1. Riblji mjehur

U Viktorijansko doba kuhari su koristili mjehur jesetre kako bi napravili ukusan desert. Ova sluzava namirnica, naime, sadrži element vrlo sličan pektinu ili industrijskim tvorevinama za stvrdnjavanje, koje su miješali s voćem kako bi dobili ukusnu slasticu u obliku gela.

2. Muktuk
Ljudi koji žive u arktičkom polarnom krugu navikli su na manjak svježih namirnica pa ne čudi stoga što su jeli muktuk – kožu kita sa slojem masnoće u zasoljenom, prženom ili zakiseljenom obliku. Upućeni tvrde da ova delikatesa ima pomalo orašast okus te gumenastu teksturu.

3. Pita od octa
Sredinom 1800.-tih sirotinjska kućanstva u Americi su se 'sladila' pitom od octa. Recept je nalikovao piti od limuna, s tim da se limunski sok mijenjao s jeftinijim jabučnim octom. Tijekom Velike depresije, umjesto pite od jabuke, Amerikanci su pekli onu s punjenjem od krekera i limuna.


4. Želatinozna salata
Pedesetih godina prošlog stoljeća industrijska proizvodnja hrane u Americi počela je hvatati svoj zamah, a za predjelo se služila želatinozna salata. Riječ je zapravo o trendu želiranja slanih sastojaka poput račića, mesa ili povrća, te konzumiranja hrane u novim i neobičnim oblicima.

5. Punjeni puh
Životinjica iz porodice miševa pekla se i jela kao delikatesa još u vrijeme starih Rimljana. Puh se obično punio različitim orašastim plodovima, medom i začinima. Zanimljivo, u nekim dijelovima Slovenije i Gorskog Kotara puh je i dalje rado viđena namirnica na obiteljskom stolu.

6. Pečena čaplja
U engleskoj kuharici koja datira iz 1390. godine po imenu The Forme of Cuiry nalazi se recept za pečenu čaplju. Prema istoj, ptica se treba dobro očistiti te obložiti đumbirom i kriškama slanine prije stavljanja u pećnicu, odnosno na otvorenu vatru.

7. Jaja legvana
Crna jaja legvana u majanskoj su kulturi bila izuzetno cijenjena zbog bogatstva proteina koje nije bilo lako nabaviti niti konzumirati u svako doba godine. Danas je zabranjen izlov ovih gmazova, pa će pečenje legvanskih jaja ostati u povijesti, gdje i zaslužuje biti.


8. Tost sendvič
U engleskoj kuharici Miss Beeton's Book of Household Menagement iz 1861. godine postoji recept za tost sendvič, odnosno za tostiran komad kruha začinjen maslacem, solju i paprom koji se stavljao između dvije netostirane kriške kruha.

9. Ambra
Ambra je neprobavljivi ostatak lignji iz crijeva ulješure, koja pluta oceanima, ima vrlo ugodan miris, te je glavni sastojak brojnih parfema. U Perziji ona se nekoć služila s hladnim desertom od limuna, Francuzi su je miješali s čokoladom, a Casanova ju je koristio kao afrodizijak.

10. So
So je mliječni raritet japanske gastronomije i delikatesa nekadašnjih carskih dinastija. Riječ je o žućkastoj pasti napravljenoj od prokuhanog mlijeka koja je okusom podsjećala na iznimno kiseo jogurt, a koja se nije jela zbog hranjivih tvari već je bila – statusni simbol.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju