Usamljena autocesta Dalton sagrađena je zbog nafte, a danas privlači zaljubljenike u adrenalin, netaknutu prirodu i vidikovce koji se ne zaboravljaju.

Autocesta Dalton često se nađe na popisima ubojitih prometnica, a prolazi središnjom i sjevernom Aljaskom. Jedna je od dviju cesta u Sjevernoj Americi koje prelaze Arktički krug, a izgrađena je kako bi crno zlato brže dolazilo do cilja. No nafta više nije glavni razlog putovanja cestom dugom 666 kilometara, nego adrenalin, prirodne ljepote i netaknuti krajolici.

Ondje ljeta donose 24 sata dnevnog svjetla, a zima 24 sata mraka. Polarna svjetlost može se vidjeti od rujna do sredine travnja, najniže zabilježene temperature bile su od -62 °C. Tijekom ljeta poplave nisu rijetkost, baš kao ni požari. Opasnost predstavljaju i vukovi, a na mjestima gdje se najčešće pojavljuju postavljeni su znakovi upozorenja.

Rojeve komaraca koji se pojavljuju u proljeće i ljeto ujesen zamjenjuju muhe. Oni koji putuju s ljubimcem ondje ga nikako ne bi smjeli šetati jer takvi „izleti“ iz automobila mogu biti pogubni.

Putokaz Putokaz (Foto: Getty Images)

Duž prometnice nema gradova s ljekarnama ili bolnicama, nema banke – a na cijelom je potezu jedan bankomat. Ne postoje trgovine, a gorivo, grickalice, voda i kava dostupni su na tek nekoliko lokacija; baš kao i internet. Na potezu od 386 kilometara nema benzina niti mjesta na kojem možete nešto pojesti ili popiti.

U slučaju kvara na automobilu ili potrebe za liječnikom pomoći na nekim se dijelovima čeka satima, pa čak i danima.

>>> Ovdje pročitajte o Majstorskoj cesti, predivnoj zaboravljenoj prometnici koja je spojila jug i sjever Hrvatske

Šetnja ili vožnja biciklom na svoju ruku strogo je zabranjena od Deadhorsea, gdje čuvari danonoćno kontroliraju promet kako se neki od neposlušnih posjetitelja ne bi zaputio na autocestu bez dopuštenja.

No bez obzira na opasnosti, brojni putnici iz cijelog svijeta žele doživjeti ljepotu netaknute prirode, uživati u vidikovcima koji se ne zaboravljaju, kao i promatranju ptica. Dolaze i zaljubljenici u kampiranje, planinarenje ili kupanje u hladnom oceanu.

Tajna bajkovite kućice na Drini čije su fotografije obišle svijet +0 Kućica na Drini

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju