Sigurno ste se već susretali s pojmom buskera, no niste znali što to točno znači. Buskeri su ulični izvođači koji uveseljavaju prolaznike diljem zemaljske kugle i, vjerujte, sve su samo ne dosadni.



Iako ulična umjetnost u Hrvatskoj još uvijek nije svakodnevica, ostatak svijeta ne zaostaje za ovim trendom. Tako ćete u većini europskih gradova na gotovo svakom uglu sresti glazbenike, plesače, glumce, akrobate, klaunove, cirkuse, lutkare, slikare, gutače vatre i mačeva, kao i mnoge druge koji nastupima na ulici nastoje zaraditi za život.

Neki to rade jer su na ovaj način prisiljeni zarađivati za život, a neki jer to vole raditi u slobodno vrijeme. Ne ustručavajte se zastati i pokloniti im par svojih trenutaka i odreknite se kave, jer nastupi znaju biti zaista izvrsni. U nastavku vam donosimo u koja 3 europska grada možete uživati u "street performance" nastupima.

Tradicija buskinga u Londonu toliko je duga da su buskeri postali cijenjeni izvođači čija reputacija kontinuirano raste. Najbolji primjer toga su izvođači poput Eda Sheerana, Passengera, pa čak i Roda Stewarta.

Ako se nalazite u samom centru Londona, ulične izvođače možete pronaći na Westminster Underground Stationu, Charing Cross Underground Stationu, na Trafalgar Squareu, kod Zimbabwe Housea, a poznata busking postaja je i Charing Cross Mainline Station. Više informacija o lokacijama možete pronaći ovdje

 

A post shared by Buster Redlox (@busterredlox) on

Kad netko spomene Galway, svi se poveselimo jer već jako dobro znamo da je Irska zemlja izvrsne glazbe. Tako ćete na zapadnoj obali otoka, točnije u ulicama Shop Street i Buterrmilk Lane, pronaći mnoštvo glazbenika, a i ostalih zabavljača.

Morate znati da svi oni koji se upuštaju u zaradu novca na cesti moraju imati potrebne dozvole, a nerijetko ćete ih sresti i u busevima i vlakovima. Kako smo nedavno posjetili Galway, oduševila nas je ekipa naziva "Galway Street Club", skupina individualaca koji su odlučili zajedno "jamati" na cesti.

Edinburg, kao treća preporuka za live street performere, slovi kao jedna od važnijih prijestolnica busking kulture koju ćete najbolje doživjeti posjetite li festival "The Fringe", najveći festival umjetnosti na svijetu, koji se ove godine održava od 4. do 28. kolovoza i slavi 70 obljetnicu.

Ovdje ćete pronaći mnoštvo izvođača, a 2016. na festivalu je održano više od 50 tisuća nastupa na 294 lokacije. Tu ćete pronaći mnoštvo umjetnika koji su se došli samo zabavljati, ali i one koji žele izgraditi karijeru. Posjetite festival i uživajte u kazališnim predstavama, plesu, komedijama, cirkusu i kabareu, izložbama i, naravno, glazbi. Više informacija možete pronaći na službenoj stranici festivala.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju