"Brojne metropole i europski gradići zatvaraju svoje centre za motorizirana vozila i razvijaju rješenja kojima bi potaknuli svoje stanovnike i turiste na korištenje bicikla ili drugih održivih prijevoznih rješenja. Stoga nije iznenađujuće da će, prema procjenama, svjetsko tržište platformi za urbanu mobilnost dosegnuti vrijednost od oko 25 milijardi dolara do 2035. godine s Europom kao najvećim tržištem.

Takvim platformama stiže novo, u potpunosti jedinstveno, hrvatsko rješenje urbane mobilnosti u sklopu cikloturističkog proizvoda, Bikademy-a. U istoimenu, potpuno redizajniranu mobilnu aplikaciju uvrštena je značajka “Challenges” čiji je cilj poticanje svakodnevnog bicikliranja uz prikladne mjesečne nagrade", otkriva Bikademy. 

Za sportaše i rekreativce 

Radi se o izazovu u kojem svi mogu sudjelovati u četiri kategorije prema dnevnoj količini prijeđenih kilometara: 0-10 km, 10-20 km, 20-60 km, 60+ km. Tijekom mjeseca možete sudjelovati u sve četiri kategorije ovisno o prijeđenim kilometrima pojednog dana. Na primjer, korisnik je jedan dan biciklirao 6 km, a drugi 26 km.

Prvi dan ulazi u kategoriju od 0 – 10 km, a aktivnost drugog dana u kategoriju 20 – 40 km. Praćenjem kilometara prati se i ušteda emisije ugljičnog dioksida za vrijeme bicikliranja u odnosu na vožnju  automobilom. Prema istraživanju znanstvenika iz Oxforda, dovoljno je samo jednom dnevno izabrati bicikl umjesto automobila da bismo smanjili svoj prosječni ugljični otisak za do 67 posto. 

Bikademy - 3 Bikademy - 3 (Foto: Bikademy)

“Izabrali smo četiri kategorije jer bicikl mogu voziti gotovo svi i nije vezan samo za sportaše. Nadamo se da ćemo potaknuti mnoge da biciklom idu i do kvartovske trgovine, na posao ili u posjet obitelji i prijateljima”, istaknuo je Krešimir Herceg, vlasnik Bikademy-a.

Za sudjelovanje u izazovu s drugim korisnicima, potrebni su mobilna aplikacija, bicikl te internetska veza. 

"Bikademy je krenuo kao inovativni cikloturistički koncept koji, baš poput formalne akademije ima Studente, Studije i Ispite. U besplatnoj Bikademy aplikaciji potrebno je izabrati Studij - regiju ili grad, te biciklirati do Ispita - lokacija unutar Studija. Ispiti su ne samo poznate kulturne i prirodne znamenitosti, nego i skriveni dragulji koje vrijedi otkriti. Za položiti Studij i osvojiti nagradu potrebno je napraviti check-in u aplikaciji kod zadanih Ispita unutar odabranog Studija. Ispiti se mogu probiciklirati tijekom više dana i redoslijedom po želji Studenta“, objašnjava Herceg.

Bikademy - 5 Bikademy - 5 (Foto: Bikademy)

Gdje biciklirati? 

Bikademy Studiji dostupni su diljem Hrvatske: u pet slavonskih županija, Istri, Zagrebu, Križevcima, Šibeniku, Rabu i na otoku Pagu.

Kako bi se bicikliranje dodatno približilo onima koji ne bicikliraju učestalo, Bikademy je dobio još dvije značajke, tzv. “Special Challenges” i “Special Studies”. Riječ je o ograničenom vremenskom izdanju značajki “Challenges” i “Studies” pa tako, na primjer, svi mogu sudjelovati u “Special Challenges” značajki tijekom sedam dana povodom obilježavanja Dana planeta Zemlje.

S druge strane, “Special Studies”, su Studiji ograničenog trajanja povodom određenih događanja i značajnih prilika. Najčešće je riječ o Studijima s manjim brojem Ispita za vrijeme konferencija povezanih sa samom događanja.

Dobar izbor za izlet: Restoran u Deželi s fer cijenama i odličnim izborom mesa kojeg je šteta preskočiti Celje - 3 Celje - 2 Celje - 5 +1 Celje - 1
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju