Iskreno, pojma nismo imali. Ali čim smo doznali, znajući da među našim čitateljima ima mnogo obožavatelja Pariza, odlučili smo saznanje podijeliti s vama. Zadnje što vam treba je da fotografiranjem simbola Grada Svjetlosti u noćnom izdanju, zaradite masnu kaznu!

Iako dobar dio ljudi s ovom odredbom još nije upoznat, ona je na snazi već neko vrijeme, a čini se kako su je pariške vlasti itekako spremne i provoditi.

U čemu je, dakle, stvar? Pravni zakoni Europske unije daju mogućnost zemljama članicama traženje dozvola od onih koji žele prodati ili podijeliti svoje fotografije povijesnih zgrada, zaštićenih autorskim pravom (copyright), a slikanih noću. Naime, njihovo slikanje i dijeljenje u takvom obliku može dovesti do novčane kazne!

Većina država ne drži do ovog prava i dozvoljava neometano snimanje i fotografiranje, smatrajući to slobodom svakog turista. Međutim, u Francuskoj, Italiji i Danskoj, situacija je znatno drugačija, i sloboda fotografiranje i objavljivanja je na neki način drugačija.



Tehnički i pravno gledano, samo fotografiranje Eiffelovog tornja noću je dozvoljeno, ali u probleme možete upasti, ako sliku podijelite na društvenim mrežama. Primjerice, za tako nešto, potrebno je zatražiti i dobiti dozvolu od 'Societe d'Exploitation de la Tour Eiffel', tj. od kompanije koja upravlja tornjem.

Na ovaj načn su zaštićene još neke poznate građevine, poput Koloseuma u Rimu, Europskog parlamenta u Strasborgu i Male sirene u Kopenhagenu.

Protiv ovakvih zabrana postoje brojna negodovanja, tako da se radi na promjeni istih. Ako nas pitate, to je jedino i logično, jer nam se čini kako ovakve zabrane, gdje ne možete u svako doba dana i noći slikat spomenike koji su dio javnog prostora i simboli gradova, doista nemaju smisla.

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju