Odlična maslinova ulja uljare Salvela iz Istre (Agroprodukt) predstavljena su u sklopu 5. Premium priče udruge za kulturu stola G.E.T. u nedavno otvorenom restoranu No No No, u Preradovićevoj 12 u Zagrebu.



"Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe, s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Ulja su na Premium priči ukomponirana u meni od 5 sljedova i jelo dobrodošlice, a sve je osmišljeno tako da ulja dođu u prvi plan. Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina Vinarije Medea (Agroprodukt), Biser vino Giovanni OPG-a Leonardo Palčić iz Istre te Jabučni sok Pavelić proizvodnje iz Lekenika. O vinima je govorila voditeljica Eno expert akademije Jelena Puh Miloš, a o ulju Marko Krstačić iz Agroprodukta.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane, pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino, a tu je i blend Aurum.

"Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetskih trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima", rekao je voditelj restorana Gordan Graovac.



Premium priča započela je predstavljanjem maslinovog ulja Buža uz domaći kruh. Ulje od autohtone istarske sorte blage je i svježe arome, nešto naglašenije gorčine po zelenom radiču i artičoki te karakteristične umjerene pikantnosti po zelenom papru, a nije rijetkost osjetiti ni okus aromatičnog bilja te cvjetnog mirisa.

Ide uz kuhana i pržena jela, a njegovi najbolji atributi dolaze do izražaja u kombinaciji s mladim sirom, skutom, hladnim predjelima i u salatama.

Ulje Buža s domaćim kruhom posluženo je uz Biser vino Giovanni Leoanrda Palčića. "Giovanni je lagano i osvježavajuće pjenušavo vino. Diskretni zreliji miris prožet je ugodnom svježinom. Istančane kiseline daju mu živost, svježinu i pitkost", istaknula je Jelena Puh Miloš.



Mousse od kozica chef Kornelije Malić ukuhao je na pari s pendolino uljem te ga i prelio istim. Posluženo je uz malvaziju Montiron Vinarije Medea, punog okusa s naglašenom mineralnošću. Pendolino je sorta za zaprašivanje pa je nepravedno zanemarena u proizvodnji ulja. U mirisu prevladavaju izražene arome na zeleni plod masline i aromatično bilje. U okusu se osjeća ugodna mješavina zelenog badema, radiča i rajčice uz blagi cvjetni i zeleno-travnati osjet.

Ide uz ribu, bijelo meso, svježi sir, gljive i jela na lešo te salate.



Leccione ulje umiješano je u smjesu za bruschette marinara i zapečeno. Posluženo je uz Punta Greca merlot 2013. u kojem dominiraju voćne note višnje, borovnice i marmelade od šljiva. Leccione ulje u ranoj berbi pokazuje svu raskoš mirisa i okusa. Blago je, skladno, vrlo aromatično, s naglašenom voćnosti po plodu masline. U okusu je prepoznatljiva i diskretna gorčina po slatkom radiču i cikoriji, a u mirisu dominira aromatično bilje.

Ide uz sva kuhana jela, izvrsno se slaže s bijelom ribom te lagano prženim mesom.



Glazirani juneći obrazi s Leccino uljem posluženi su uz čašu Punta Greca merlot 2012. kojeg karakterizira kombinacija raskošnih mirisnih voćnih nota bobičastog voća koje se miješaju sa začinskim notama te notama vanilije i čokolade. Ulje Leccino karakterizira punoća i zaokruženost, ima svjež i blag miris i okus, a osjeća se i ugodna gorčina koja podsjeća na plod zelenog badema i radiča.

Ide uz vrganje, mariniranu tunu, prženu ribu i zrele sireve.



File trlje poliven je uljem Aurum, a posluženo je uz čips od špinata. Ulje Aurum mješavina je sorti, a bazu čine leccino i leccione, koji mu daju punoću i aromatičnost. Buža i istarska bjelica dodane su u manjem omjeru i unose note gorčine i pikantnosti. Dobro je izbalansirano i niti jedna nota nije prenaglašena.

Ide uz sva jela.



Istarska bjelica umiješana je u sorbetto s jabučnim octom, moštom od jabuke tj. jabučnim sokom Pavelić proizvodnje i sladoledom te je tako nastao izvanredni inovativni desert chefa Kornelija Malića. Istarska bjelica kasna je sorta koja ima visok sadržaj polifenola, do 10 puta veći nego u nekih drugih sorti. Zbog toga je izuzetno zdravo i bogato antioksidansima. U okusu ovog ulja naglašena je gorčina, a osjeti se i zeleni badem, crnogorica, zeleno lišće i trava.

Ide uz slastice, sladoled, jela s roštilja i ostala jela izraženijeg okusa, kao i pikantne sireve i pršut.

Premium priča projekt je udruge G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Cilj ovog projekta je istaknuti premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni. Premium priče uvijek rade s više aktera tako da ih se spaja u jedinstvene i uvijek vrhunski organizirane eno-gastro događaje.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju