1. Slonovi

Slonovača je godinama bila jedan od glavnih razloga ubijanja slonova u Africi. Iako je ta praksa zabranjena još 1989. krivolov je u porastu. Obuhvatna studija je pokazala da je između 2010. i 2012. ubijen nezamisliv broj od 100 tisuća afričkih slonova. Jedan od glavnih razloga za to je ilegalno tržište kljovama u Kini za koje se izdvaja oko 15 tisuća kuna po kilogramu. Azijski slonovi još su u većoj opasnosti jer kljove imaju samo muški pripadnici, zbog čega se usmjerava potjera samo na njih.

2. Nosorozi
U Aziji, a posebno Vijetnamu smatra se da rog nosoroga može izliječiti sve od mamurluka do karcinoma, pa je pomama za ovim životinjskim dijelom iznimno velika. Na crnom tržištu kilogram ovog dijela nosoroga doseže zapanjujuću cijenu od 65 tisuća američkih dolara zbog čega ne jenjava interes krivolovaca. Nažalost, iz ovog razloga izumrli su zapadnoafrički crni nosorozi u 2011., a pretpostavlja se da bi cijela populacija crnih nosoroga mogla iščeznuti za dvadesetak godina.



3. Tigrovi
Prema nekim procjenama na svijetu živi nešto manje od 2500 jedinki tigrova što je iznimno niska brojka. Tigrovi se love i ubijaju zbog kože, kostiju, zuba, kandža i repova, a na crnom tržištu postoji interes i za njihove brkove kao ukrasni element u domovima ili sastojak u homeopatskim azijskim pripravcima. Ljudskom rukom uništavaju se i habitati ovih životinja, što dodatno prijeti njihovom opstanku u divljini.

4. Morske kornjače
Krivolovci vrebaju životinje i u moru, a posebno morske kornjače. Na crnom tržištu u Kini i Japanu iznimno je tražena karetna želva, kako zbog njenog mesa, tako i oklopa od kojeg se rade okviri za naočale, instrumenti, ukrasi i nakit. Ugroženom statusu ovih životinja pridonosi i činjenica što spolnu zrelost i sposobnost reprodukcije doživljavaju tek nakon oko 30. godine starosti.

5. Gorile
Gorile su godinama bile sigurne u dubokim šumama srednje Afrike, no gradnja cesta i opustošenje stabala doveli su ljude u direktan kontakt s ovim zapanjujućim sisavcima. Ubrzo je počeo jačati interes za ove životinje, a posebno za njihovo meso. Gorile nisu zaštićene čak ni na mjestima gdje bi trebale biti, poput Nacionalnog parka Virunga u Kongu gdje su neke jedinke nemilosrdno ubijene. Iako se opasno smanjuje broj sve podvrste ovih majmuna, kritično je ugrožen zapadni nizinski gorila.

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju