Da je fotografija univerzalni jezik koji briše granice, otkriva izložba Faces of Europe, cijenjenog njemačkog fotografa Carstena Sandera. Povodom Dana Europe, u zagrebačkom Francuskom paviljonu mogu se razgledati radovi koji predstavljaju europsku multikulturalnost i bogatstvo različitosti.

Sanderov kamper, koji mu je poslužio kao dom i pokretni foto-studio na proputovanju zemljama članicama EU-a, prošlog se ljeta našao i na zagrebačkim ulicama. U nezahvalnim uvjetima pandemije, uz pomoć suputnika i kamermana Adriana Bocîrnea, umjetnik je objektivom zabilježio i neka hrvatska lica. Nakon svojevrsnog krstarenja različitim, a opet zajedničkim kulturama i običajima njemački se fotograf vratio u Zagreb na otvorenje izložbe, gdje svojim licima prenosi važnu poruku.

Fotografije prikazuju ljude u sadašnjem trenutku i mjestu, ističući njihov zajednički nazivnik: građanke i građani Europe koji zastupaju mir, zajedničke vrijednosti, zajedničko djelovanje. Svojom izložbom Sander je uspio predočiti identitet heterogene zajednice koja se sastoji od preko 447 milijuna stanovnika u 27 europskih zemalja te naglasiti važnost integracije i humanosti. Faces of Europe diže glas za ljudska prava, zajedničke vrijednosti i miran suživot, prenoseći tako važnu poruku svim generacijama. Izložbu je posjetila i grupa učenica i učenika Njemačke međunarodne škole u Zagrebu, kroz koju ih je proveo sam autor.

Vještom fotografu prošlogodišnje putovanje nije prvi pothvat te vrste. 2015. godine Sander je fotografirao  tisuću ljudi u Njemačkoj za izložbu Heimat. Deutschland - Deine Gesichter. No za Lica Europe umjetnik se otisnuo izvan granica domovine i nadogradio fotografski sadržaj filmovima i intervjuima sa zanimljivim ljudima, što pruža dodatnu vrijednost projektu. Osim u same fotografije, zarazni entuzijazam s obje strane objektiva pretočio se u inspirativne priče zabilježene kamerom, ali i sjećanja svih sudionika. 

Među europskim licima zabilježeni su slučajni prolaznici i unaprijed dogovoreni susreti, antikorupcijski aktivisti, predstavnici manjina, pisci, političari, glazbenici... U spontanim razgovorima nastajali su portreti, ali primijetit ćete – bez smješka. Iako je smijeha bilo napretek prije i poslije snimanja, uspravno držanje i neutralan, opušten izraz lica bili su preduvjet za fotografiju koja prikazuje puno više od fizičih kontura.

Sander je lovac na autentičnost pojedinca koja se otvara kad se otpusti kontola i padnu maske, a umjesto naučenih izraza lica otkrije dubina unutarnjeg bića. Bez obostranog prihvaćanja i prepuštanja tako nešto nije moguće, a upravo u tom ritualu i leži jedna od posebnosti rada poznatog njemačkog fotografa. 

Besplatnu izložbu s koje posjetitelji odlaze bogatiji za novo iskustvo omogućili su domaćini izložbe - veleposlanstva Njemačke, Portugala i Slovenije te Predstavništvo Europske Komisije u Hrvatskoj. Glavni partner projekta je Studentski centar Sveučilišta u Zagrebu. Izložba je otvorena do 8. svibnja svakim danom od 12.00 do 20.00 sati u Francuskom paviljonu Studentskog centra Sveučilišta u Zagrebu.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju