine implementiranja održive izvore energije u kućanstvu te kako si olakšati život tako da uz to štitimo okoliš.

Ima li ljepšeg načina da se prenese zelena poruka od festivala u prirodi, na obalama naše rijeke? Iako već dugo nema starih kupališta na Savi, ovo je svojevrsni tribute gradu Zagrebu i način da se njegovim stanovnicima i zaljubljenicima približe grad i rijeka. Dio inspiracije proizašao je i iz kultnog zagrebačkog filma ''Tko pjeva zlo ne misli'', pa tako i organizatori svoju publiku simpatično opisuju kao gemišt-ljude.

U doba kada se žalimo da se klinci više ne igraju u parku i svi bulje u mobitele, oduševio nas je prizor na obalama Save uz zalazak sunca: obitelji i djeca trče po travnjaku igrajući badminton, mališani pokušavaju ubaciti loptu u visoki koš, mladi na biciklima kruže okolo znatiželjno pogledavajući što se to događa, stari prijatelji zavaljeni u ležaljkama uz pivu ili gemišt

Tu su pozornica, kafić, amfiteatar, ležaljke, sportska zona za odbojku, badminton, košarku i stolni tenis, pa kada sunce zađe, naiđu i slučajni prolaznici nostalgični za igrama svoga djetinjstva.

S Green koktelom u ruci posjetili smo i maštovito izrađen amfiteatar od drvenih paleta ukrašen lampicama koje u sumrak daju posebnu dozu romantike. Iako je program raznolik, rado bismo istaknuli ''žensku ruku'' u organizaciji. Inspiriran starim savskim Babinjacima, tj. okupljanjima žena na Savi, ovaj je amfiteatar već u nekoliko navrata bio središte druženja, radionica, predavanja i razgovora prilikom kojih su žene ''postajale sestre'', kako ponosno naglašavaju organizatori. Ideja je bila potaknuti kroz razgovore o ženama u zagrebačkoj prošlosti veću priču o ženama i izazovima s kojima se suočavaju gdje god se nalazile.

Naravno, sve se odvija u duhu odgovornosti za zdravlje. Na malom štandu u okrilju cvijeća i knjiga nalazi se kutak pod nazivom ''Maske na sunce''. Ovdje će vam ljubazna gospođa sašiti masku od recikliranih materijala na laserskoj mašini. Organizatori uz osmijeh kažu: ''Usudimo se reći da je 95 % stvari koje ovdje vidite nastalo recikliranjem i ponovnom upotrebom, pa makar to značilo da ćemo i čavao iščupati da ga opet iskoristimo.''

U startu su dobili podršku Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, a razveselio ih je i dućan sportske opreme Decathlon, koji je poslao svoj šator i ljude koji pomažu u sportskim sadržajima te animiraju posjetioce.

Organizatori, a i zadovoljni mi, pozivamo vas da se priključite zabavi koja traje još sljedeća dva tjedna, uz program događanja:

Ponedjeljak, 7. 9.

U suradnji s Facebook grupom Zakaj volim Zagreb u 18 sati otvorit će se izložba fotografija starog Zagreba i događanja uz Savu koja će trajati do kraja festivala. U 18:30 počinje glazbeno-kazališna radionica pod vodstvom Franto D. Romana, glazbenog komičara i voditelja cirkusko-gerilske skupine. Zabavljat će vas DJ Go Cut (Goran Vlajić).

Utorak, 8. 9.

Radionica string arta, tj. izrade ukrasa od drveta i vune kojem će vas podučavati Sandra Katavić. U 20 sati počinje zabavni program Studio 54.

Srijeda, 9. 9.

Putopisna večer uz Bojana Bojića, kojeg je bicikl odveo sve do Zemlje Izlazećeg Sunca – u 20 sati u sklopu programa Kino na rijeci bit će prikazan njegov dokumentarni film Biciklom po Japanu.

Četvrtak, 10. 9.

Ska reggae punk fiesta pod DJ palicom Toni Tunesa s početkom u 20 sati.

Petak, 11. 9.

Povratak u nedavnu prošlost i najdraži nam trash – Cro Dance trash party od 20 sati pa sve do ponoći. Al' (i) iza ponoći bit ćemo tu!

Subota, 12. 9.

Ribička večer ''Šaran na rašljama''kuhamo fiš-paprikaš, sudjelujemo u radionici cirkuskih igara Jelene Kalaice u 18:30, a u 20 sati počinje Stampedo koncert.

Nedjelja, 13. 9.

Igre bez granica za velike i male pod nazivom ''Od mosta do mosta''. Radionice za djecu s početkom u 18 sati – radimo Zagreb u razglednici, od raznih materijala na reljefnim pločicama. U 17 sati dobivamo i glazbenu podlogu s pozornice.

O ostatku programa detaljnije ćemo vas izvijestiti na vrijeme, ali ne možemo odoljeti da ne podijelimo jednu zabavnu informaciju za kraj. Naime, Festival je ostvario suradnju s Muzejom odbačenih predmeta, koji će za trajanja festivala skupljati predmete koje ljudi odbacuju. Posljednjih dana festivala sa svim prikupljenim predmetima odradit će zabavni performans.

Na taj će način lajtmotiv cijelog događaja postati zaokružena priča i s njom festival završava.

Što reći osim – šteta kaj nije Fulir tu!

Vidimo se na Savi!

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju