"Riječ je o prvom festivalu posvećenom vinima, a ne vinarijama. Bit će podijeljen u dva dijela", najavili su Tomo Jakopović, Ivo Kozarčanin i Marko Malović s portala vinskiklub.hr.

Od 13 do 15 sati bit će to poslovno druženje s vinarima za vinske trgovce, ugostitelje, sommeliere i novinare, a od 15 do 18 sati festival se otvara za sve ostale zaljubljenike u vino koji će na jednome mjestu imati priliku kušati sam vrh ponude hrvatske vinske scene.

Samo najbolje 

"Festival će biti veliko finale projekta koji je ekipa portala vinskiklub.hr pripremala mjesecima. Pozvali smo 24 poznata hrvatska sommeliera da nominiraju vina za izbor. Naveli su više od 300 vina iz svih hrvatskih vinorodnih krajeva. Prema broju nominacija, lista je svedena na 114 vina, a među njima smo slijepim ocjenjivanjem došli do 100 najboljih.

Devet je vina od plavca malog nominirano, što među crnima, što među ružičastima. Osam je graševina, bijelih i desertnih te sedam čistih malvazija u bijelom, jantarnom i desertnom izdanju. Izrazito veseli što su vodeći hrvatski sommelieri istaknuli toliko vina od naših autohtonih sorata. Po broju nominacija slijede vina od chardonnaya i pošipa, a na listi 100 najboljih su i vina od hrvatskih izvornih sorata maraštine, moslavca, babića, trojišćine, crljenka, terana, refoška...

I među mješavinama sorata te pjenušcima puno je vina u kojima su “smiješane” samo naše ili dominiraju. Vodeće internacionalne sorte po broju nominacija su sauvignon, rizling te cabernet franc", kažu organizatori te dodaju: 

"Dio projekta bio je i Glas naroda u kojem su čitatelji birali najbolja vina među nominirani. I odabrali su pjenušac 1288 vinarije Pavlomir iz Novog Vinodolskog, Rosé Šipun od rijetke sorte trojišćina s Krka, plešivički Sauvignon blanc Classy Erdoro, Amfora Neuburger Coletti također s Plešivice, Crno Venje Ivana Enjingija iz Kutjeva i Traminac izborne berbe prosušenih bobica Iločkih podruma". 

Osim vina, na festivalu će se kušati mesne i riblje delicije, a bit će i tartufa, gusjih pašteta kao i maslinovih ulja. Vidimo se u Sheratonu! 

Novo mjesto kakvo nećete naći nigdje drugdje u Hrvatskoj: Dizajnerska trgovina i oaza za ljubitelje vina u jednome A'more i Pupitres - 25 A'more i Pupitres - 24 A'more i Pupitres - 23 +21 A'more i Pupitres - 22

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju