• Hrana i piće
  • Putovanja
  • Aktualno
  • Zanimljivosti
  • Škola kuhanja
  • Želim više
  • Preporuke
Upravljaj obavijestima

Prati nas

  • Impressum
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima
close image
  • Dnevnik.hr
  • Vijesti
  • Sport
  • Showbizz
  • Lifestyle
  • Tech
  • Zdravlje
  • Biznis
  • Zabava
  • Teen
  • Tv
Aktualno #dogadanja

Kombinacije za 5: Maslinova ulja u sve pa i u slastice

Cilj projekta udruge G.E.T. istaknuti je premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni.

Punkufer avatar placeholder
Punkufer.hr 3.02.2017 16:27 komentari
viber Created with Sketch.
Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

U trendu Savršeno mesno pečenje Mmm, tako dobro! Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane CR450 - 4 CR450 Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat Pečeni odojak Topi se u ustima Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu


Odlična maslinova ulja uljare Salvela iz Istre (Agroprodukt) predstavljena su u sklopu 5. Premium priče udruge za kulturu stola G.E.T. u nedavno otvorenom restoranu No No No, u Preradovićevoj 12 u Zagrebu.



"Posljednjih godina porasla je kultura korištenja maslinovih ulja u Hrvatskoj. Tako i ovo poglavlje Premium priče ima zadatak, kroz paletu ekstra djevičanskih maslinovih ulja, pokazati mogućnosti njihove implementacije u kuhinji; da se pomaknemo od samog kušanja ulja ili klasične upotrebe, s ribom ili u salati. Kako uvijek u Premium priči nastojimo prezentirati i nešto novo, tako smo ovaj put uključili i restoran No No No, koji je otvoren prije nepunih mjesec i pol dana.", rekao je Tomislav Stiplošek, predsjednik udruge.

Ulja su na Premium priči ukomponirana u meni od 5 sljedova i jelo dobrodošlice, a sve je osmišljeno tako da ulja dođu u prvi plan. Svaki slijed pratila su pomno odabrana vina Vinarije Medea (Agroprodukt), Biser vino Giovanni OPG-a Leonardo Palčić iz Istre te Jabučni sok Pavelić proizvodnje iz Lekenika. O vinima je govorila voditeljica Eno expert akademije Jelena Puh Miloš, a o ulju Marko Krstačić iz Agroprodukta.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje Salvela prerađeno je od maslina koje potječu iz maslinika smještenih na području Barbarige i Fažane. Uzgojno područje Barbariga, nasuprot Brijunskog arhipelaga, prirodno je dobro zaštićeno i sa sjeverne i s južne strane, pa se masline na tom području proizvode još od doba Rimljana. Nasadi se prostiru na 35 hektara na kojima je pažljivo odabran sortiment te daju ulje iznimne kvalitete zahvaljujući povoljnim zemljopisnim i mikroklimatskim uvjetima. Ulje se proizvodi u limitiranim serijama i potječe od pet sorti, autohtonih sorta istarske bjelice i buže te talijanskih sorti leccino, leccione i pendolino, a tu je i blend Aurum.

"Restoran No No No nudi najbolje iz hrvatske kuhinje s utjecajima svjetskih trendova u gastronomiji. Naš fokus je na manjim tvrtkama i OPG-ovima iz svih krajeva Hrvatske, kako bi gosti mogli uživati u isključivo svježoj i organskoj hrani, domaćim vinima, pivu i sokovima", rekao je voditelj restorana Gordan Graovac.



Premium priča započela je predstavljanjem maslinovog ulja Buža uz domaći kruh. Ulje od autohtone istarske sorte blage je i svježe arome, nešto naglašenije gorčine po zelenom radiču i artičoki te karakteristične umjerene pikantnosti po zelenom papru, a nije rijetkost osjetiti ni okus aromatičnog bilja te cvjetnog mirisa.

Ide uz kuhana i pržena jela, a njegovi najbolji atributi dolaze do izražaja u kombinaciji s mladim sirom, skutom, hladnim predjelima i u salatama.

Ulje Buža s domaćim kruhom posluženo je uz Biser vino Giovanni Leoanrda Palčića. "Giovanni je lagano i osvježavajuće pjenušavo vino. Diskretni zreliji miris prožet je ugodnom svježinom. Istančane kiseline daju mu živost, svježinu i pitkost", istaknula je Jelena Puh Miloš.



Mousse od kozica chef Kornelije Malić ukuhao je na pari s pendolino uljem te ga i prelio istim. Posluženo je uz malvaziju Montiron Vinarije Medea, punog okusa s naglašenom mineralnošću. Pendolino je sorta za zaprašivanje pa je nepravedno zanemarena u proizvodnji ulja. U mirisu prevladavaju izražene arome na zeleni plod masline i aromatično bilje. U okusu se osjeća ugodna mješavina zelenog badema, radiča i rajčice uz blagi cvjetni i zeleno-travnati osjet.

Ide uz ribu, bijelo meso, svježi sir, gljive i jela na lešo te salate.



Leccione ulje umiješano je u smjesu za bruschette marinara i zapečeno. Posluženo je uz Punta Greca merlot 2013. u kojem dominiraju voćne note višnje, borovnice i marmelade od šljiva. Leccione ulje u ranoj berbi pokazuje svu raskoš mirisa i okusa. Blago je, skladno, vrlo aromatično, s naglašenom voćnosti po plodu masline. U okusu je prepoznatljiva i diskretna gorčina po slatkom radiču i cikoriji, a u mirisu dominira aromatično bilje.

Ide uz sva kuhana jela, izvrsno se slaže s bijelom ribom te lagano prženim mesom.



Glazirani juneći obrazi s Leccino uljem posluženi su uz čašu Punta Greca merlot 2012. kojeg karakterizira kombinacija raskošnih mirisnih voćnih nota bobičastog voća koje se miješaju sa začinskim notama te notama vanilije i čokolade. Ulje Leccino karakterizira punoća i zaokruženost, ima svjež i blag miris i okus, a osjeća se i ugodna gorčina koja podsjeća na plod zelenog badema i radiča.

Ide uz vrganje, mariniranu tunu, prženu ribu i zrele sireve.



File trlje poliven je uljem Aurum, a posluženo je uz čips od špinata. Ulje Aurum mješavina je sorti, a bazu čine leccino i leccione, koji mu daju punoću i aromatičnost. Buža i istarska bjelica dodane su u manjem omjeru i unose note gorčine i pikantnosti. Dobro je izbalansirano i niti jedna nota nije prenaglašena.

Ide uz sva jela.



Istarska bjelica umiješana je u sorbetto s jabučnim octom, moštom od jabuke tj. jabučnim sokom Pavelić proizvodnje i sladoledom te je tako nastao izvanredni inovativni desert chefa Kornelija Malića. Istarska bjelica kasna je sorta koja ima visok sadržaj polifenola, do 10 puta veći nego u nekih drugih sorti. Zbog toga je izuzetno zdravo i bogato antioksidansima. U okusu ovog ulja naglašena je gorčina, a osjeti se i zeleni badem, crnogorica, zeleno lišće i trava.

Ide uz slastice, sladoled, jela s roštilja i ostala jela izraženijeg okusa, kao i pikantne sireve i pršut.

Premium priča projekt je udruge G.E.T., koja se bavi promicanjem eno-gastronomije i razvojem eno-gastro turizma. Cilj ovog projekta je istaknuti premium proizvode, ideje, ali i ljude, a težište je na proizvodima koji još nisu svepopularni. Premium priče uvijek rade s više aktera tako da ih se spaja u jedinstvene i uvijek vrhunski organizirane eno-gastro događaje.

  • #dogadanja
  • #premium priča
  • #udruga g.e.t.
  • #salvela
  • #maslinovo ulje
  • #vinarija medea
viber Created with Sketch.
inspirativno najčitanije
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Pokrovitelj MASTERCARD
Istra za pamćenje: Večeri uz vatru, fine dining i život kakav se nekad živio
Neobične božićne tradicije: od ručka u KFC – u do bacanja cipela
Čudno, čudnije, najčudnije
Neobične božićne tradicije: Od ručka u KFC-u do bacanja cipela
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
15 prigodnih
Božićni kviz: Ho-ho-hoćete li ubosti sve točne odgovore?
Snowball keksi punjeni Nutellom recept
Snježne kuglice
Prhki keksi punjeni Nutellom savršeni su izbor za blagdane, tope se u ustima i lako se rade
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Ovaj umjetnik popravlja pločnike šarenim mozaicima
Ljepota ulice
Malo je potrebno da ulice dobiju dušu: Umjetnik koji popravlja pločnike šarenim mozaicima
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete naći ni u jednoj pekarici
Miris koji otvara apetit
Usudite se, lako je! Recept za kruh koji nećete pronaći ni u jednoj pekarnici
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Nije jeftino, ali je fino
Balkan u rukavicama: Novo hit-mjesto u Zagrebu na kojem se cijeli dan prodaju prasetina i janjetina s ražnja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
Recepti za torte za blagdane
Božanstvenog okusa
Ove torte savršen su izbor za Božić i blagdane – imamo 10 fantastičnih recepata za sve ukuse
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira
Prefina!
Savršen prilog uz pečeno meso: Recept za kremastu salatu od krumpira

Nastavi čitati

Ne propustite ni ovo
vijesti
Peteročlana obitelj kod Našica otrovala se ugljikovim monoksidom
Kod Našica
Horor na istoku Hrvatske: Otrovana cijela obitelj, među njima i dvoje djece. Kad je serviser ušao u kuću...
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Iz Bijele kuće
Internet gori: Trumpovi objavili božićnu čestitku, komentari su urnebesni
Bulj potjerao romski orkestar s ulica grada: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
Gradski šerif
Bulj potjerao romski orkestar iz Sinja: "Pjevanje te pjesme nije primjereno"
show
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
zdravlje
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Šokantni podaci nove studije
Ovaj faktor ubrzava Alzheimerovu bolest – a mnogi ga ignoriraju!
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Koristi se desetljećima
Znanstvenici šokirani: Stari lijek za tlak mogao bi usporiti jedan od najopasnijih tumora mozga!
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta – donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
Svi ih obožavaju
Kuglice od keksa i čokolade koje nestanu za pet minuta - donosimo 5 neodoljivih recepata bez pečenja
zabava
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Urnebesno
Spremila mu kolač, a on joj iskreno odgovorio i osvojio cijeli Balkan
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Pokažite što znate!
Kviz koji je sve osim lagan - samo za prave znalce
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
Mix
Psihologinja s Harvarda ističe jednu tvrdnju koja će prekinuti svaki odnos i vezu! Kad ovo kažete, gotovo je
tech
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
U potpunosti isti
Obitelj ga je tražila gotovo 30 godina, a njegov pronalazak iznenadio je sve
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: To je “tragedija za potrošače”
Jeste koristili njihove proizvode?
Bankrot kompanije koja je popularna i u Hrvatskoj: "To je tragedija za potrošače"
Stiže nova opcija na Androide: Google priprema iznenađenje za korisnike
Već se testira
Stiže nova opcija na Androide: Google priprema iznenađenje za korisnike
sport
Poražavajuće riječi iz Real Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Odbacili ga
Poražavajuće riječi iz Madrida: "Modrić je bio glavni autoritet, a sada..."
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
SPREMAN JE
Ako Dalić odluči otići, ovo je prvi favorit za novog izbornika Hrvatske
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
nećak bivšeg vatrenog
Dragulj bira između Njemačke i Hrvatske: “Vanserijski veznjak, novi Bernardo Silva”
tv
MasterChef: Krunoslav Jarić u intervjuu za novatv.hr nakon eliminacije iz MasterChef kuhinje
SAZNAJTE VIŠE!
Krunoslav otkrio tko bi sljedeći mogao napustiti MasterChef! "Ja sebe gledam u njezinom rangu"
MasterChef: Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
ŠOK
Pobjeda koja je ostavila itekako gorak okus u ustima! "Uopće mi ovo nije nagrađujuće!"
MasterChef: Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
JOŠ MALO!
Endrina Muqaj prva je polufinalistica MasterChefa, a Krunoslav Jarić napustio natjecanje!
putovanja
Kako ispeći meso za blagdane?
Mmm, tako dobro!
Hrskava kožica, a meso mekano kao maslac! Evo kako možete napraviti savršeno pečenje za blagdane
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Topi se u ustima
Savršeno pečeni odojak: 5 savjeta za mekano meso i najhrskaviju koricu
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
CR450
Novi najbrži vlak na svijetu: Pogledajte kako izgleda unutrašnjost "metka" koji će juriti brzinom od 450 kilometara na sat
novac
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
ostalo 6 poslovnica
Poznati trgovački lanac odjeće i obuće na putu do bankrota. Sumnje vjerovnika izazvale su domino-efekt
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
nema pobjednika
Kina preuzima vodeću ulogu u proizvodnji i izvozu automobila – loše vijesti za Europu, ali i za samu Kinu
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
Bitka se nastavlja
Larry Ellison odlučio osobno jamčiti s 40 milijardi dolara za preuzimanje Warner Bros Discoveryja
lifestyle
Nina Badrić za nastup u Opatiji odjenula glamuroznu haljinu
PREDIVNA
Nina Badrić isporučila izdanje vrijedno divljenja, haljina koju nosi je spektakularna
Božićne čestitke za preuzimanje
30 čestitaka
Za najljepše želje: Božićne čestitke koje možete preuzeti i poslati dragim ljudima
Foto čestitke za Božić
Sretan Božić!
12 čestitki koje možete preuzeti i dragim ljudima poslati za Božić
sve
Andrea Šušnjara proslavila prvu godišnjicu solo karijere koncertom u Splitu
emocije na vrhuncu
Naša pjevačica prekinula koncert zbog suza koje nije mogla zaustaviti: "Na to ne mogu ostati imuna"
Nikoli Grmoji uoči Badnjaka preminula punica
''čekaj nas gore...''
Nikola Grmoja uoči blagdana objavio pretužnu vijest: ''Sprovod na Badnjak, na prvu nespojivo...''
Oglasila se Maja Šuput zbog incidenta na božićnom domjenku ZET-a
incident šokirao hrvatsku
Oglasila se Maja Šuput nakon skandala na božićnom domjenku ZET-a, imala je slično iskustvo
Čokoladna torta s maslinovim uljem
Puna okusa

Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

Ova čokoladna torta jednostavna je za pripremu – biskvit se zamiješa i izlije u kalup, a dok se hladi, vi samo morate napraviti jednostavnu glazuru. NASTAVI ČITATI

Vezani sadržaj

  • Chiavalon ulje - 3 Aktualno
    Chiavalon ulja

    Novo pakiranje maslinova ulja koje bi moglo postati hit istarski suvenir

  • Maline Aktualno

    4. Festival maslina u Zagrebu: Manifestacija za sva osjetila

  • Čokoladna torta s maslinovim uljem Hrana i piće
    Puna okusa

    Jednostavna i sočna čokoladna torta: Tajna je u sastojku koji ne biste očekivali u desertu

 
Upravljaj obavijestima
© Punkufer
  • Impressum
  • Marketing
  • Uvjeti korištenja
  • Zaštita privatnosti
  • Politika o kolačićima

404image

Pun ti je kufer
uvijek istih priča i tema?

Prijavi se na naš
newsletter
i vidjet ćeš
da ćemo kliknuti ;)

Please don't insert text in the box below!
close