• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Kombinacije za 5: Maslinova ulja u sve pa i u slastice

Cilj projekta udruge G.E.T. istaknuti je premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 3.02.2017 16:27 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Zurich - 5 U unajmljenom stanu? Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata Rižoto od ljute kobasice i graška Izbacite s jelovnika Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine Mikonos Zamke za turiste? "Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike


Odlična maslinova ulja uljare Salvela iz Istre (Agroprodukt) predstavljena su u sklopu 5. Premium priče udruge za kulturu stola G.E.T. u nedavno otvorenom restoranu No No No, u Preradovićevoj 12 u Zagrebu.



"Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe, s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Ulja su na Premium priči ukomponirana u meni od 5 sljedova i jelo dobrodošlice, a sve je osmišljeno tako da ulja dođu u prvi plan. Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina Vinarije Medea (Agroprodukt), Biser vino Giovanni OPG-a Leonardo Palčić iz Istre te Jabučni sok Pavelić proizvodnje iz Lekenika. O vinima je govorila voditeljica Eno expert akademije Jelena Puh Miloš, a o ulju Marko Krstačić iz Agroprodukta.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane, pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino, a tu je i blend Aurum.

"Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetskih trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima", rekao je voditelj restorana Gordan Graovac.



Premium priča započela je predstavljanjem maslinovog ulja Buža uz domaći kruh. Ulje od autohtone istarske sorte blage je i svježe arome, nešto naglašenije gorčine po zelenom radiču i artičoki te karakteristične umjerene pikantnosti po zelenom papru, a nije rijetkost osjetiti ni okus aromatičnog bilja te cvjetnog mirisa.

Ide uz kuhana i pržena jela, a njegovi najbolji atributi dolaze do izražaja u kombinaciji s mladim sirom, skutom, hladnim predjelima i u salatama.

Ulje Buža s domaćim kruhom posluženo je uz Biser vino Giovanni Leoanrda Palčića. "Giovanni je lagano i osvježavajuće pjenušavo vino. Diskretni zreliji miris prožet je ugodnom svježinom. Istančane kiseline daju mu živost, svježinu i pitkost", istaknula je Jelena Puh Miloš.



Mousse od kozica chef Kornelije Malić ukuhao je na pari s pendolino uljem te ga i prelio istim. Posluženo je uz malvaziju Montiron Vinarije Medea, punog okusa s naglašenom mineralnošću. Pendolino je sorta za zaprašivanje pa je nepravedno zanemarena u proizvodnji ulja. U mirisu prevladavaju izražene arome na zeleni plod masline i aromatično bilje. U okusu se osjeća ugodna mješavina zelenog badema, radiča i rajčice uz blagi cvjetni i zeleno-travnati osjet.

Ide uz ribu, bijelo meso, svježi sir, gljive i jela na lešo te salate.



Leccione ulje umiješano je u smjesu za bruschette marinara i zapečeno. Posluženo je uz Punta Greca merlot 2013. u kojem dominiraju voćne note višnje, borovnice i marmelade od šljiva. Leccione ulje u ranoj berbi pokazuje svu raskoš mirisa i okusa. Blago je, skladno, vrlo aromatično, s naglašenom voćnosti po plodu masline. U okusu je prepoznatljiva i diskretna gorčina po slatkom radiču i cikoriji, a u mirisu dominira aromatično bilje.

Ide uz sva kuhana jela, izvrsno se slaže s bijelom ribom te lagano prženim mesom.



Glazirani juneći obrazi s Leccino uljem posluženi su uz čašu Punta Greca merlot 2012. kojeg karakterizira kombinacija raskošnih mirisnih voćnih nota bobičastog voća koje se miješaju sa začinskim notama te notama vanilije i čokolade. Ulje Leccino karakterizira punoća i zaokruženost, ima svjež i blag miris i okus, a osjeća se i ugodna gorčina koja podsjeća na plod zelenog badema i radiča.

Ide uz vrganje, mariniranu tunu, prženu ribu i zrele sireve.



File trlje poliven je uljem Aurum, a posluženo je uz čips od špinata. Ulje Aurum mješavina je sorti, a bazu čine leccino i leccione, koji mu daju punoću i aromatičnost. Buža i istarska bjelica dodane su u manjem omjeru i unose note gorčine i pikantnosti. Dobro je izbalansirano i niti jedna nota nije prenaglašena.

Ide uz sva jela.



Istarska bjelica umiješana je u sorbetto s jabučnim octom, moštom od jabuke tj. jabučnim sokom Pavelić proizvodnje i sladoledom te je tako nastao izvanredni inovativni desert chefa Kornelija Malića. Istarska bjelica kasna je sorta koja ima visok sadržaj polifenola, do 10 puta veći nego u nekih drugih sorti. Zbog toga je izuzetno zdravo i bogato antioksidansima. U okusu ovog ulja naglašena je gorčina, a osjeti se i zeleni badem, crnogorica, zeleno lišće i trava.

Ide uz slastice, sladoled, jela s roštilja i ostala jela izraženijeg okusa, kao i pikantne sireve i pršut.

Premium priča projekt je udruge G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Cilj ovog projekta je istaknuti premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni. Premium priče uvijek rade s više aktera tako da ih se spaja u jedinstvene i uvijek vrhunski organizirane eno-gastro događaje.

  • #dogadanja
  • #premium priča
  • #udruga g.e.t.
  • #salvela
  • #maslinovo ulje
  • #vinarija medea
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Piletina kao iz najboljih restorana
Morate isprobati
Sedam kuharskih trikova za prefinu piletinu kao iz najboljih restorana
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
Toksična gastronomija
Nasilje u kuhinji: Francuska zviždačica otkriva što se zapravo događa iza zatvorenih vrata vrhunskih restorana
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Obrnuti vodopad Naneghat u Indiji
Prirodni fenomen
Obrnuti vodopad: Tajanstveno mjesto na kojem se voda "penje", a ne slijeva niz planinu
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Za 20 minuta
Recept za nestrpljive: Slatko-ljuta piletina koja će vas osvojiti na prvu
Kviz općeg znanja: Za one koji preziru mrak neznanja
15 pitanja
Kviz općeg znanja: Samo će rijetki imati sve točno
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
Za svačiji džep
"Najljepši europski grad u koji nitko ne ide": Ljepotan koji ima 12 rijeka, 21 otok i stotine patuljaka...
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
NP Lovćen
U susjedstvu: Nacionalni park do kojega vodi cesta koja je - avantura za sebe
Danilo: arheološko blago u blizini Šibenika
Nedovoljno poznato, a zgodno
Jeste li čuli za Danilo? Blago u blizini Šibenika koje rijetko gdje možete vidjeti u svijetu
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Izgladnjeli, otvorenih rana, zanemarivani: Iz međimurskih romskih naselja svake godine se spasi 700 pasa, ali problem ne prestaje
Večeras u Provjerenom
Užas na sjeveru Hrvatske: "Noge su mu bile oglodane do kostiju s ogromnim ranama, želudac pun kamenja"
Automobil je naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
užas u zelini
Automobil naletio na ženu, umrla je na licu mjesta
Ministar Božinović o skupini koja je ušla u Vjesnik
Traju izvidi
Božinović otkrio tko se još ušuljao u zgradu Vjesnika: Među njima i ženska osoba, a nisu ni svi maloljetni
show
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Tko je suprug Meri Goldašić Jure od kojeg se rastaje?
samozatajni jure
Tko je suprug Meri Goldašić, od kojeg se razvodi?
Franka Batelić podijelila preslatki trenutak između kćerkice i Vedrana Ćorluke
''Kad je on tu...'''
Ćorlukina Franka podijelila preslatki trenutak tate Vedrana i njihove mezimice
zdravlje
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
Jedan od najsmrtonosnijih tumora
Rak jetre: Uzrok, simptomi, liječenje, prognoza – sve je tu!
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Za očuvanje mišićne i koštane snage
7 namirnica bogatih proteinima koje žene starije od 50 godina trebaju jesti svaki tjedan
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
Piše liječnik
Simptomi bolesti gušterače: Kako i gdje boli?
zabava
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Urnebesno
Svi se sprdaju s nastupom Miss Norveške, no ovaj je meme najbolji
Ovakvo prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
Zanimljivo rješenje
Ovakvog prijevoza ima samo u Hrvatskoj! Pogledajte kako je osigurao teret
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
Nezgodno
U moru nepropisnog parkinga ovo je kralj! Scena iz Splita nasmijala domaću publiku
tech
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
Startaj Hrvatska 2025.
Brat i sestra Habada ostaju u Slavoniji, uzgajaju lješnjak i stvaraju vrhunske proizvode!
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Sad znamo i to
NASA-ino superračunalo provelo 400.000 simulacija i sve upućuju na istu godinu u kojoj će Zemlja biti uništena
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
Sad je potrebno iskopavati
Jesmo li pronašli izgubljenu Atlantidu? Ovaj istraživač tvrdi da zna gdje je
sport
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo
velika borba
Poznat ždrijeb dodatnih kvalifikacija za SP: Bosna i Hercegovina dobila strašan ždrijeb
Bizarna situacija: Rosario novi prvak Argentine nakon promjene pravila
Eh, svašta
Bizarna situacija: Završilo prvenstvo, promijenili pravila i imenovali novog prvaka!
tv
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
U DOBRU I ZLU
U dobru i zlu: Sve se više zbližavaju – hoće li njihov odnos prerasti u nešto više?
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
KUMOVI
Kumovi: Još će neko vrijeme ostati glavna tema Zaglava
MasterChef: Za repliku ovog jela kandidatima MasterChefa trebat će – ravnala!
PRECIZNOST
Za repliku ovog jela kandidatima MasterChefa trebat će – ravnala!
putovanja
"Ajme majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Zamke za turiste?
"Ajme, majko, ovamo se nikad neću vratiti": Popularne destinacije koje su najviše razočarale putnike
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Izbacite s jelovnika
Nemojte ih jesti zimi: 7 namirnica koje trebamo izbjegavati na kraju godine
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
U unajmljenom stanu?
Europska zemlja u kojoj je zabranjeno pustiti vodu u zahodu nakon 22 sata
novac
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Preuzeli Katran
Krenuli su iz Splita i iz distribucije prešli u proizvodnju, a sada najavljuju i pogon pored Zagreba
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
Grad koji ubija
Nije više za život: Smrtonosno zagađenje u metropoli godišnje odnese više od 17.000 života
lifestyle
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Zagreb špica: Chanel čizme s potpeticom u obliku bisera u street style izdanju
WOW, FAMOZNE SU!
Dama iz Zagreba u čizmama za kojima se okretala cijela špica
Miss Universe Hrvatske Laura Gnjatović u crvenoj večernoj haljini brenda Leila Design
Spektakularno izdanje
Za ovakvu divu crvena je jedini izbor: Naša Miss Universe opčinila pozornicu stavom i ljepotom
sve
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
KANADSKI BREND
Reprezentacija dobila novog sponzora: Možda ste za njega čuli, ali malo vas si je nešto njegovo priuštilo
Doris Dragović o novom albumu, svom starom hitu koji je postao nova himna nogometaša Hajduka, ali i operaciji kojoj se nedavno podvrgnula
''doktor je odlučio što treba''
Doris Dragović o nedavnoj operaciji: ''Valjalo je to riješiti...''
Laura Gnjatović predstavila nacionalni kostim na izboru za Miss Universe
IZAZVALA ODUŠEVLJENJE
Naša Miss Universe na svjetskom izboru predstavila nacionalni kostim, izgledala je predivno
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Puna okusa

Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Maline Aktualno

    4. Festival maslina u Zagrebu: Manifestacija za sva osjetila

  • Najbolji suveniri iz Hrvatske - 4 Zanimljivosti
    Nema magnetića

    Odabrali stranci: Znate li koji su najbolji suveniri iz Hrvatske po mišljenju turista?

  • Čokoladna torta s maslinovim uljem Hrana i piće
    Puna okusa

    Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Piletina, varivo, tjestenina...

Prijavi se na naš newsletter
i otkrij recepte, savjete i trikove s
kojima ćeš izaći iz začaranog kruga 3
ista jela koja radiš svaki dan ;)

Please don't insert text in the box below!
close