• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Kombinacije za 5: Maslinova ulja u sve pa i u slastice

Cilj projekta udruge G.E.T. istaknuti je premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 3.02.2017 16:27 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Modularne kuće za mlade, QSpace, Nizozemska - 6 Pametna rješenja iz Europe Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura Mini Ranch Protulipa - 3 Mini Ranch Protulipa Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem) Čokoladna torta se može napraviti i bez bijelog šećera Idealni za blagdane Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera


Odlična maslinova ulja uljare Salvela iz Istre (Agroprodukt) predstavljena su u sklopu 5. Premium priče udruge za kulturu stola G.E.T. u nedavno otvorenom restoranu No No No, u Preradovićevoj 12 u Zagrebu.



"Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe, s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Ulja su na Premium priči ukomponirana u meni od 5 sljedova i jelo dobrodošlice, a sve je osmišljeno tako da ulja dođu u prvi plan. Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina Vinarije Medea (Agroprodukt), Biser vino Giovanni OPG-a Leonardo Palčić iz Istre te Jabučni sok Pavelić proizvodnje iz Lekenika. O vinima je govorila voditeljica Eno expert akademije Jelena Puh Miloš, a o ulju Marko Krstačić iz Agroprodukta.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane, pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino, a tu je i blend Aurum.

"Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetskih trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima", rekao je voditelj restorana Gordan Graovac.



Premium priča započela je predstavljanjem maslinovog ulja Buža uz domaći kruh. Ulje od autohtone istarske sorte blage je i svježe arome, nešto naglašenije gorčine po zelenom radiču i artičoki te karakteristične umjerene pikantnosti po zelenom papru, a nije rijetkost osjetiti ni okus aromatičnog bilja te cvjetnog mirisa.

Ide uz kuhana i pržena jela, a njegovi najbolji atributi dolaze do izražaja u kombinaciji s mladim sirom, skutom, hladnim predjelima i u salatama.

Ulje Buža s domaćim kruhom posluženo je uz Biser vino Giovanni Leoanrda Palčića. "Giovanni je lagano i osvježavajuće pjenušavo vino. Diskretni zreliji miris prožet je ugodnom svježinom. Istančane kiseline daju mu živost, svježinu i pitkost", istaknula je Jelena Puh Miloš.



Mousse od kozica chef Kornelije Malić ukuhao je na pari s pendolino uljem te ga i prelio istim. Posluženo je uz malvaziju Montiron Vinarije Medea, punog okusa s naglašenom mineralnošću. Pendolino je sorta za zaprašivanje pa je nepravedno zanemarena u proizvodnji ulja. U mirisu prevladavaju izražene arome na zeleni plod masline i aromatično bilje. U okusu se osjeća ugodna mješavina zelenog badema, radiča i rajčice uz blagi cvjetni i zeleno-travnati osjet.

Ide uz ribu, bijelo meso, svježi sir, gljive i jela na lešo te salate.



Leccione ulje umiješano je u smjesu za bruschette marinara i zapečeno. Posluženo je uz Punta Greca merlot 2013. u kojem dominiraju voćne note višnje, borovnice i marmelade od šljiva. Leccione ulje u ranoj berbi pokazuje svu raskoš mirisa i okusa. Blago je, skladno, vrlo aromatično, s naglašenom voćnosti po plodu masline. U okusu je prepoznatljiva i diskretna gorčina po slatkom radiču i cikoriji, a u mirisu dominira aromatično bilje.

Ide uz sva kuhana jela, izvrsno se slaže s bijelom ribom te lagano prženim mesom.



Glazirani juneći obrazi s Leccino uljem posluženi su uz čašu Punta Greca merlot 2012. kojeg karakterizira kombinacija raskošnih mirisnih voćnih nota bobičastog voća koje se miješaju sa začinskim notama te notama vanilije i čokolade. Ulje Leccino karakterizira punoća i zaokruženost, ima svjež i blag miris i okus, a osjeća se i ugodna gorčina koja podsjeća na plod zelenog badema i radiča.

Ide uz vrganje, mariniranu tunu, prženu ribu i zrele sireve.



File trlje poliven je uljem Aurum, a posluženo je uz čips od špinata. Ulje Aurum mješavina je sorti, a bazu čine leccino i leccione, koji mu daju punoću i aromatičnost. Buža i istarska bjelica dodane su u manjem omjeru i unose note gorčine i pikantnosti. Dobro je izbalansirano i niti jedna nota nije prenaglašena.

Ide uz sva jela.



Istarska bjelica umiješana je u sorbetto s jabučnim octom, moštom od jabuke tj. jabučnim sokom Pavelić proizvodnje i sladoledom te je tako nastao izvanredni inovativni desert chefa Kornelija Malića. Istarska bjelica kasna je sorta koja ima visok sadržaj polifenola, do 10 puta veći nego u nekih drugih sorti. Zbog toga je izuzetno zdravo i bogato antioksidansima. U okusu ovog ulja naglašena je gorčina, a osjeti se i zeleni badem, crnogorica, zeleno lišće i trava.

Ide uz slastice, sladoled, jela s roštilja i ostala jela izraženijeg okusa, kao i pikantne sireve i pršut.

Premium priča projekt je udruge G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Cilj ovog projekta je istaknuti premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni. Premium priče uvijek rade s više aktera tako da ih se spaja u jedinstvene i uvijek vrhunski organizirane eno-gastro događaje.

  • #dogadanja
  • #premium priča
  • #udruga g.e.t.
  • #salvela
  • #maslinovo ulje
  • #vinarija medea
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Zimski odmor u termama uz Crno jaje: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Snaga vode
Zimski odmor u termama uz povoljne ponude: Tri ideje za reset tijela i uma ove sezone
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Putopisno predavanje
Siniša Golub u Putničkoj klasi: Aljaska – posljednja granica
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Puno okusa
Pikantno povrće s kobasicama: Recept koji grije i diže iz mrtvih
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Topi se u ustima
Jedina konkurencija panettoneu: Recept za kolač zbog kojeg su se Talijani spremni posvađati
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Jednostavno, a prefino
Spas za višak pečenja: Recept chefa Maria Mandarića za krokete u finom umaku od mlinaca
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Lako i jednostavno: domaći likeri kao božićni poklon
Domaće i fino
Lako i jednostavno: Domaći likeri kao savršen božićni poklon
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Čokoladne kuglice s orasima recept
Božanstveni okus
Ove kuglice od čokolade i oraha su prefine, lako ih je napraviti – ne morate čak ni paliti pećnicu
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"
Sami hvalospjevi
Stranci o Hrvatskoj u prosincu: "Odmakni se, Beču, Zagreb ima najbolji božićni sajam u Europi"

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Trovanje ugljičnim monoksidom u okolici Našica
OPASNA SITUACIJA
Užas na istoku Hrvatske: Majka uključila dva uređaja istovremeno, djeca završila u bolnici!
Beba koja je promijenila statistiku u Zaboku
VELIKA RADOST
Beba koja je promijenila statistiku: Rodilište slavi poseban trenutak
Putinov čovjek ismijao "AI ministricu koja je ukrala novac" – vijest zapravo potekla s News Bara
VJEROVALI ILI NE
VIDEO Šef ruskog parlamenta prepričavao Putinu vijest s hrvatskog satiričnog portala News Bar
show
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Severina je objavila provokativne fotografije iz muškog WC-a
"Je l' zadrhatala ruka snimatelju?"
"Za ekipu slabijeg srca - oprez!" Gomila reakcija na Severinine fotke iz muškog toaleta
Kako danas izgleda Katarina Witt?
legendarna katarina witt
Kako danas izgleda "Vatra na ledu"? Napunila je 60, a nekad su se divili njezinoj ljepoti
zdravlje
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Među 10 je najčešćih uzroka smrti
KOPB simptomi: 8 upozorenja koja nikako ne smijete zanemariti
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života – sve je tu!
Treba obratiti pozornost na bol
Rak kostiju: Simptomi, dijagnoza, liječenje, dužina života - sve je tu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
zabava
Ovako se Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Urnebesno
Ovako Balkanac prevozi Mercedes! Scena nasmijala cijelu regiju
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Reakcije gostiju su sve
Konobar u poznatom njujorškom restoranu progovorio na hrvatskom i oduševio sve prisutne
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
Bizarno
Ovog ima samo u Srbiji! Scena iz javnog prijevoza nasmijala društvene mreže
tech
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Jedinstven događaj
Otkriće NASA-e: Zemlja ovo u 100 godina nije doživjela, dogodit će se uskoro
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Provedena na 30 milijuna ljudi
Umire li se više od cjepiva protiv korone? Objavljeni rezultati velike studije
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
Jedinstveno nalazište
Rekordno otkriće u Boliviji: Gdje god pogledate, tlo je prekriveno njima!
sport
Lorenzo Lepore na platformi X objavio je informaciju kako je Hajduk zainteresiran za Nikitu Solomonovsa
Mlad i perspektivan
Hajduk dovodi novog napadača? Prošao je testiranja, lomi se oko odštete
Nabavio novi dres Vatrenih: Gostujuća garnitura već na meti kritika
Ha, podijeljene reakcije
Nabavili obje garniture novog dresa Hrvatske za SP: Reakcije su podijeljene, dosta kritika za plavu verziju
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok! Jedva ostao živ, ostao bez nogometa, a danas živi na rubu egzistencije
Izbornik poslao apel
U Varaždin stigao s Dalićem, a onda šok: Jedva ostao živ, danas spaja kraj s krajem
tv
Kumovi: Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
KUMOVI
Neočekivani gost prekinuo je županovu izjavu pred medijima
MasterChef: Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
NAPETO!
Pogled koji ledi krv u žilama – crvena zona MasterChefa manje je strašna!
MasterChef: Egon Jurić napustio je MasterChef natjecanje - oproštaj pun podrške!
BORBA DO KRAJA!
Egon Jurić napustio je MasterChef natjecanje - oproštaj pun podrške!
putovanja
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Šarmantna rustikalna ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Mini Ranch Protulipa
Za idealan odmor pokraj Karlovca: Ljepotica s pogledom kao iz bajke (i saunom i jacuzzijem)
Kolači bez dodanog bijelog šećera recepti
Idealni za blagdane
Ovi kolači i torte jako su slatki i fini, a ne sadrže ni gram bijelog šećera
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Slatki imperij
Ovo su milijarderi koji stoje iza carstva izgrađenog na jednostavnom, ali revolucionarnom izumu – šlagu bez mlijeka
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
analiza migracija
Hrvatska nema gospodarske uvjete koji bi zaustavili iseljavanje, mora duboko promijeniti ekonomsku politiku i izgraditi nove gradove
lifestyle
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Recept za kolač djedov brk
Obožavamo ih!
Znate li koji je ovo kolač? Imamo provjereni recept, zapravo je vrlo jednostavna priprema
Štikle koje čine razliku: Ana Maslać Plenković pogodila je modni jackpot
Odlične štikle!
Koliko su samo lijepe! Ana Maslać Plenković u štiklama koje imaju sve
sve
Qspace modularni stanovi u Nizozemskoj
Pametna rješenja iz Europe
Pogledajte kako izgledaju državni stanovi za mlade od 21 kvadrata, a koštaju samo 45 tisuća eura
Ovo izdanje Ane Maslać Plenković nadmašilo je i stil krlajice Letizije i vojvotkinje Catherine
poput princeze
Ana Maslać Plenković izgleda spektakularno – evo zašto je njezin pariški stajling pun pogodak
Gdje je danas Marko Bošnjak?
više nije u zagrebu
Marko Bošnjak nakon mjeseci šutnje otkrio gdje trenutačno živi i što radi
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Puna okusa

Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Chiavalon ulje - 3 Aktualno
    Chiavalon ulja

    Novo pakiranje maslinova ulja koje bi moglo postati hit istarski suvenir

  • Maline Aktualno

    4. Festival maslina u Zagrebu: Manifestacija za sva osjetila

  • Čokoladna torta s maslinovim uljem Hrana i piće
    Puna okusa

    Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

 
close