1. PRVI WEMBLEY STADION
Originalni nogometni stadion Wembley, poznat i kao Empire stadion izgrađen na kraju prvog svjetskog rata, a službeno otvoren u travnju 1924. godine. Na njemu su održane ljetne Olimpijske igre 1948. godine, kao i finale Europskog nogometnog prvenstva 1996. godine. Taj je stadion srušen 2003. godine, a na njegovom mjestu izgrađen je novi.

2. VELIKI TROŠKOVI
Novi stadion otvoren je 2007. godine u Wembleyu u Londonu, a u njegovu izgradnju utrošeno je 800 milijuna britanskih funti čime je postao jedan od najskupljih nogometnih stadiona u svijetu. Gradnja je bila povjerena australskoj tvrtki Multiplex.

3. NAJVEĆI NATKRIVENI NOGOMETNI STADION
Wembley nosi titulu najvećeg natkrivenog nogometnog stadiona na svijetu i drugog najvećeg stadiona po broju sjedećih mjesta u Europi (na prvom mjestu nalazi se Camp Naou u Barceloni). Na nogometnoj utakamici ovdje može sjediti 90.000 pojedinaca, te oko 70.000 osoba tijekom atletskog događanja. Osim nogometnih utakmica engleske nogometne reprezentacije i engleskog nogometnog kupa, ovdje su česti i koncerti.

4. OGROMNA POVRŠINA STADIONA
Novi stadion ima opseg od jednog kilometara, te obuhvaća 4 milijuna kubičnih metara prostora. Da bi se bolje ilustrirala njegova veličina možda je najbolje napisati da se taj prostor može ispuniti 3,5 milijarde litara mlijeka ili se na njemu sparkirati 25.000 popularnih duble-decker autobusa.

5. LUK NA 133 METARA VISINE
Najimpresivniji dio stadiona je luk iznad stadiona koji se na najvišoj točki izdiže na 133 metara visine. Dug je 315 metara te je vidljiv iz raznih dijelova Londona.

6. DESSO TEHNOLOGIJA

Travnjak na Wembleyju je obogaćen desso tehnologijom koja kombinira umjetnu i pravu travu, a koja jamči savršenu podlogu bez obzira planira se veliki rock spektakl ili nogometna utakmica.

7. VELIKA GASTRONOMSKA PONUDA
Na stadionu se nalazi 34 kafića, 8 restorana te 688 štandova s hranom i pićem. Tijekom nogometnog poluvremena ovi ugostiteljski objekti mogu natočiti 40.000 čaša piva. Ne čudi stoga što se na stadionu nalazi čak 2618 zahoda.

Dan grada: 10 stvari koje niste znali o Zagrebu Zagreb - 1 Zagreb - 5 Zagreb - 3 +2 Zagreb - 2

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju