Fondue je savršeno zimsko jelo za obožavatelje rastopljenog sira. Sir koji se na stolu krčka, topi i rasteže na kockicama kruha švicarski je specijalitet koji je zavolio cijeli svijet.

Odaberite manju bundevu Odaberite manju bundevu (Foto: Stockfood)

Za početak odaberite dvije ili više vrsta sira koje se lijepo tope poput goude, ementalera, edamera, grojera, fontine… Trebat će vam i vina ili neke druge tekućine koja sadrži kiseline, a dobar izbor je suhi vermouth, sivi ili bijeli pinot te sauvignon blanc.

Iskoristite i malo rakije od višnje ili trešnje. Izbjegavate li alkohol, vino zamijenite limunovim sokom. Kako bi se lakše rastopio, sir prethodno naribajte, a možete ga i rastopiti na štednjaku pa prebaciti u posudu za fondue. Sir topite postepeno na laganoj vatri i strpljenje će se nagraditi finim okusom i glatkom strukturom, Također, nemojte dopustiti da sir proključa.

Osim kruha poslužite i povrće... Osim kruha poslužite i povrće... (Foto: Gulliver/Thinkstock)

Osim kruha, poslužiti možete i povrće poput cvjetače i brokule te narezane jabuke i bobe grožđa. Nemate li posudu za fondue, možete je zamijeniti izdubljenom bundevom. Slijedite upute kao za klasični recept pa zapecite u pećnici na pola sata oko 200°C. Sir pojedite dok je još vruć, a za manje društvo birajte manju bundevu. 

Sastojci za klasični fondue:

2 češnja češnjaka
500 ml bijelog vina
muškatni oraščić
crni papar
po 200 g ementalera i grojera
žlica škrobnog brašna
3 žlice vina ili vode
3 žlice rakije od trešnje
Kruh narezan na kocke od oko 2,5 cm

Priprema: 

1. Posudu za fondue iznutra istrljajte češnjakom pa ga ostavite u posudi.
Nalijte vino i zagrijte ga. Izvadite češnjak, a vino začinite muškatnim oraščićem i crnim paprom.

2. Postupno stavljajte sir u posudu za fondue pa ga miješajući rastopite na umjerenoj vatri. Potom malo pojačajte vatru i miješajte dok se ne pojave mjehurići.

3. Pjenjačom izmiješajte škrobno brašno s vinom ili vodom, dodajte ga mješavini od sira i miješajte dok se ne pojave lagani mjehurići i na vrhu se napravi tanak mliječni tekući sloj. Umiješajte trešnjevaču.

4. Posudu za fondue stavite na stol iznad izvora topline, a kockice kruha poslužite odvojeno.

5. Nabodite kockice kruha na vilice, umočite u fondue pa uživajte.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju