10. Zid plača
u Izraelu postoji nešto manje od četiri tisuće godina, a podignuo ga je Herod Veliki, jedan od najpoznatijih Rimskih careva.

9. Hadrijanov zid u Engleskoj je jedna od najpoznatijih turističkih atrakcija Velike Britanije, a izgrađen je za vrijeme Hadrijana Velikog. Ovaj zid označavao je sjevernu granicu Rimskog carstva, a dugačak je čak 118 kilometara.

8. Berlinski zid jedan je od najpoznatijih zidova koji simbolizira diskriminaciju. Izgrađen je 1961., a srušen 1989. godine.

7. Kina je dom jednom najvećem i najdužem zidu na svijetu - Kineskom zidu od čak 8,5 tisuća kilometara. Kineski je zid 1987. godine upisan na UNESCO-v popis svjetske baštine u Aziji i Oceaniji, a 2007. je izabran među sedam novih svjetskih čuda. Za izgradnju zida uglavnom je korišten kamen, a vezivni materijal rađen je od vapna i ljepljive riže. Udaljenost promatračkih kula, koje su integrirane u zid,  visokih uglavnom 12,2 metara, nije bila duža od dvostrukog dometa strijele, tako da ni jedan dio zida nije ostao neobranjen.

6. Babilonske zidine
- kada ih promatramo kao da su podignute za potrebe filmskog seta! Izgrađene su 575. godine prije Krista, a vjeruje se da su unutar tih zidina bili smješteni Babilonski vrtovi - jedno od 7 svjetskih čuda starog svijeta.

5. Servijski zid, poznati kao i Aurelijski zid, izgrađen je u 4 stoljeću prije Krista, nakon što je Rim bio uništen od strane Gala.

4. Gradske zidine u Chesteru u Engleskoj izgrađene su 70. godine nakon Krista, s ciljem obrane grada. U 12 stoljeću u potpunosti su renovirane.

3. Feničanski zid u Libanonu smješten je uz obalu grada Batrouna, a izgradili su ga Feničani za obranu s morske strane.

2. Veliki Zimbabve su zidine smještene u drevnoj prijestolnici Kraljevstva Zimbabvea (1110.-1450.), ujedno i najveća kamena građevina u južnoj Africi do modernog doba.

1. Na prvo mjesto morali smo staviti zidine koje se nalaze u Hrvatskoj, a za koje se govori kako su druge najdulje na svijetu. Stonske zidine su imale veliku važnost jer su branile solanu koja je Dubrovačkoj Republici donosila 15.900 dukata svake godine, kao i uzgajalište školjkaša i sam grad. Morate ih obići, nema opravdanja!
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju