Fondue je savršeno zimsko jelo za obožavatelje rastopljenog sira. Sir koji se na stolu krčka, topi i rasteže na kockicama kruha švicarski je specijalitet koji je zavolio cijeli svijet.
Za početak odaberite dvije ili više vrsta sira koje se lijepo tope poput goude, ementalera, edamera, grojera, fontine… Trebat će vam i vina ili neke druge tekućine koja sadrži kiseline, a dobar izbor je suhi vermouth, sivi ili bijeli pinot te sauvignon blanc.
Iskoristite i malo rakije od višnje ili trešnje. Izbjegavate li alkohol, vino zamijenite limunovim sokom. Kako bi se lakše rastopio, sir prethodno naribajte, a možete ga i rastopiti na štednjaku pa prebaciti u posudu za fondue. Sir topite postepeno na laganoj vatri i strpljenje će se nagraditi finim okusom i glatkom strukturom, Također, nemojte dopustiti da sir proključa.
Osim kruha, poslužiti možete i povrće poput cvjetače i brokule te narezane jabuke i bobe grožđa. Nemate li posudu za fondue, možete je zamijeniti izdubljenom bundevom. Slijedite upute kao za klasični recept pa zapecite u pećnici na pola sata oko 200°C. Sir pojedite dok je još vruć, a za manje društvo birajte manju bundevu.
Sastojci za klasični fondue:
2 češnja češnjaka
500 ml bijelog vina
muškatni oraščić
crni papar
po 200 g ementalera i grojera
žlica škrobnog brašna
3 žlice vina ili vode
3 žlice rakije od trešnje
Kruh narezan na kocke od oko 2,5 cm
Priprema:
1. Posudu za fondue iznutra istrljajte češnjakom pa ga ostavite u posudi.
Nalijte vino i zagrijte ga. Izvadite češnjak, a vino začinite muškatnim oraščićem i crnim paprom.
2. Postupno stavljajte sir u posudu za fondue pa ga miješajući rastopite na umjerenoj vatri. Potom malo pojačajte vatru i miješajte dok se ne pojave mjehurići.
3. Pjenjačom izmiješajte škrobno brašno s vinom ili vodom, dodajte ga mješavini od sira i miješajte dok se ne pojave lagani mjehurići i na vrhu se napravi tanak mliječni tekući sloj. Umiješajte trešnjevaču.
4. Posudu za fondue stavite na stol iznad izvora topline, a kockice kruha poslužite odvojeno.
5. Nabodite kockice kruha na vilice, umočite u fondue pa uživajte.