Sretni, osunčani i puni dojmova vratili smo se s prvog Sweet Wine & Walka u sjeverozapadnoj Istri. Šetnja stazama s pogledom na vinograde, propupalo drveće i životinje koje se sunčaju na toplom proljetnom suncu, kao i slatki okusi mirisnog muškata, mladog sira s medom te orasima ne mogu se opisati riječima ili fotografijama. Potrebno je doživjeti to veselje, brbljanje o vinu s vinarima, pozitivnu energiju i onaj lijepi osjećaj umora koji sugerira da smo učinili nešto dobro za sebe. 

Kod Kabole Kod Kabole (Foto: NB)

1. Odlično vino

Čak i da niste najveći obožavatelj desertnih vina, vrijedi prošetati jer vrsni vinari na svakoj stanici nude po dvije čaše i nisu sva slatka. Osim što ćete nakon takvog dana u prirodi lako zapamtiti divne arome kultne momnjanske kapljice i uvjeriti se na vlastite oči kako o terroiru ovise poruke koje dopiru iz bocu, uz čašu finog vina jača entuzijazam.

Vinarija Sinković Vinarija Sinković (Foto: NB)

Sweet wine & walk idealna je prilika za posjet vinarijama i upoznavanje s vinarima čije etikete volite, a mi smo bili sretni što smo imali priliku posjetiti vinarije Kabola, Kozlović, Prelac i Sinković. S nekima smo se dogovorili za sljedeći susret i natovarili se s nekoliko vrećica muškata, ali i malvazije, terana…

2. Izvorni okusi

Jeste li probali pljukance? Neodoljiva tjestenina sa samoniklim biljem koju je najbolje pojesti na dekici u travi s čašom vina i pogledom na ruševni kaštel jedno je od iskustava koje vrijedi isprobati.

> Čuvari tradicije: 5 istarskih konoba zbog kojih vrijedi skrenuti s ceste

Baš kao i fini sir s medom i orasima koji se topi u ustima, štrudlu… Tko ostane gladan, može odabrati gurmansko iskustvo u jednoj od konoba koje nude savršeni ombolo, jela od šparoga i tartufa…

Prijateljica svinjica Prijateljica svinjica (Foto: NB)

3. Povratak prirodi

Da nam je netko rekao da je takav gušt maziti svinjicu koja se izležava na terasi vinarije Sinković, uživati u cvrkutu ptica i promatrati divne konje u subotu ujutro, ne bismo vjerovali. Vješti posjetitelji zavukli su se u šumu i ubrali buketiće šparoga i bljušta, a tko je prespavao mogao je i brati smrčke povodom festivala u Umagu.

Pokoja kap malvazije Pokoja kap malvazije (Foto: NB)

4. Rekreacija

Nikad lakših 7 kilometara šetnje ne osjeti se zahvaljujući motivaciji u čaši. Uzbrdice i nizbrdice uz smijeh i razgovor prolaze se neprimjetno, a uvjerili smo se da odlično liječe stres jer u takvoj idili posao nikome ne pada na pamet.

Sweet Wine and Walk - 9 Sweet Wine and Walk - 9 (Foto: NB)

5. Upoznavanje s tradicijom

Srednjovjekovnu glazbu kraj ruševnog kaštela doživjeli smo zahvaljujući mladom bendu koji nas je počastio i sa svojom verzijom Thunderstrucka AC/DC – ja. Momjanski kaštel izgrađen je 1234., a danas se nad dolinom rijeke Dragonje impozantno uzdiže samo jedna od četiriju kula utvrde koja služi kao podsjetnik na bogatu povijest ovoga kraja.

Kaštel Kaštel (Foto: NB)

Već planiramo iduće vinsko događanje u prirodi. Na Istria Wine & Walk avanturi sjeverozapadnom Istrom čeka 11 km šetnje, 9 vinara, 7 lokalnih proizvođača i ugostitelja te 7 okrepnih stajališta. Vinski pješački pohod kreće u Bujama, a ostale detalje doznajte na internetskim stranicama klastera sjeverozapadne Istre.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju