1. Gnojivo
Dodate li mljevenu kavu u zemlju, ista će odigrati ulogu gnojiva, jer je prepuna hranjivih tvari. Mljevena zrnca možete pomiješati i s toplom vodom, te staviti u bocu s raspršivačem, pa njime prijeći preko sobnih biljaka kojima treba 'oživljavanje'.

2. Osvježivač prostora

Stavite mljevenu kavu u posudu pa postavite u sobu ili čak hladnjak. Ne samo da ćete u domu raširiti ugodne mirise ove namirnice, već će i kava na sebe preuzeti neugodne arome iz prostorije, te se ponašati kao filtar za uklanjanje istih.


3. Čistač namještaja
Proljeće je pravo vrijeme za generalno čišćenje doma. Otopina mljevene kave i tople vode odlična je za čišćenje drvenog namještaja, odnosno za izglađivanje neravnina. Nanesite tanak sloj ove otopine na komad namještaja, pustite da malo odstoji, pa uklonite ostatke.

4. Saveznik mrkvi
Pomiješajte sjeme mrkve s mljevenom kavom prije sadnje. Ne samo da će vam ovaj trik omogućiti lakše postavljanje sjemena u zemlju, već će kombinacija odagnati neželjene nametnike poput crva i kukaca.

5. Repelent za kućne ljubimce
Ako želite mačku ili psa držati podalje od vrta, pospite mljevenu kavu oko zelene površine. Jaki mirisi odstranit će neželjene goste od vaših proljetnih sadnica.

6. Bojilo za pisanice
Kava je i odlično prirodno bojilo za uskršnja jaja. Umakanje kuhanih jaja u gustoj tekućini na bazi kave osigurat će vam tamno smeđu boju pisanica.


7. 'Čistač' nosa

Znate li one kutijice sa zrnima kave u parfumerijama? Miris kave je odličan saveznik njuha jer uravnotežuje jačinu mirisa u nosu. Ovo je osobito korisno kad kupujete novi parfem, ali i ako ste krenuli u nabavku aromatičnih začina i namirnica.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju