Lokalne lisice, licencirane vodičice Gorskog kotara Lynx and Fox i udruga Plodovi Gorja Gorskog kotara pozivaju vas da im se pridružite na još jednom izdanju manifestacije Dan Frankopana koji će se održati u nedjelju 16. lipnja 2024. u Staroj Sušici, malom mjestu poznatom po dvorcu zamamne ljepote.

Šetnja Karolinom ili fankopanskom baštinom

Ove su vam godine organizatori pripremili dvije različite šetnje kojima se možete pridružiti: aktivniju šumsku šetnju Karolinom uz priče iz oba doba Frankopana ili interpretacijsku šetnju "Frankopanska baština: Plemićki dodir s prirodom" po lakšoj stazi za koju vam nije potrebna nikakva posebna obuća niti priprema. Zainteresirane pozivamo da nam se pridruže na okupljanju u 10 i 30 sati kod Dvorca Stara Sušica i Centra za posjetitelje "Velike zvijeri" gdje vas prilikom prijave na sudjelovanje očekuje degustacija zanimljivog koktela i barokni zalogajčići prije nego se s vašim vodičima zaputite na jednu od odabranih šetnji. Nakon rekreacije ste pozvani ostati na Frankopanskom ručku u Dvorcu Stara Sušica gdje ćete se okrijepiti sa dvorskim grahom i tortom Frankopan te potom uživati u kulturnom kutku u duhu baroka: prikazu srednjovjekovnih plesova, radionicama za djecu: mala škola plesa i mačevanja uz Povijesno-plesnu udrugu Kontea.

Dan Frankopana u Staroj Sušici - 2 Dan Frankopana u Staroj Sušici - 2 (Foto: Lynx and Fox)

Interpretacijska šetnja “Frankopanska baština: plemićki dodir s prirodom" vođena je šetnja koja će vam otkriti duboki odnos naših plemićkih obitelji s prirodom te njihov utjecaj na okoliš kroz povijest. Frankopani, kao i Zrinski, istaknuli su se u korištenju prirodnih resursa, posebno šuma, ali su isto tako cijenili ljekovita svojstva biljaka i živjeli u skladu s prirodnim ciklusima te učili iz njenih postavljenih granica. Poseban naglasak stavljen je na žene u obitelji čije su kućne apoteke bile bogate raznovrsnim prirodnim preparatima te su svoje poznavanje ljekovitosti biljaka prenosile s generacije na generaciju. Ova šetnja također istražuje ulogu kmetova u očuvanju prirode te kako su oni, radeći u šumama i lovištima, stjecali znanja koja su danas dio narodne medicine. Kroz priče, legende i povijesne činjenice, ova šetnja pruža uvid u harmoničan suživot između čovjeka i prirode u prošlosti, te nas podsjeća na važnost poštovanja prirode u sadašnjosti kako bismo još dugo i sretno živjeli u skladu s okolišem koji nas okružuje.

Informacije & rezervacije

Kotizacija za sudjelovanje iznosi 10 eura (piće dobrodošlice, degustacija baroknih slastica, sudjelovanje na izabranoj vođenoj šetnji, okrjepa na Javorovoj kosi, ostatak programa) ili 15 eura s ručkom te je besplatna za djecu do 12 godina (osim za ručak 7 eura). Zbog lakše organizacije vaš dolazak prijavite putem linka, a potom će vam na e-mail stići sve ostale potrebne informacije

Tijekom cijelog dana Centar za posjetitelje "Velike zvijeri" svim sudionicima manifestacije nudi popust na cijene ulaznica od 50%. Centar je spoj klasičnog i modernog pristupa interpretacije Gorskog kotara i koji kroz mijene godišnjih doba, uvodi posjetitelja u čaroban i skriven svijet velikih zvijeri. Ovdje možete saznati zanimljive činjenice o medvjedu, vuku i risu te steći dodatna znanja o prirodi, šumi i životinjama, što je od presudnog značaja za formiranje svijesti kod ljudi o važnosti očuvanja velikih zvijeri i prirode općenito.

Imate li kakva pitanja? Slobodno nam ih ostavite putem maila info@lynxandfox.com ili nas nazovite na 091 182 9892. Ako trebate isplanirati izlet ili posjet Gorskom kotaru za vašu grupu, udrugu ili tvrtku ovdje smo za vas. Lynx and Fox - Vaš prijatelj u Gorskom kotaru.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju