Zovu je najsiromašnijom europskom državom. Smještena je između Rumunjske i Ukrajine, a obale Crnog mora izmaknule su joj za dlaku – ispriječila se Ukrajina, koja drži pojas do mora širine oko dva kilometra. Baš peh. No, zato ima nešto što nitko drugi nema, a možda je baš u tome pronašla spas.

Riječ je o Moldaviji, u kojoj se nalazi najveći podrum vina na svijetu. Milestii Mici je naziv kompleksa koji je osnovan 1969. godine u svrhu skladištenja i čuvanja visokokvalitetnih vina.

Na ulazu u Milestii Mici dočekuje vas čak i vinska fontana u obliku velike bačve. A potom vas put vodi u podzemlje, gdje se na temperaturama od 12 do 14 stupnjeva čuvaju butelje najfinijeg vina. Neke od njih stoje desetljećima, a ukupno ćete ovdje pronaći dva milijuna butelja. Većinu njih čine crvena vina, 20 posto su bijela, a 10 posto desertna vina.

Podrum se proteže na, pazite sad ovo, 200 kilometara! Doduše, od toga je samo manji dio od 55 kilometara u upotrebi, no svejedno je impresivno. To potvrđuje i podatak da je 2005. godine Milestii Mici ušao u Guinnessovu knjigu rekorda kao najveća kolekcija vina na svijetu.

Podrum je organiziran poput grada za sebe. Svaki kutak predstavlja "ulicu" koja nosi ime po sorti koju čuva, npr. Pinot, Marlot, Cabernet Sauvignon... Koliko je prostor nalik gradu, govori nam i to da se kroz podrum možete voziti biciklom ili autom.

Moldavija je tisućama godina njegovala tradiciju vinogradarstva, a u vrijeme Sovjetskog Saveza opskrbljivala je vinom sve republike. Svaka druga butelja konzumirana u SSSR-u potjecala je iz Moldavije.

Ovaj podrum svojevrsni je muzej: možete vidjeti autić kojim se koriste Putin, Angela Merkel i Joe Biden kada dolaze u posjet, najskuplja vina svijeta, egzotična vina s ljekovitim biljem, kolekciju koja je pripadala zloglasnom nacistu Hermannu Göringu (a koju su zaplijenili Rusi nakon okupacije Njemačke)…

Jednom prilikom ovaj podrum posjetio je i Jurij Gagarin, sovjetski astronaut i vojni pilot, a prilikom razgledavanja vinarije – izgubio se! Dandanas turistički vodiči se šale kako mu je očito bilo lakše otići u svemir nego pronaći izlaz iz ove metropole pića.

Poželite li se počastiti, dobro ste došli: cijena za ulazak i degustaciju kreću se od 25 dolara, a poželite li malo dulji razgled s vodičem koji uključuje i raskošnu večeru te degustaciju, izdvojit ćete gotovo 200 dolara. A ako vas baš jako žulja novčanik, znajte da se ovdje možete pošteno "raspištoljiti". Najskuplju kolekciju čine vina koja koštaju oko 500 eura. Na linku provjerite sve ture.

Zvuči primamljivo, ali nemojte da vas iduće jutro boli glava od toga…

Kako su "naši" stari uživali u alkoholu? Ovako su pili stari Rimljani +0 Vino

 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju