Kamo god da se okrenemo vidjet ćemo čuda koja je stvorila priroda, čuda na kojima pokazuje svu širinu svoje mašte ali i siline. Bilo da se radi o planinskim vrhovima, moćnim rijekama ili pitoresknim ravnima, priroda će baš svugdje učiniti ono nešto čime će zadiviti nas ljude, i prisiliti nas da posjećujemo ta mjesta kako bismo uživali u ljepoti, miru i spokoju. Jedno od takvih mjesta nalazi se u susjednoj 'Deželi'. Savršeno mjesto za jednodnevni ili vikend izlet.

Na samom ulazu u Nacionalni park Triglav, smjestila su se 'Tolminska korita'. Riječ je koritima rijeka Tolminke i Zadalščice, koje se na ovom mjestu spajaju u jedno. U dubokim stijenama, ove rijeke tisućama godina dubile su svoj put, da bi danas ponosno žuborile na radost svih posjetitelja, koji ovdje dolaze kako bi uživali u prirodnim ljepotama.



Tolminska korita istodobno su slikovita i divlja, ali i najniža ulazna točka u Nacionalni park Triglav. Dužina 'korita' je malo manja od 200 metara, a širina kanjona kreće se od 5 do 10 metara. No ono što najviše privlači posjetitelje u ovaj park svakako su boje. Kristalno plava boja, savršeno ukomponirana u sivu boju stijena, koju prekriva zelena mahovina, daju dojam kao da se nalazite na setu filma Avatar ili na nekom drugom planetu. Zanimljivo je da je većinu godine voda rijeke Tolmine smaragdno plave boje, no nakon ljetnih pljuskova, koji su poprilično česti na ovom području, voda u sekundi mijenja boju iz plave u sivu. Temperatura vode, tijekom cijele godine, kreće se od 6 do 9 stupnjeva, a postoji i termalni izvor iz kojeg izvire voda temperature oko 21 stupnjeva Celzijevih.

Korito rijeke Zadalašćice kraće je od onog rijeke Tolminke i, zbog većeg broja raslinja, puno je mračnije. No, na njemu se nalazi specifičnost zbog kojeg su slike ovog mjesta obišle svijet. Naime, između dviju stijena kanjona nalazi se ukliještena gromada stijene, koja doslovce visi u zraku i savršena je kulisa za okidanje fenomenalnih fotografija.

Oko korita rijeka vodi staza, koju su prije pedesetak godina postavili pripadnici Turističkog društva Tolmin. Staza vodi kružnim putem oko obiju rijeka, prolazi preko nekoliko brvna i mostića. Jedan od mostova, koji se nalazi na stazi, i ujedno most s kojeg se pruža najljepši prizor na kanjon, zove se Vražji (Hudičev) most. S ovog mosta pruža se najspektakularniji prizor na kanjon, a oni hrabriji mogu ga iskoristiti za vratolomna spuštanja užetom. Dužina staze je 2,5 kilometara a trebat će vam prosječnih sat i pol kako b iste stazu prešli u cijelosti.

Postoji priča kako je Dante Alighieri, nakon što je bio 1302. protjeran iz Firence, boravio na ovom području te da je ovdje napisao nekoliko stihova iz svoje 'Božanstvene komedije. Njemu u čast, jama koja se nalazi ovdje, dobila je naziv Danteova jama. Ova 1140 metara duga jama, uska i strma te bez svjetlosti, za vrijeme ratova služila je mnogima kako utočište i sklonište, a tome svjedoče mnogi potpisi na njezinim zidovima.

Do Tolminskih korita dolazi se kroz mjesto Tolmine, koje je 2 kilometra udaljeno od ovih kanjona. Najlakši način da dođete do Tolimina, ako krećete iz Zagreba, je autocestom preko Ljubljane, a trebat će vam 3 i pol sata lagane vožnje. Ulaznica u park je 4 eura za odrasle, a duplo manje za djecu. Studenti, umirovljenici i organizirane skupine za ulaznicu trebati izdvojiti 3,20 eura po osobi. Park je tijekom ljetnih mjeseci otvoren od 9 do 19 sati, a u ostatku godine do 16 ili 18 sati. Van sezone, od studenog do travnja, park je zatvoren za sve posjetitelje.

Više informacija o radnom vremenu možete pronaći ovdje.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju