Venecija, grad poznat po svojim kanalima, prekrasnoj arhitekturi i bogatoj povijesti. Ovo jedinstveno mesto, sagrađeno na 118 malih otoka koji su odvojeni kanalima i povezani s više od 400 mostova, svake godine privlači milijune posjetitelja iz cijelog svijeta. Jedan od najznačajnijih događaja u Veneciji svakako je karneval, poznat po raskošnim kostimima i maskama.

Venecijanski karneval ima dugu i bogatu povijest koja seže u 12. stoljeće. Ovaj karneval nije bio samo prilika za zabavu i veselje, već i sredstvo za prikazivanje bogatstva i moći Venecije kroz stoljeća. Maskiranje i kostimi dopustili su ljudima svih društvenih slojeva da se miješaju bez obzira na klasne razlike, što je bilo posebno važno u strogo hijerarhijskom društvu tog vremena. Danas je Venecijanski karneval slavlje kulture i tradicije, koje privlači ljubitelje umjetnosti, povijesti i zabave iz cijelog svijeta.

Karneval u Veneciji - 1 Karneval u Veneciji - 1 (Foto: Crno jaje)

Poželite li i vi ove godine sudjelovati u Karnevalu, zaputite se do portala Crno Jaje koji vam donosi čak dvije ponude za odlazak u Veneciju tijekom karnevala.

Jednodnevni izleti

Prva ponuda dostupna na portalu Crno Jaje omogućuje vam da uživate u spektakularnom Karnevalu u Veneciji uz povoljan jednodnevni izlet.  Ponudu i program izleta možete pronaći ovdje. Cijena iznosi samo 39 eura po osobi, uključujući autobusni prijevoz te pratitelja na putovanju. Polasci su planirani za više datuma, uključujući 27.01., 28.01., 03.02., 04.02., 10.02. i 11.02.2024., pružajući vam fleksibilnost pri odabiru najpogodnijeg termina za vaš posjet Veneciji.

Druga ponuda, također dostupna na portalu Crno Jaje, nudi jednodnevni izlet u Veneciju, a također uključuje autobusni prijevoz iz Zagreba. Istražite ponudu i program izleta ovdje. Cijena izleta iznosi 38 eura po osobi, s polascima 03.02. ili 10.02.2024. 

Važno je napomenuti da obje ponude zahtijevaju obaveznu nadoplatu za Vaporetto, vodeni prijevoz koji povezuje Punta Sabbione s Venecijom. Povratna karta iznosi 14 eura po osobi, što je neophodno za potpuni doživljaj Venecije i njezinog karnevala.

Venecijanske karnevalske maske

Venecijanske maske, središnji simbol venecijanskog karnevala, utjelovljuju bogatu povijest i kulturu ovog jedinstvenog grada. Njihova tradicija seže unazad do 13. stoljeća, kada su se koristile ne samo za zabavu već i za premošćivanje društvenih razlika. Izrađene su od različitih materijala, poput papier-mâchéa, kože i gipsa, te ukrašene zlatom, dragim kamenjem, perjem i čipkom.

Karneval u Veneciji - 2 Karneval u Veneciji - 2 (Foto: Crno jaje)

Postoji nekoliko tipova maski, uključujući Bautu, koja pokriva cijelo lice, Colombinu, koja pokriva samo gornji dio lica, i Morettu, ovalnu masku za žene. Ne samo da su maske neizostavni dio karnevala, već su i podsjetnik na venecijansku tradiciju koja čini ovaj grad jednim od najčarobnijih na svijetu.

Čudesni i usred zime: Talijanski gradovi u kojima vrijediti provesti blagdansko razdoblje Italija - 1 Italija - 2 Italija - 3 +1 Italija - 4

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju