Portal Sunshine.co.uk istraživanjem je došao do zanimljive statistike kako je nevjerojatnih 56% Britanaca ponijelo hranu sa sobom na godišnji odmor kako bi uštedjeti novac, no postoje i drugi razlozi osim uštede. 35 % je priznao da su nervozni jelci (eaters), i ne mogu jesti nešto što nikada nisu probali i ne znaju odakle potječe, pa se s domaćom hranom osjećaju više kao da su kod kuće. Neki pak ne mogu izdržati tjedan ili dva bez omiljene hrane, pa ne želeći riskirati da na odabranoj destinaciji nema te namirnice, pa omiljenu hranu nosi sa sobom njih 19%. 11% Britanaca znaju kako su djeca nervozna na odmoru i tako ih žele držati smirenima, bez previše riskiranja s nekim tuđim i nepoznatim kašicama ili hrenovkama. Opravdano je tek 9% koji uzimaju hranu zbog posebnih prehrambenih potreba – alergija i slično.
Jedan od ispitanika, Charles, je rekao :
„Jeo sam puno čokolade u Americi, i nisam mogao naći niti jednu koju bih mogao usporediti s našim vodećim brandovima. Oni to jednostavno ne mogu to napraviti tako dobro kao mi na Otoku!“
Hrana koja se najviše nosi su tjestenina, čips, vrećice čaja, dječja hrana, mlijeko za bebe, keksi i začudo - konzervirana hrana! S time da su keksi apsolutni pobjednik.
Chris Clarkson , direktor sunshine.co.uk, rekao je sljedeće:
"Turisti bi trebali biti oprezni kod pakiranja hrane u prtljazi jer postoje ograničenja što se može ponijeti a što ne. Svježi proizvodi i meso su često zabranjeni, ali stvari poput žitarica i čokolade uglavnom nisu. Nije loša ideja nositi svoju hranu na odmor, jer trgovine u turističkim odredištima često skupo naplaćuju namirnice samo zato što znaju da turisti nemaju drugi izbor.“
Jeste li spakirali svoje sardine i mesne doručke za godišnji, u recimo, Turskoj? A smijali smo se Česima…