Iako je većina nas svjesna toga koju bismo hranu trebali jesti da budemo zdraviji i vitalniji, neke su stvari jednostavno predobre da bismo im odoljeli. Ipak, stručnjaci su istražili i poručili čega bi se ipak trebalo kloniti jer od ovih 7 vrsta hrane i pića dokazano ćemo biti loše volje.

1. Dijetna pića

Loše raspoloženje u dijetnim pićima uzrokuje aspartam, umjetno sladilo koje sarži aminokiselinu fenilalanin, koji sprečava proizvodnju serotonina. Umjesto dijetnog pića bolje popijte kavu ili crni čaj.

2. Žitne pahuljice i muesli pločice

Nisu sve žitne pahuljice loše za naše zdravlje, no većina ih sadrži puno šećera pa takve treba izbjeći. Najbolje je odabrati one koje imaju manje od 8 grama šećera ili one koje nemaju nikakvih dodataka. Isto je i s muesli pločicama.

3. Slatkiši

OK, ovo nikome nije došlo kao šok. Šećer je opet krivac, ali i razne umjetne boje i drugi dodaci. Radije se počastite poštenim kolačem u slastičarni.

4. Brza hrana

Hidrogenizirana ulja odnosno transmasne kiseline ometaju rad našeg metabolizma, a neke ih studije povezuju s pesimizmom, depresijom i agresijom.

5. Margarin

Njega navodno ne žele jesti žohari. Ovaj put smo na njihovoj strani. ;)

6. Slane grickalice

Ah, kraljevi svih zabava... Uglavnom sadrže monosodijev glutaminat koji uzrokuje glavobolju i mučninu.

7. Konzervirana hrana

Osim monosodijeva glutaminata konzerve sadrže i BPA za koji neke studije pokazuju da utječe na raspoloženje i formiranje pamćenja.

Slika nije dostupna Hrana i piće Brza proteinska bomba: Doručak od 5 sastojaka gotov u svega nekoliko minuta

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju