Pečena piletina

Ako ste mislili da je pečeno pile zdravije od prženog - niste bili u pravu. Samo jedan pileći batak sadrži istu količinu masti kao i jedna kuglica sladoleda – jedan za jedan!

Grčki jogurt
Ova namirnica sadrži veliku količinu zasićenih masti. Kod nekih vrsta u samo tri žličice ima 8,5 grama zasićenih masti, što čini skoro polovicu preporučenog dnevnog unosa masnoća.

Soja sos
Nema woka ni sushija bez njega, ali prelijete li neko jelo ovim ukusnim istočnjačkim umakom, u organizam ste unijeli oko 38% preporučene dnevne količine soli.


Sušene brusnice
Hranjivo voće u ovom obliku sadrži jako puno šećera – jedna šaka sušenih brusnica sadrži skoro 100 grama šećera.

Kruh iz pekarnice
Kruh je u nekim pekarnicama zapravo puno nezdraviji od onog vakuumiranog ili tosta, jer može sadržavati veliku količinu natrija.

Juha
Iako bi logičnije bilo da je juha iz vrećice ta koja sadrži više soli, zapravo je ponekad domaća juha ta koja je pretrpana solju. Dakle, ovo je isključivo na vama – ne solite juhu unaprijed i napamet!

Energetske pločice
Neki muesli barovi sadrže više kalorija nego čokoladne pločice. U njima se može naći i do 11,6 grama masti i do 217 kalorija – što je više masti nego što sadrži prosječni trokut pizze.


Brza hrana
Čak i ako ne jedete često brzu hranu, ukoliko pojedete samo jedan hamburger, porciju pommes fritesa i milk shake, unijet ćete u organizam točno 83 grama masti, 5,5 grama soli, 33 grama zasićenih masti i 115 grama šećera, odnosno 1.900 kalorija.

Sendviči
Ako i stavite zelenu salatu ili rajčicu u svoj sendvič, nećete ga učiniti puno zdravijim, jer ako ste stavili maslac, majonezu, kulen i punomasni sir – on i dalje sadrži puno masti i ugljikohidrata.

Prašak za pecivo
Prašak za pecivo, iako zvuči bezopasno - sadrži velike količine natrija, koji utiče na podizanje krvnog tlaka.

Med
Med ima više kalorija nego šećer! Mala žlica meda sadrži 25, dok šećer ima tek 16 kalorija.
 

Najlakši put do novih ideja za putovanja. Preuzmi DNEVNIK.hr aplikaciju