Posljednja u nizu akcija čišćenja kojiu je realiziralo Ožujsko pivo zajedno s hrvatskim eko udrugama i klubovima održana je u Lučici Strožanac nadomak Splita i tom je akcijom završena ovogodišnja društveno odgovorna kampanja čiji je cilj podizanje svijesti građana o važnosti očuvanja prirode i pravilnog zbrinjavanja otpada. 

“U ove dvije godine kampanje ‘Čuvaj, pazi, ne bacaj!’ čistili smo na više od dvadeset lokacija u Hrvatskoj i prikupili dvadesetak tona različitog otpada. Ponosni smo na te konkretne rezultate naših akcija, ali posla ima još. Zahvalni smo i našim partnerima koji su nam pokazali koja su to kritična mjesta i vjerujemo da smo dali svoj obol rješavanju problema zagađenja prirode. Ključno je educirati građane o štetnosti takvog ponašanja i mi još jednom apeliramo na sve naše potrošače da pravilno odlažu otpad jer njemu nije mjesto u prirodi”, kaže Zlatko Novaković iz Zagrebačke pivovare.

Akcija Akcija (Foto: Ožujsko)

Tijekom čišćenja deponija volonteri su većinom nailazili na odbačeni građevinski materijal, otpad iz automehaničarskih radionica, automobilske i traktorske gume, plastiku i staro željezo, ali ove godine kod Mrežnice su se susreli i s minsko eksplozivnim sredstvima, no zahvaljujući iskusnim reakcijama članova udruge i taj je otpad s dna rijeke uklonjen i pravilno zbrinut ne ugrožavajući pritom nikoga od sudionika akcije.

Akcije čišćenja su ove godine održane u općini Čavle kod Rijeke, u okolici Opatije, u Suknovcima kod Knina, na području Dugog rata i u luci Krilo u Splitu, u Kaštel Gomilici, u Lučici Strožanac nadomak Splita, na obali rijeke Save u Slavonskom Brodu te duž Mrežnice u Dugoj Resi. Volonterima udruga KPA Vodomar iz Duge Rese, Žmergo iz Opatije, eRIpio iz Rijeke, KRKA Knin, KPA Iglun iz Jesenica, KPA Marsonia iz Slavonskog Broda, REK Podstrana te DPS Zagreb, osim drugih partnerskih udruga pridružili su se “Pivovarci”, interni klub volontera Zagrebačke pivovare, te partneri projekta PIK Vrbovec i PEVEX, a nerijetko i lokalno stanovništvo i turisti.

Akcija Akcija (Foto: Ožujsko)

Više informacija o kampanji te o pravilnom recikliranju otpada dostupno je na webu Čuvaj, pazi, ne bacaj!.

Pazi, auto! Punkufer.hr u akciji čišćenja idilične žumberačke šume od štetnog otpada Akcija čišćenja Žumberka - 10 #neOKOLIŠaj akcija na Žumberku Akcija čišćenja Žumberka - 8 +13 Akcija čišćenja Žumberka - 7

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju