Svi koji dođete na Punkufer sigurno visoko na listi prioriteta imate dvije stvari – putovanja i hranu. S obzirom na tu činjenicu, provest ćemo vas kroz neke gradove i njihovu gastro scenu, a vjerujemo kako ćete ih i vi sami, barem neke od njih, jednom sigurno posjetiti.

Lisabon

Popločane ulice, palače, crkve, nogometni klubovi – svatko tko želi otići u Lisabon, ima što i vidjeti. No, i zaljubljenici u hranu doći će na svoje, a u Lisabonu se jede sjajna riba po vrlo pristojnim cijenama. Naravno, ukoliko se želite počastiti, posjetite jedan od šest restorana u vlasništvu slavnog kuhara Josea Avilleza, primjerice Bairro do Avillez i guštajte u specijalitetima. Također, nemojte ne pojesti ni slasne zalogaje s nogu, jer vas svugdje čeka bakalar (portugalski bacalhau) pripremljen na sto načina!

Singapur

Zemlja koja je poznata kao odredište gdje se doslovno može jesti s poda (sjetite se kakav je ovdje status obične žvakaće gume), profilirala se i u destinaciju za gastro turizam. Ulica Amoy u kineskoj četvrti odlično je mjesto za istraživanje okusa a posjetite li Cheek Bistro nećete požaliti. U istoj ulici nalazi se i bar/restoran Employees Only gdje ćete naići na odlične steakove ali i druga čudesa...

Tokyo

Sjajna skijališta, stari hramovi, ljekovite banje i megalopolisi – nije ni čudo što je Japan, s bogatom i raznolikom ponudom, visoko na listi želja mnogih putnika. Naravno, na ovo sve nabrojano, nadopišite i fantastičan izbor hrane. Dan započnite na ribarnici Tsukiji i izaberite sushi po svom guštu. Kasnije, priuštite si sjajni ramen u restoranu Ippoh, koji se smjestio u četvrti Ginza. U svakom slučaju, ovdje restorana ima na svakom koraku, samo je pitanje – koji odabrati.

Kyoto

Ostanimo još malo u zemlji izlazećeg sunca. Kyoto, grad od 2 tisuće hramova, postao je godinama i odredište koje s užitkom posjećuju zaljubljenici u hranu. Ovdje se skrilo nekoiko restorana kojima je Michelin dodijelio poznatu zvjezdicu. Svakako posjetiti tržnicu Nishiki koju nazivaju i „kjotska kuhinja“ i počastite se nečim po svom guštu.

Kairo

Da, da, ukoliko ste u potrazi za dobrom hranom, put vas možda odvede i u glavni grad Egipta. S obzirom na nedavnu prošlost gdje je smatran nesigurnom destinacijom, recimo kako je grad još prilično jeftin, pa si uz hranu, možete priuštiti i luksuzni smještaj za male novce. Ono što bismo svakako ovdje preporučili jest, posjet tržnicama začina, jer smo sigurni kako će vas mirisi dugo, dugo zadržati u obilasku i kušanju...

Sevilla

Za pravi doživljaj Španjolske, kaže se kako je potrebno posjetiti Andaluziju, točnije Sevillu. Prošećite židovskom četvrti do gotičke katedrale iz 15. stoljeća, uberite koju naranču sa stabla, popijte sangriju i nastavite obilazak. No, na kraju, morate negdje i jesti? Za to preporučamo tapar bar El Rinconcillo, koji ujedno nosi i titulu najstarijeg bara grada. Ništa čudno, ukoliko je poznato kako je otvoren pradavne 1670. godine.

Jeli smo u zatvorenom restoranu Jamieja Olivera: Zašto nas je kuhinja Golog kuhara razočarala Restoran Jamieja Olivera Jamie Oliver +0 Palačinke

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju