Smeđa integralna riža bogatija je vlaknima, vitaminima i mineralima od bijele riže. Ima niži glikemijski indeks te bolje zasićuje organizam. Istovremeno, zahtijeva dugotrajniju termičku obradu.

Evo što morate znati kako biste skuhali savršenu bijelu i smeđu rižu baš svaki put.

1. Ne štedite na vodi
Ne stavljajte mnogo riže u minijaturni lončić s malo vode jer će takav postupak dovesti do nejestive hrane i uništenog posuđa. Mnoštvo vode glavni je preduvjet za odgovarajuću termičku obradu.

Bijela riža kuha se u vodi u omjeru 1:2, odnosno potrebno je staviti dvostruko više vode od riže u lonac da biste dobili idealne rezultate. Smeđa riža treba još više vode od toga. Pripremite je u omjeru 1:2,5.

2. Koristite kvalitetno posuđe
Investirajte u kvalitetan lonac (npr. od nehrđajućeg čelika) koji će vam omogućiti odgovarajuću termičku obradu bez straha da će vam se riža zalijepiti za dno. Riža će se ravnomjernije skuhati ako je termički obrađujete u većem i širokom loncu.

3. Kuhajte rižu na niskoj temperaturi
Nemojte žuriti s kuhanjem i rižu radije termički obrađujte na nižoj temperaturi. Na taj način spriječit ćete lijepljenje riže za dno, ali i ključanje vode preko ruba posude.

4. Ne zaboravite posoliti vodu
Ovdje vrijedi isto pravilo kao i kod tjestenine: ako ne posolite vodu, riža će vam ispasti neukusna. Na 250 grama riže dovoljno je staviti pola čajne žličice soli kod kuhanja.

5. Koristite se satom s ugrađenim alarmom (ili mobitelom)
Prekuhavanje riže daje joj ljepljivu teksturu koja nije ukusna. Upravo zato dobro je naviti alarm na satu ili mobitelu i tako se podsjetiti kada bi kuhanju trebao biti kraj. Bijela riža kuha se dvadesetak minuta. Kad je u pitanju smeđa riža, ovaj postupak može trajati i do sat vremena.

Otkrijte i treba li prati rižu prije kuhanja

Vrijeme za kuhanje smeđe riže možete skratiti za dvadesetak minuta ako se poslužite sljedećim trikom:
- Stavite kuhati smeđu rižu u odgovarajuću količinu vode na umjerenu temperaturu. Navijete alarm na 30 minuta dok riža ne postane al dente.

- Ocijedite vodu iz al dente riže, poklopite lonac i stavite ga na štednjak na najnižu moguću temperaturu. Pustite da se tako nježno termički obrađuje još deset minuta. Poslužite po želji!

Zavirite u našu galeriju i pronađite inspiraciju za kuhanje jela s prilogom od riže.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju