Tako mali, a tako moćan – geslo je koje slobodno možemo vezati uz Vatikan. Kako tamo stoluje sveti otac svima nam je dobro poznato, no ove sljedeće stvari, baš i nisu…

Papa, bazilika Sv. Petra, Vatikanski muzeji – sve su to stvari koje nam najprije padnu na pamet kad pričamo o najmanjoj državi na svijetu – Vatikanu. No što je s onim drugima manje poznatim? Što je s ljubavi prema vinu, željeznici i ostalom? Odgovore nudimo u nastavku.

1. Stanovnici Vatikana popiju više vina nego bilo tko drugi na svijetu

Vatikan ima najveću potrošnju vina po glavi stanovnika, pa tako svaki stanovnik popije 54,26 litara (inače, u TOP 5 po potrošnji našla se i Hrvatska). Razloga za ovako veliku konzumaciju nije taj što ovdje žive pijanci, već se vino redovno upotrebljava na vjerskim obredima.

2. Ovdje se nalazi najkraća željeznička pruga na svijetu

O tome smo već pisali, pa ako se želite detaljno podsjetiti 'Papa ekspresa', kliknite ovdje.



3. Najveći broj turista po glavi stanovnika na svijetu

Nakon konzumacije vina, evo još nečeg po čemu se Vatikan nalazi u vrhu. To ništa nije čudno, u Vatikanu živi jako malo ljudi, a mjesto je goleme kulture i povijesti. Primjerice, samo Vatikanske muzeje godišnje posjeti više od 5 i pol milijuna ljudi.

4. Zemlja ima svoj 'Euro'


Vatikan i Italija potpisali su 2000. sporazum koji je dozvolio da službena valuta Vatikana bude Euro. Vremenom su se na kovanicama našle i slike Svetog Oca, koje sada cirkuliraju cijelom eurozonom.

5. Papa ima svoju gardu


Švicarska garda zadužena je za 'čuvanje' pape. U njoj se nalazi oko 135 švicarskih vojnika koji na papu paze već 510 godina. Kako bi ušli u gardu, morate ispuniti nekoliko uvjeta: posjedovati švicarsko državljanstvo, biti više od 174 cm, stari od 19 do 30 godina i jasno, katolici.

6. Posjeduju teleskop u Arizoni

Da, da. Teleskop je u funkciji, a poznat je po svojim optičkim kvalitetama.

7. Vatikan ima jednu od najboljih pošti na svijetu

Usluge vatikanske pošte itekako se koriste, s obzirom kako je ona na glasu kao jedna od najboljih na svijetu. Svake godine deseci tisuća turista šalju razglednice upravo odavde, ali i mnogi Rimljani dolaze predavati svoje pošiljke ovdje, jer više vjeruju vatikanskoj nego talijanskoj pošti.

8. Ovdje ne možete dobiti žig u putovnici


Loša vijest za 'kolekcionare' žigova u putovnicama je ta da ovdje ne možete dobiti žig. Čak ni uz naknadu, što recimo, možete u Andori.



9. Nitko od stanovnika nije rođen u Vatikanu

Državljanstvo se naravno ne dobiva rođenjem, već ga imaju oni koji ovdje žive i rade. Ako se pitate zašto se državljanstvo ne može dobiti rođenjem, odgovor je i više nego jednostavan – Vatikan nema bolnica.

10. UNESCO i Vatikan imaju poseban odnos

Naime, Vatikan je jedina država koju je UNESCO u cijelosti stavio na popis Svjetske kulturne baštine.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju